Ce este overclocking-ul?
Probabil multi oameni nu stiu ce este overclocking-ul, dar au auzit din intamplare de acest termen. Pentru a explica acest proces cat mai simplu, putem spune ca overclocking-ul inseamna solicitarea unei componente din calculator, cum ar fi un procesor, peste caracteristicile setate de catre producator. Fiecare componenta produsa de companii precum Intel si AMD este setata sa ruleze cu o anumita viteza. Producatorii testeaza capacitatile unei componente si certificandu-le cu anumite caracteristici, care de multe ori se dovedesc a fi mult sub potentialul componentei pentru a avea fiabilitate sporita. Aplicand procesul de overclocking unei componente, inseamna sa profitati de potentialul pe care producatorul nu l-a certificat, dar de care componenta este capabila.
Principalul beneficiu al overclocking-ului este cresterea performantei unui computer, fara a creste si costul. Cele mai multe persoane care au facut overclocking sistemului, fie doresc sa detina cel mai performant sistem, fie doresc sa mareasca performantele sistemului fara costuri in plus. In unele cazuri, s-a ajuns la o crestere a performantelor sistemului cu 25% sau chiar mai mult! De exemplu, o persoana poate cumpara un porcesor AMD 2500+ si prin overclocking va avea un procesor care ruleaza avand aceasi putere de procesare cu a unui AMD 3000+, dar la un cost redus foarte mult.
Pe langa aceste avantaje, sunt si dezavantaje in overclocking-ul unui computer. Cel mai mare dezavantaj al overclocking-ului este ca prin acest proces anulati garantia acordata de catre producator, deoarece componenta nu ruleaza la specificatiile oferite de acesta. Componentele overclockate, care sunt solicitate pana la limitele maxime tind sa aiba o durata de viata mai redusa sau chiar mai rau, daca overclocking-ul nu este efectuat in mod corespunzator, poate distruge complet acea componenta sau intreg sistemul. Din acest motiv, toate ghidurile de overclocking de pe internet ar trebui sa contina avertizarile necesare inainte de a va explica pasii de overclocking.
Pentru inceput, intelegerea overclocking-ului.. un procesor are la baza aflarea modului de calculare a vitezei cu care ruleaza. Toate vitezele de procesoare se bazeaza pe doi factori distincti, viteza de bus si multiplicatorul.
Viteza de bus este rata ciclului cu care procesorul comunica cu celelate componente cum ar fi memoria sau chipsetul. Acesta este de obicei evaluat in MHz, referindu-se la numarul de cicluri pe secunda la care este setat.
Multiplicatorul este multiplu’ care va mari viteza de rulare a procesorului, comparativ cu viteza bus-ului. Acesta este numarul de cicluri de procesare, care va rula la un singur ciclu de clock al vitezei bus-ului. Deci, calcularea vitezei un procesor Pentium 4 de 2,4 GHz se bazeaza pe urmatoarea formula: 133 MHz x multiplicator 18 = 2394MHz sau 2.4 GHz
Atunci cand faceti overclocking, acestia sunt factorii care pot fi folositi pentru a influenta performanta. Cresterea vitezei bus-ului va avea cel mai mare impact, deoarece are si alte efecte, cum ar fi marirea vitezei memoriei (daca memoria ruleaza sincron), precum si viteza procesorului. Multiplicatorul are un impact mai redus decat viteza de bus si poate fi si mult mai dificil de adaptat.
Deoarece overclockingul a devenit o problema pentru unii dealeri, care realizau overclocking procesoarelor cu puteri nominale mai mici si le vindeau ca procesoare mai scumpe, producatorii au inceput sa puna in aplicare solutii de securitate hardware pentru a face overclocking-ul mult mai dificil. Metoda cea mai comuna este blocarea clock-ului sau modifica unor urme pe chip-uri pentru a rula doar la un multiplicator specific. Acest lucru poate fi inca invins prin modificarea procesorului, dar este foarte dificil.
Fiecare componenta a unui computer este setata sa functioneze la anumite voltaje, adica semnalele electrice pot fi mai intense sau mai slabe. In timpul overclocking-ului este posibil ca semnalele electrice sa se degradeze in timp ce trec prin circuit, iar daca degradarea este destul de mare sistemul va deveni instabil. Overclocking-ul asupra bus-ului sau multiplicatorului ar putea creea interferente intre semnale. Pentru a combate acest lucru trebuie sa cresteti voltajele nucleului procesorului, memoriei sau bus-ului PCI (sau AGP). Dar si aceasta marire trebuie facuta cu grija. Daca aplicati un voltaj prea mare este posibil ca circuitele sa se distruga. Dar, de multe ori aceasta nu este o problema deoarece majoritatea placilor de baza limiteaza unele voltaje. O alta problema in cresterea voltajului este caldura. Un voltaj mare ca creea exces de caldura, iar pentru asta va fi nevoie de un sistem de racire mai eficient.
Caldura de care vorbeam mai sus este cam cel mai mare obstacol pe care il veti intalni atunci cand veti face overclocking. Sistemele high-end din ziua de azi deja produc o cantitate mare de caldura, iar overclocking-ul nu va face altceva decat sa mareasca cantitatea de caldura. Pentru aceasta, este recomandat sa folositi un sistem de racire cu o performanta superioara. Adica, ventilatoarele eficiente, radiatoarele alcatuite din materiale de calitate, imprastiatoarele de caldura aplicate pe memorii, placi video si carcasa, vor fi de ajutor pentru a scapa de caldura generata de overclocking.
Acum cei care doresc sa faca overclock unui CPU ar trebui sa stie ca nu este indicat sa impingeti limitele prea departe. Overclocking-ul este un proces foarte sensibil care poate duce doar la succes, sau mai rau la esec. Overclocking-ul unui procesor ar trebui sa fie un proces treptat, in care viteza creste pe nivele astfel incat sistemul sa ramana stabil. Acest proces il veti repeta pana cand sistemul da semne de instabilitate. Atunci veti da lucrurile pas cu pas inapoi, pana cand sistemul fi stabil si pana cand are sanse cat mai mici de deterioare a componentelor.
In concluzie, overclocking-ul este un proces care va creste performantele unui computer peste specificatiile date de producator. Dar performanta implica si niste riscuri de care trebuie sa stiti si pe care vi le veti asuma. Daca sunteti dispusi sa va asumati riscurile si sa urmati pasii cu grija este foarte probabil sa aveti un sistem mult mai performant la un pret mult mai mic.
0 Comment
[…] […]
[…] pentru a mentine o buna temperatura. Astfel, acestea nu sunt doar mai puternice, dar pot fi si usor overclockate pentru a rula la viteze mai […]
[…] incerca sa mariti viteza procesorului vostru – acest lucru se numeste overclocking. La multe procesoare (în special anumite modele de Celeron) functioneaza foarte bine Uneori, dar […]
[…] in general, orice majorare a unuia este efectiv o majorare si a celuilalt. Acestea fiind spuse, overclocking-ul memoriei RAM este intotdeauna mai eficient pe placile cu rate de transfer mai mari. O crestere […]
[…] Principala caracteristica pastrata de procesoarele Core i3 este Turbo Boost, o caracteristica de overclocking dinamic disponibila pe cele mai multe procesoare Intel. Acest lucru, alaturi de designul dual-core, […]
[…] Overclocking reprezinta cresterea vitezei clock a unui procesor la un anumit punct sau “peste” setarile recomandate din fabrica, care rezulta in mod ideal, intr-un procesor mai rapid si un calculator mai rapid. Aceasta poate duce, de asemenea, la “prajirea” procesorului si chiar la distrugerea placii de baza, a memoriei sau a hard disk-ului. Timp de multi ani aceasta practica complexa si de multe ori periculoasa a fost folosita exclusiv de hackeri si ingineri. Intel si AMD, cei doi mari producatori de procesoare, au considerat oportun sa ofere publicului larg putin overclock pe cateva din procesoarele lor. […]
[…] SURSA: https://www.blasterzone.ro/ce-este-overclocking-ul/ […]
am si eu o rugaminte la tine am si eu un pc cu configuratia asta
placa de baza asus z87-pro procesor intel i7 3500 ghz socket 1150 ram 16 gb corsair cu radiator sursa corsair 800 w ram are 1600 ferventa cum pot sa duc si eu rami la 2000 ferventa ca , cand ai dau la 2000 nu mege se aprinde si se stinge an truna daca este vorba de curent la voltaje la cat ar trebui sa dau si la ce trebuie sa mai umblu fi si tu un pic mai explicid terog daca vrei mss
Poti sta linistit in privinta asta , tu n-ai nevoie de frecventa la memoria ram , ceea ce iti trebuie tie URGENT se numeste carte de gramatica a limbii romane . Ai auzit vreodata de ea !!! Intr-o concluzie … mergi si repeta clasa a 4-a INCULTULE !!!