Ce reprezintă extensia unui fișier?

 Ce reprezintă extensia unui fișier?

Extensia unui fișier este sufixul de la sfârșitul numelui unui fișier, care indică ce fel de fișier este. De exemplu, vă pot spune că fișierul „computer.jpg” este un fișier imagine de tip JPEG, bazat pe extensia „.jpg”. În mod similar, se poate spune că „readme.txt” este un document text și „document.docx” este un document Microsoft Word. Știind tipurile comune de extensii ale fișierelor vă poate fi de ajutor.

ce-reprezinta-extensia-unui-fisier-jpg-txt-doc-mp3-rar

În timp ce majoritatea extensiilor fișierelor sunt formate din trei caractere, unele au mai putine (de exemplu, .H, .DB, .PS), în timp ce altele au mai multe (de exemplu, .GADGET, .TORRENT, .TAX2010). Când faceți dublu-clic pe un fișier, computerul utilizează extensia fișierului pentru a determina ce program ar trebui să-l deschidă. Dacă modificați extensia unui fișier, puteți modifica, de asemenea, programul pe care computerul îl utilizează să deschidă fișierul respectiv. Prin urmare, ar trebui să fiți atenți atunci când schimbați extensia unui fișier, deoarece computerul ajunge la imposibilitatea de a deschide fișierul. De exemplu, daca modificați extensia unui fișier de la „.txt” la extensia „.doc”, ar trebui ca acest fișier să se deschidă automat cu Microsoft Word. Cu toate acestea, dacă schimbați extensia din „.txt” in „.jpg” fișierul nu se va deschide și cel mai probabil veți primi o eroare.

Din moment ce există zeci de mii de programe software disponibile, există, de asemenea și zeci de mii de extensii de fișiere. Deși este indicat să cunoaștem cele mai frecvente extensii, cum ar fi .txt .mp3 .doc .pdf .rar . xls .png .avi .mov .wav .gif .html, este imposibil să rețineți sau să cunoașteti toate extensiile fișierelor.

HED

hedmasster: Web developer , Web designer , Games reviewer . Pasionat de IT & Gaming , owner www.blasterzone.ro & www.graphicpedia.ro. Dacă aveţi nelămuriri în privinţa unor articole/tutoriale puteţi lăsa un comentariu şi în cel mai scurt timp vă voi răspunde.

Poate te interesează şi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.