Stiri IT – Ghiduri Jocuri PC – Noutati din lumea gamingului

i3, i5, i7, Quad Core, Dual Core – Ce inseamna toate acestea?

Daca sunteti intr-un magazin pentru a cumpara un calculator si cautati cea mai buna performanta pentru banii disponibili, probabil va-ti intrebat: „Care este diferenta dintre Dual Core si un Quad Core si ceea dintre i3, i5 si i7?”

Acest ghid ofera o explicatie de baza a acestor cinci tipuri de procesoare si va vor ajuta sa stabiliti care este cel mai bun pentru nevoile dumneavoastra.

Inainte sa mergem mai departe, ar trebui sa clarificam faptul ca, compararea i7 Quad Core nu este la fel de simplu precum pare, acestea neputand fi comparate complet. Veti vedea in timp ce veti citi mai departe.

Acest ghid va raspunde la urmatoarele intrebari:


 • Ce este un procesor?
 • Ce este un nucleu?
 • Ce este un procesor multi-core?
 • De ce nu am nevoie de mai multe nuclee?
 • Cate nuclee au procesorele i3, i5 si i7?
 • Am nevoie de un Dual/Quad core sau un i3/i5/i7?
 • Ce este un procesor?

  Procesorul sau Central Processing Unit(CPU) este componenta PC-ului care îndeplineste instructiunile date de catre sistemul de operare instalat (Windows.) Ganditi-va la procesor ca la un creier care primeste instructiuni si mesaje (de exemplu, „Ardeeee!”) si trimite instructiuni la alte componente hardware (de exemplu „mana: ridica mana” sau „gura: deschisa; corzile vocale: tipa”).

  Ce este un nucleu?

  Un procesor standard are un singur nucleu(single-core.). Procesoarele single core proceseaza o singura instructiune la un moment dat (desi nu utilizeaza conducte interne, care permit mai multe instructiuni, care pot fi prelucrate împreuna, cu toate acestea, ele ruleaza cate unul la un moment dat).

  Ce este un procesor Multi-Core?

  Un procesor multi-core este compus din doua sau mai multe nuclee independente, fiecare capabil sa proceseze instructiuni individuale. Un procesor dual-core contine doua nuclee, un procesor quad-core contine patru nuclee si un procesor hexa-core contine sase nuclee.


  De ce am nevoie de mai multe nuclee?

  Nucleele multiple pot fi folosite pentru a rula doua programe deodata si atunci când un program mai intensiv se executa (AV scan, conversie video, CD ripping, etc.) puteti utiliza alt nucleu pentru a rula browser-ul dvs.(de exemplu pentru a verifica adresa dvs. de email).

  Mai multe nuclee vor straluci cu adevarat atunci când utilizati un program care utilizeaza mai mult de un nucleu (numit Parallelization) pentru a imbunatati eficienta programului. Programe precum software de grafica, jocuri etc. pot rula mai multe instructiuni în acelasi timp si sa livreze mai rapid rezultatele.

  Deci, daca utilizati software-uri care folosesc procesorul intens, nucleele multiple va vor oferi probabil o experienta mai buna atunci cand utilizati PC-ul. Daca utilizati PC-ul dvs. pentru a verifica e-mailurile si pentru a privi un video ocazional, chiar nu aveti nevoie de un procesor multi-core.

  Cate nuclee au procesoarele i3, i5 si i7?

 • Un procesor dual-core are doua nuclee.
 • Un procesor Quad-core are patru nuclee.
 • Un procesor i3 are 2 nuclee.
 • Un procesor i5 are 2 sau 4 nuclee (în functie de model).
 • Un procesor i7 are 2, 4 sau 6 nuclee (în functie de model).
 • Am nevoie de un Dual/Quad core sau un i3/i5/i7?

  Motivul pentru care cititi acest ghid este pentru a afla ce tip de procesor aveti nevoie. Vreau sa dau un raspuns simplu si, daca aveti ceva de spus, va rugam sa ne spui in sectiunea comentarii. Ca si in cazul tuturor componentelor computerului, tipul de procesor de care aveti nevoie depinde de nevoile dumneavoastra, cat timp doriti sa folositi computerul, precum si bugetul dumneavoastra.

  Iata o defalcare foarte simpla a ceea ce ar trebui sa caute sa cumperati in functie de necesitatile dumneavostra. Toate sugestiile presupun veti cumpera un PC deja montat (astfel incat nu va trebui sa va faceti griji in legatura cu placa de baza si specificatiile RAM si nu va trebui sa va faceti griji cu privire la compatibilitatea de upgrade).

  Daca:

 • Folositi procesoare de text, calcul tabelar, ascultati muzica de multe ori si vizionati filme, achizitionati un procesor dual core sau i3.
 • Jucati jocuri ocazional si sunteti multumiti cu rezolutie mai mica si grafica de calitate inferioara (sugestia mea presupune procesorul grafic de pe PC-ul pre-construite se va potrivi pentru sugestiile procesorului), vizionati filme HD, etc., achizitionati un dual-core sau i5.
 • Daca veti face editari grafice, creati muzica, programati (si compilati), vizionati filme HD, si va plac jocurile cu grafica ridicata, achizitionati un quad core, i5 sau i7.
 • Daca va place sa folositi cele mai bune hardware-uri si sa se jucati jocuri la rezolutii foarte mari, achizitionati un i7 Extreme.
 • Imi dau seama ca sugestiile mele sunt oarecum generice, dar ar trebui sa va pun pe directia cea buna. Daca aveti o intrebare specifica, lasati un comentariu mai jos.