Ultrabook Lenovo IdeaPad U410 Review

 Ultrabook Lenovo IdeaPad U410 Review

Astazi avem placerea de a testa Ultrabook-ul IdeaPad U410 de la Lenovo, unul dintre producatorii care au dat startul revolutiei ultrabook-urilor. Lenovo IdeaPad U410 este disponibil intr-o gama variata de culori, de la rosu sau gri pana la albastru marin.

IdeaPad U410 are o grosime de 2.3cm, catareste aproximativ 2kg si vine echipat cu un procesor Intel Core i5-3317U care rulează la o frecventa de 1.7GHz, iar datorita tehnologiei Intel Turbo Boost, aceasta poate creste pana la 2.6 GHz. Acesta mai vine echipat cu 6GB de memorie ram, un hard disk de 750GB, precum si o placa video nVidia GeForce GT 610M, o placa mobila entry-level, dar asta nu inseamna neaparat ca nu poate face fata jocurilor precum Dirt3, Battlefield 3, Need For Speed The Run, Assassin’s Creed etc. cu detaliile la low. Daca veti dezactiva anti-aliasing veti obtine chiar un fps destul de bun in jocuri.


Ecranul dispune de o rezolutie de 1366×768 pixeli, iar contrastul si intensitatea culorilor sunt similiare cu dispozitivele anterioare desi aici, culorile au tendinta de a afisa nuante reci. Totusi, acest ecran nu poate fi comparat cu alte ecrane care ofera o rezolutie mai mare precum cele de pe Alienware’s M14x sau Lenovo’s T420 care ofera calitate si rezolutii mult mai mari, cum ar fi 1600×900 sau 1920×1080. Culorile ecranului nu sunt facute pentru uz profesional, de aceea graficienii sau fotografii nu vor da prea multa atentie acestui dispozitiv, insa, unghiul de vizionare este destul de bun.

Ultrabook_Lenovo_IdeaPad_U410_Review_romana

Revenind la design trebuie sa precizam ca suprafata capacului este foarte eleganta, este creata dintr-un finisaj metalic care stralucreste atunci cand ultrabook-ul este expus la lumina. Cum spuneam si mai sus, IdeaPad nu este unltra-subtire, acesta are o inaltime de aproximativ 2.3cm, dar cu toate acestea este foarte subtire pentru un laptop. In mare parte IdeaPad este facut din aluminiu, suprafetele sunt mult mai „catifelate” iar marginile sunt rotunjite suficient cat sa ii dea acestuia un aspect placut.

Deschiderea capacului este putin mai ciudata, acesta nu are nici o nisa care ne permite o ridicare mai usoara a acestuia. Odata ce am deschis capacul, observam ca unghiul de deschidere al balamalei este de 145°, iar ecranul, avand in vedere cat este de subtire, este suficient de rigid.

IdeaPad-U410-Laptop-PC-Metallic-Blue-Keyboard-Closeup-View-6L-940x475

La capitolul conectivitate Lenovo IdeaPad U410 are tot ceea ce si-ar dori un utilizator. U410 vine echipat cu doua porturi USB 2.0 in partea stanga, iar in partea dreapta doua porturi 3.0. Un conector jack pentru microfon sau casti este, de asemenea, prezent in partea stanga, iar in partea dreapta langa porturile USB 3.0 gasim un cititor de carduri SD, un conector HDMI precum si un port RJ45 (Gigabit LAN) si portul pentru alimentare.

De asemenea, U410 se poate conecta la retelele de internet prin intermediul Gigabit LAN (Realtek adapter) sau prin WiFi (802.11 b/g/n from Broadcom) si sa nu uitam de Bluetooth 4.0 care este disponbil pe acest model.

Tastatura nu este una foarte complicata, ci este una standard care arata si functioneaza foarte bine. In privinta touchpad-ului, se observa foarte clar ca Lenovo incearca sa reproduca tochpadul prezent la MacBook. Dar, cu toate acestea, plasarea si functionarea butoanelor touchpad-ului este placuta. Suprafata de sticla a touchpad-ului este foarte receptiva si exacta, iar gesturile multi-touch, sunt de asemenea acceptate. Este de remarcat, tehnologia Smart Sensor de la Lenovo care dezactiveaza touchpad-ul in timp ce tastati scopul de a preveni intrarile incorecte datorate „miscarilor mouse-ului”.

IdeaPad-U410-Laptop-PC-Metallic-Grey-4-Side-Views-15L-940x475

Cum am spus si mai sus, modelul nostru de test dispune de un procesor Intel Core i5-3317U, dar IdeaPad U410 este disponibil si in varianta cu procesor Intel Core i3-2367M cu o frecventa de 1.4GHz sau Intel Core i7-3517U cu o frecventa de 1.9GHz iar in modul Turbo poate ajunge pana la 3.0GHz. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca indiferent de versiunea aleasa, procesoarele prezentate mai sus au aproximativ acelasi consum de enrgie. Revenind la Intel Core i5-3317U, acesta raspunde rapid la comenzi oferind utilizatorului o performanta destul de buna. Ceea ce am observat la acesta, este faptul ca in modul Turbo Boost acesta nu isi mentine frecventa specificata de producator (2.7GHz), ci ruleaza constant undeva la frecventa 2.4 – 2.5GHz.


La capitolul grafica, Intel HD Graphics 4000 este sustinut de Nvidia GeForce 610M, care ar trebui sa preia controlul atunci cand sistemul cere un pic mai multa putere grafica, insa, nu inteleg de ce Lenovo a integrat tocmai aceasta placa (Nvidia GeForce 610M) desi consuma mai multa energie, creste costurile productiei si este chiar mai lenta decat chipul Ivy Bridge de la Intel.

In concluzie, Lenovo IdeaPad U410 este un ultrabook bun, e capabil de a juca anumite jocuri la detalii acceptabile si are o durata de viata a bateriei fantastica! Daca esti un utilizator standard, lucrezi cu anumite programe ex. Microsoft Office, navigare web sau vizionezi filme, cred ca IdeaPad U410 este o alegere buna. Ceea ce nu mi-a mai placut la acest ultrabook, este faptul ca nu exista nici o posibilitate de extindere a garantiei.

Versiunea testata de noi costa 3.899 Lei si poate fi achizitionat de AICI.

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.