Ce este si cum functioneaza BitTorrent?

 Ce este si cum functioneaza BitTorrent?

BitTorrent ar putea fi cunoscut de toti ca o metoda de piratare, dar, adevarul este ca nu este folosit doar de pirati. Este un protocol decentralizat peer-to-peer folositor cu avantaje semnificative fata de alte protocoale in multe situatii.

Acest articol te va face sa intelegi cum functioneaza protocolul BitTorrent si de ce nu este doar o unealta pentru piratare.

Cum functioneaza BitTorrent?

Cand descarci o pagina Web, la fel ca pagina acestui site, computerul tau se conecteaza la serverul web si downloadeaza datele direct de pe acel server (fig 1). Orice computer care downloadeaza date le downloadeaza de pe serverul central al paginii web. Cam asa functioneaza o mare parte din traficul web.

bittorrent

BitTorrent este un protocol peer-to-peer, ceea ce inseamna ca sistemele unite intr-o grupare BitTorrent (un grup care downloadeaza si uploadeaza acelasi torrent) transfera date intre ele fara a mai fi nevoie de un server central (fig 2).

Cel mai obisnuit mod de a alatura computerul tau intr-o grupare BitTorrent este de a downloada un fisier „.torrent” care este preluat de programul client BitTorrent (de exemplu BitComet, BitLord, µTorrent etc). Apoi, clientul BitTorrent contacteaza „tracker-ul” specificat in fisierul „.torrent”. Tracker-ul este un server special care tine evidenta computerelor conectate. Acesta imparte adresele IP ale celor conectati in grupare, permitandu-le sa se conecteze intre ei.

peer-to-peer_swarm

Odata conectat, clientul BitTorrent descarca biti din fisierele continute de torrent. Dupa ce clientul a downloadat mai multi biti de date, acesta poate incepe sa uploadeze date catre orice client BitTorrent din grupare. In acest fel, toti care downloadeaza un torrent il si uploadeaza in acelasi timp. Acest lucru mareste viteza cu care utilizatorii downloadeaza. Daca 1000 de utilizatori ar downloada acelasi fisier prin aceasta metoda, niciodata nu vom putea vorbi de clacarea unui server central. In schimb, fiecare persoana care downloadeaza contibuie si cu upload, in acest fel torrentul va fi activ.

Seeders si Leechers

Utilizatorii care downloadeaza dintr-o grupare BitTorrent sunt numiti „leechers” sau „peers”. Cei care raman conectati intr-o grupare BitTorrent chiar si dupa ce au downloadat intreg fisierul se numesc „seeders” si contribuie cu upload pentru ca alti utilizatori sa poate sa descarce fisierul in totalitate. Pentru ca un torrent sa fie descarcabil, cel putin un seeder trebuie sa aiba o copie completa a fisierului si trebuie sa fie conectat in gruparea BitTorrent pentru ca ceilalti sa descarce. Daca un torrent nu are niciun seeders, adica niciun utilizator nu are o copie completa a fisierului, va fi imposibil sa downloadezi.

Trackerele si torrentele fara tracker

In ultimul timp, un sistem decentralizat de torrente fara tracker permite clientelor BitTorrent sa comunice intre ele. Acestea folosesc tehnologia distributed hash table (DHT), fiecare client BitTorrent fiind un nod DHT. Cand descarci un torent folosind un „link magnetic„, nodul DHT contacteaza nodurile din apropiere, care, la randul lor, contacteaza alte noduri pana gasesc informatia necesara.

Cum spune si protocolul DHT: „Fiecare peer devine un tracker”. Asta inseamna ca, clientul BitTorrent nu mai are nevoie de un server central pentru a avea grija de gruparea BitTorrent. In schimb, BitTorrent devine un sistem decentralizat de trasfer al fisierelor peer-to-peer.

DHT_bittorrent

DHT poate functiona si cu trackerele traditionale. De exemplu, un torrent poate utiliza atat un tracker traditional cat si DHT, care va fi un plus in caz ca trackerul cedeaza.

BitTorrent nu este doar pentru piratare

BitTorrent nu poate fi sinonim cu piratarea. Blizzard, de exemplu, foloseste un client BitTorrent personalizat pentru a oferi actualizari pentru jocuri, incluzand World of Warcraft, StarCraft II si Diablo 3. Acest lucru permite cresterea vitezei de download din moment ce utilizatorii uploadeaza pentru altii.

Oamenii pot folosi BitTorrent pentru a distibui un fisier de marime foarte mare unui numar mare de persoane fara a mai plati pentru latimea de banda a host-ului web. WikiLeaks isi distribuie datele prin BitTorrent, eliberand o mare parte din utilizarea serverelor centrale. Linux, de asemenea, foloseste BitTorrent pentru a distribui imaginile ISO.
BitTorrent,Inc. este compania care a dezvoltat BitTorrent ca protocol si a dezvoltat si popularul client µTorrent. Acestia incearca acum sa dezvolte aplicatii care sa sincronizeze fisierele cu ajutorul mai multor computere direct prin BitTorrent si un proiect BitTorrent Live cu care experimenteaza transmisiunile live si video streaming care vor necesita mai putina latime de banda.

In acest moment, BitTorrent este folosit in majoritatea cazurilor pentru piratare, din cauza felului in care este gandit si de aceea este o unealta cu un mare potential pentru viitor. Dar, cum am putut vedea in majoritatea cazurilor contemporane, orice incercare de eliminare a retelelor peer-to-peer a fost in mare parte un esec, deci longevitatea acestora nu poate fi estimata in acest moment.

Produse evoMAG.ro

Andrei

https://www.blasterzone.ro

Hardware Reviewer; Pasionat de Hardware si Software. Daca aveti nevoie de ajutor, sau alte nelamuriri in privinta unor probleme IT nu ezitati sa lasati un comentariu, va voi raspunde in limita timpului disponibil.

Poate te interesează şi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.