Care sunt principalele componente interne ale unui computer?

 Care sunt principalele componente interne ale unui computer?

Teai întrebat vreodată care sunt componentele unui computer? Ce piese sunt necesare pentru ca un computer să poată porni, rula programe, jocuri și afișa imagini pe ecran? În acest articol îți voi prezenta și explica foarte pe scurt care sunt componentele principale pe care le găsim în carcasa unui computer.

Placa de bază

Placă de bază Micro-ATX si ATX

Placa de bază este, după cum spune și numele, placa principală a unui calculator. Ea are rolul de a conecta întregul hardware pentru a comunica unul cu celălalt. Pe placa de bază sunt conectate toate componentele principale ale unui computer: procesor, memoria RAM, placa video, unitatea de stocare (hard disk sau SSD) dar și alte componente opționale precum o unitate optică, o placă de rețea sau o placă de sunet.

Procesorul sau CPU

Procesor Intel Core i9 si AMD Ryzen

Unitatea centrală de procesare (CPU) sau procesorul, este „creierul” unui computer. Se conectează direct la placa de bază și astfel comunică cu toate celelalte componente. Rolul principal al procesorului este de a executa comenzi, adică, orice acțiune făcută de utilizator pe un computer, este transmisă ca o comandă către procesor. Viteza unui procesor se măsoară în gigahertz (GHz) [în trecut se măsură și în megahertz (MHz)] și depinde de numărul de nuclee (cores) pe care le are. Un nucleu este o parte a procesorului care poate executa o instrucțiune la un moment dat. Cu cât un procesor are mai multe nuclee, cu atât poate executa mai multe instrucțiuni simultan.

Placa video sau GPU

Graphics Processing Unit sau mai simplu spus, placa video/placa grafică, este componenta responsabilă pentru redarea imaginilor pe monitor și este cheia principală atunci când vine vorba de un computer pentru gaming. Placa video primește datele grafice de la procesor și le transformă în semnale electrice care sunt trimise la monitor. Calitatea imaginilor depinde de rezoluția, culorile și detaliile pe care le poate afișa placa video. Performanța plăcii video se măsoară în principal în megahertz (MHz) sau gigahertz (GHz) pentru frecvența cipului grafic și în megabytes (MB) sau gigabytes (GB) pentru capacitatea memoriei grafice numită și VRAM. Mai sunt și alte criterii de performanță a plăcilor video dar nu intrăm în detalii foarte tehnice în acest articol.

Placi video NVIDIA, AMD, INTEL
Placi video dedicate – NVIDIA, AMD, INTEL

Mai trebuie știi există două tipuri de plăci grafice: integrate și dedicate. Cele integrate sunt integrate în procesor și partajează memoria procesorului, ceea ce le face mai puțin eficiente. În schimb, placa video dedicată este conectată la placă de baza printr-un slot PCI Express și oferă o performanță considerabilă.

Memoria RAM

Placute de memorie RAM - DDR3, DDR4, DDR5
Placute de memorie RAM – DDR3, DDR4, DDR5

Random Access Memory, prescurtat RAM, este memoria pe termen scurt a computerului. Aceasta stochează temporar date privind programele sau procesele efectuate frecvent. Memoria RAM este volatilă, adică își pierde conținutul atunci când computerul este oprit. Capacitatea memoriei RAM se măsoară în megabytes (MB) sau gigabytes (GB) și influențează viteza și performanța computerului. Cu cât un computer are mai multă memorie RAM, cu atât poate rula mai multe programe în același timp fără să încetinească.

Memoria de stocare

Pentru a salva permanent informații în computer, avem nevoie de un alt tip de memorie, numită unitate de stocare care poate fi un Hard-Disk (HDD) sau un SSD (Solid State Drive). SSD-urile folosesc microcipuri cu memorie flash, care sunt considerabil mai rapide, mai ușoare, mai silențioase și mai durabile decât HDD-urile, care folosesc discuri mecanice. Aceste tipuri de memorii au sarcina de a memora diferite informații din computer, astfel încât să poată fi reutilizate chiar și după oprirea fizică a computerului. Aici practic sunt stocate toate informațiile noastre de pe un computer sau laptop, precum poze, filme, documente, etc. Cu cât avem mai multă memorie de stocare, cu atât putem stoca mai multe poze, filme pe computerul nostru.

Unități de stocare SSD/HDD

În prezent din ce în ce mai mulți utilizatori renunta la unitățile de stocare de tip HDD și sunt din ce în ce mai folosite unitățile SSD având în vedere performanța acestora și tot odată au devenit foarte accesibile ca preț.

Sursa

O altă componentă foarte importantă este sursa de alimentare. Aceasta, precum și celelalte componente enumerate mai sus, se găsește în interiorul carcasei computerului și furnizează curent continuu tuturor componentelor computerului. Practic fără această componentă, computerul nu ar funcționa, nu ar primi curent. Puterea unei surse (500W, 700W, 1000W) o alegem în funcție de consumatorii din computer (procesor, placă video, etc.).

Sursa de alimentare modulara / normala

Acestea sunt toate componentele principale pe care le găsim în interiorul unui computer și care ajută la buna funcționare a acestuia. De asemenea, pe lângă acestea se mai pot adaugă și componente opționale precum o placă de rețea (care permite computerului acceseze internetul printr-un cablu Ethernet sau prin Wi-fi), o placă de sunet externă, o unitate optică (DVD-RW, Blu-Ray RW), o placă de captură, etc.

Sper că acest articol te-a ajutat să înțelegi care sunt principalele componente ale unui computer fără de care acesta nu ar putea funcționa. Dacă vrei să afli mai multe despre cum să îți alegi, să îți asamblezi sau să îți întreții computerul, îți recomandăm să consulți și alte articole de pe site-ul nostru. De asemenea, dacă ai întrebări, sugestii sau păreri, te invităm să ne scrii în secțiunea de comentarii.

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.