Efectele pozitive ale jocurilor video

 Efectele pozitive ale jocurilor video

Jocurile video şi folosirea calculatorului nu mai sunt de mult timp un moft, acestea au devenit o parte din viaţa multor persoane. Prima generaţie de jucători au devenit adulţi iar pasiunea lor pentru jocurile video a ajuns la maturitate. Mulţi părinţi sau profesori îşi fac griji sau afirmă că jocurile video au efecte negative asupra copiilor şi că acestea conduc la dependenţă şi la un comportament violent. Cu toate acestea, nu totul este negativ, studiile realizate de cercetători arată că există multe beneficii în jocurile video. În acest articol, vom rezuma câteva studii de cercetare cu privire la efectele pozitive ale jocurilor video.




Un profesor de la Universitatea Nottingham a scris într-un jurnal medical că jocurile video ar putea ajuta copiii cu tulburări de deficit de atenţie. Cercetările indică faptul că copiii ar putea dobândi abilităţi sociale, îi ajută să îşi câştige încredearea în sine sau le pot spori creativitatea.

Cele mai multe jocuri detemină jucătorii să depună eforturi şi să ajungă la un nivel mai dificil care prezintă noi provocări şi luarea unor noi decizii. Astfel, jocurile motivează şi dezvoltă abilităţile cognitive. Cele mai multe jocuri video necesită reacţii şi decizii rapide, care pot însemna diferenţa dintre viaţă şi moarte în mediul virtual. Neurologii de la Universitatea din Rochester din New York susţin că jocurile acţionează ca un simulator pentru procesul de luare a deciziilor oferind jucătorilor mai multe şanse de a deduce informaţiile din mediul lor şi forţându-le să reacţioneze în consecinţă.

beneficiile_jocurilor_video

Cu siguranţă mulţi părinţi avertizează copiii că stau foarte mult în faţa calculatorului şi că acest lucru nu este bun pentru ochi. În schimb, un psiholog pe nume Daphen Maurer de la Universitatea McMaster din Ontario a făcut o descoperire surprinzătoare. Persoanele care suferă de cataractă îşi pot îmbunătăţi vederea jucând jocuri first-person shooter, precum Call of Duty sau Battlefield. El consideră că aceste jocuri au un ritm atât de rapid încât au nevoie de o cantitate extremă de atenţie. De asemenea, ele pot produce niveluri ridicate de dopamină şi adrenalină.

Jocurile ajută copii bolnavi sau care au leziuni. Ele pot distrage mintea de la durere şi disconfort. De aceea, multe spitale încurajează copii şi pacienţii care sunt în cursul unor tratamente dureroase să joace jocuri video. Unele departamente medicale din străinătate, chiar utilizează jocurile pe calculator ca o formă de fizioterapie.

Psihologii de la Universitatea din Washington au dezvoltat un joc care ajută bolnavii din spitale ce suferă de dureri fizice imense. Jocul „Snow World” pune pacienţii într-un univers arctic în care trebuie să arunce cu bulgări de zăpadă în diferite obiecte, cum ar fi pinguini sau oameni de zăpadă. Spitalele militare s-au folosit de acest joc pentru soldaţii aflaţi în recuperare. Mai jos puteţi viziona un mic filmuleţ:

Un alt studiu al Universităţii din Iowa arată că doar două ore de joc pe săptămână poate ajuta la încetinirea gradului de degradare mentală, asociată cu procesul natural de îmbătrânire. „Fie că este vorba de un joc complex sau nu, jocurile necesită energie mentală şi abilităţi pentru a le juca” a declarat Jason Allaire, un profesor de psihologie de la Universitatea din Carolina de Nord. Acesta mai spune „ori de câte ori faci ceva care necesită energia mentală, îţi exercită abilităţile – e la fel ca în cazul în care vă exercitaţi muşchii, veţi deveni mai puternic.”

Un studiu de la Universitatea din Padova distruge ideea că jocurile video produc efecte negative asupra creierului copiilor. Cercetătorii italieni au prezentat dovezi că jocurile pot îmbunătăţi abilităţile de citire ale copiilor cu dislexie.

Echipa a separat în două grupe copii cu vârste între 7 şi 13 ani, o grupă care a jucat un joc de acţiune numit „Rayman Raving Rabids”, iar cealaltă grupă a jucat un meci de fotbal. Când abilităţile de citire ale copiilor au fost testate, cei care au jucat Rayman Raving Rabids au fost capabili să citească mai rapid şi mai precis.

„Aceste rezultate sunt suficient de clare pentru a spune că jocurile video de acţiune pot îmbunătăți abilitățile de lectură ale copiilor cu dislexie”, spune Facoetti.

beneficiile_jocurilor_pe_computer

Jocurile video reduc stresul şi depresia

Un studiu făcut de Cybertherapy şi Telemedicine arată că jucătorii care au suferit de probleme de sănătate mintală, cum ar fi stresul şi depresia au fost capabili să-şi exprime frustrarea şi agresivitatea în jocurile video, iar asta a arătat o ameliorare remarcabilă.

În concluzie, jocurile video au atât efecte pozitive, cât şi efecte negative. Părinţii şi copiii trebuie să fie în măsură să decidă cât de mult timp şi ce fel de jocuri video să joace. Ei trebuie să-şi înveţe copiii ceea ce este bine şi ce este rău. Gamingul este la fel ca orice altă activitate din viaţa de zi cu zi, prea multă băutură sau prea multă mâncare pot fi dăunătoare.

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.