Ce reprezinta modul kernel?

 Ce reprezinta modul kernel?

   Incepand cu computerele 80386, computerele bazate pe Intel au avut patru niveluri de securitate hardware numite moduri, incepand cu modul de utilizare si terminand cu modul de kernel, ultimul fiind cel mai liber nivel. Modul kernel permite accesul la toate caracteristicile calculatorului, sistemul de operare controlandu-i utilizarile cu atentie, deoarece virusi si malware l-ar putea folosi pentru a exploata un computer.
   Modurile de securitate sunt structurate dupa un model de tip inel pentru accesul la calculator. Inelele ultraperiferice au cel putin acces la caracteristicile computerului, inelele interioare avand cel mai mult acces. Pe un calculator cu Intel, inele au numere de la zero la trei, unde zero reprezinta modul kernel si trei este modul utilizatorului. Inelele mai apropiate de centru pot face tot ceea ce fac cele exterioare, in plus fata de actiunile restranse a inelelor exterioare, care nu pot efectua toate actiunile inelelor interioare. Modul kernel ocupa centrul tuturor inele si are cele mai multe capabilitati; modul utilizatorului se afla la inelul exterior si nu permite accesul la resursele care apartin sistemului de operare sau a altor utilizatori.
linuxkernel
   Calculatoare moderne ruleaza foarte multe procese separate, inclusiv programele utilizatorului si sarcinile sistemului de operare. Browser-ul Web poate fi un proces care ruleaza pe calculatorul vostru, un manager de memorie este altul. Cand ati lansat browser-ul, procesul acapareaza nivelul privilegiilor, care este modul utilizatorului. Procesul browser-ului poate folosi procesorul calculatorului, ocupa memoriea si accesa reteaua. El nu poate, totusi, sa modifice memoria care apartine unui alt utilizator. Sistemul de operare a pornit managerul de memorie, asa ca are privilegii de acces mai mari decat browser-ul. Rolul sau este de a aloca memorie pentru toti utilizatorii, astfel incat se poate accesa orice memorie a calculatorului. Aceasta poate avea acces la modul kernel sau un mod apropiat de el.
   Kernel-ul sistemului de operare este un proces care gestioneaza toate resursele hardware ale computerului, inclusiv memoria si spatiul de pe hard disk. Desi securitatea computerului impiedica unii utilizatori de la accesarea anumitor fisiere de pe hard disk, kernel-ul are acces la intregul sistem. Kernel-ul este cel mai de incredere software de pe calculator, asa ca functioneaza in modul kernel. Kernel-ul initiaza si inchide procese, inclusiv programe ale utilizatorului si utilitarele sistemului de operare. De asemenea, administreaza si alte resurse, cum ar fi conectarea computerului la retea.
   Daca un virus reuseste sa ruleze in modul kernel, acesta poate prelua controlul asupra computerului, adica citeste fisierele confidentiale, sterge informatii sau monitorizeaza reteaua. De exemplu, daca un „rootkit” infecteaza kernel-ul, face virusul o parte a sistemului de operare. Se foloseste autoritatea kernel-ului de a accesa orice resursa a computerului. Deoarece ruleaza in cel mai inalt nivel de privilegii, virusul face ca eliminarea lui sa fie foarte dificila.

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.