Ce reprezinta extensia unui fisier?

HED
15 februarie 2012

Extensia unui fisier este sufixul de la sfarsitul numelui unui fisier, care indica ce fel de fisier este. De exemplu, va pot spune ca fisierul „computer.jpg” este un fisier imagine de tip JPEG, bazat pe extensia „.jpg”. In mod similar, se poate spune ca „readme.txt” este un document text si „document.docx” este un document Microsoft Word. Stiind tipurile comune de extensii ale fisierelor va poate fi de ajutor.
In timp ce majoritatea extensiilor fisierelor sunt formate din trei caractere, unele au mai putine (de exemplu, .H, .DB, .PS), in timp ce altele au mai multe (de exemplu, .GADGET, .TORRENT, .TAX2010). Cand faceti dublu-clic pe un fisier, computerul utilizeaza extensia fisierului pentru a determina ce program ar trebui sa-l deschida. Daca modificati extensia unui fisier, puteti modifica, de asemenea, programul pe computerul il utilizeaza sa deschida fisierul. Prin urmare, ar trebui sa fiti atenti atunci cand schimbati extensia unui fisier, deoarece computerul ajunge la imposibilitatea de a deschide fisierul. De exemplu, daca modificati extensia unui fisier de la „.txt” la extensia „.doc”, ar trebui sa-l deschida Microsoft Word. Cu toate acestea, daca schimbati schimbati extensia din „.txt” in „.jpg” fisierul nu se va deschide.

Din moment ce exista zeci de mii de programe software disponibile, exista, de asemenea, zeci de mii de extensii de fisiere. Desi este indicat sa cunoastem cele mai frecvente extensii de fisiere utilizate, este imposibil sa vi le amintiti pe toate.

About - hedmasster: Web developer , Web designer , Games reviewer . Pasionat de IT & Gaming , owner www.blasterzone.ro & www.graphicpedia.ro. Dacă aveţi nelămuriri în privinţa unor articole/tutoriale puteţi lăsa un comentariu şi în cel mai scurt timp vă voi răspunde.

Lasa un comentariu

XHTML: Poti folosi urmatoarele taguri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>