SDHC, SDXC și SDUC – Care este diferența?

 SDHC, SDXC și SDUC – Care este diferența?

Cu siguranţă mulţi dintre voi folosiţi sau măcar aţi văzut un card SD. În ziua de astăzi, le folosim într-o varietate de dispozitive, tablete, telefoane, laptopuri, computere dar în special pentru camerele foto sau video. Sunt portabile şi foarte uşor de folosit când vine vorba de transferul datelor. Cu toate acestea, pe piaţă sunt disponibile mai multe tipuri de carduri SD, iar în acest articol vom vedea care sunt difereţele dintre cardurile de memorie SDHC, SDXC și SDUC.

cardurile de memorie sd sdhc sdxc sduc

CARDURILE SDHC

Cardurile SDHC sau Secure Digital High Capacity sunt cele mai utilizate carduri în zilele noastre. Dacă cardurile SD dispuneau de doar 2GB de memorie, cardurile SDHC se găsesc la capacităţi de 4GB până la 32GB. Pe lângă capacitatea mai mare de memorie, cardurile SDHC oferă şi viteze de transfer mult mai mari.

În momentul de faţă sunt printre cele mai populare carduri de pe piaţă, dar cu siguranţă vor fi eliminate treptat de cardurile SDXC care dispun de capacităţi de stoare şi mai mari.

CARDURILE SDXC

Cardurile SDXC au o capacitate chiar mai mare decât cardurile SDHC. Faţă de cardurile SDHC, cardurile SDXC pornesc de la o capacitate de memorie de 64GB până la 2TB. Acestea sunt folosite în special de către cei care fac producţie video şi filmează la rezoluţii 4K, 6K, 8K şi un bitrate mare.

CARDURILE SDUC

Cardurile de memorie SDUC sau Secure Digital Ultra Capacity, dispun de o capacitate de memorie impresionantă, de la 2TB până la 128TB şi o viteză de transfer de până la 985MB/s. Momentan nu sunt disponibile pe piaţă, dar având în vedere cât de repede evoluează lucrurile, probabil că nu va dura foarte mult până când acestea vor fi disponibile.

carduri-de-memorie-sd

Compatibilitate carduri SD, SDHC, SDXC, SDUC

În ceea ce priveşte compatibilitatea, trebuie să ştii că doar generaţiile mai noi sunt comaptibile cu cele vechi, nu şi invers. Asta înseamnă că un dispozitiv compatibil numai cu carduri SD, nu va suporta un card SDHC, SDXC sau SDUC. În schimb, dispozitivele care suporta de exemplu carduri SDXC, vor suporta şi cardurile SDHC şi SD standard.

Ce card ar trebui să îmi cumpăr?

Probabil că un card SD nu prea mai face faţă cerinţelor din ziua de azi. Videoclipurile, fişierele, fotografiile, chiar şi cele captate de telefoanele mobile dotate cu din ce în ce mai mulţi megapixeli ocupă tot mai mult spaţiu, iar un card de 2GB cu siguranţă este depăşit. Aşadar, cardurile SDHC şi SDXC ar trebui să se afle pe lista ta de interes, iar tu eşti cel mai în măsură să iei o decizie în funcţie de nevoile tale.

După cum am spus şi mai sus, singurul lucru care diferenţiază cardurile SDHC faţă de cele SDXC sau SDUC, este capacitatea de stocare. Dacă consideri că ai nevoie de mai mult de 32GB pentru a stoca date sau faci fotografii, atunci ar trebui să te îndrepţi către un card SDXC.

viteze-carduri-de-memorie-sd

După ce ai ales tipul de card potrivit nevoilor tale, cel mai important lucru este să acorzi atenţie claselor de viteză ale acestuia. Despre cum să îţi alegi cardul potrivit în funcţie de capacitate, viteză şi dimensiune, vom vorbi într-un alt articol.

Pe scurt SD vs SDHC vs SDXC vs SDUC:

– Cardurile SD dispun de o capacitate maximă de 2GB;
– Cardurile SDHC dispun de o capacitate maximă de 32GB;
– Cardurile SDXC dispun de o capacitate maximă de 2TB;
– Cardurile SDUC dispun de o capacitate maximă de 128TB.

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.