Controalele ActiveX si riscurile folosirii lor

 Controalele ActiveX si riscurile folosirii lor

Controalele ActiveX sunt bucati esentiale de software care au rol de plug-in si sunt folosite de anumite programe si de browser-ul Internet Explorer. De exemplu, Flash Player prezent in Internet Explorer este un control ActiveX. Din pacate, controalele ActiveX sunt o sursa semnificanta de probleme de securitate, de multe ori acestea fiind folosite pentru a face rau. Acestea au acces la intregul sistem daca alegi sa le instalezi si sa le rulezi.

Ce pot face controalele ActiveX?

Un control ActiveX este un mic program folosit de Internet Explorer, de multe ori oferit ca un add-on. Acestea sunt la fel ca restul programelor, adica nu au nicio restrictie in a face lucruri rele computerului tau. Acestea ar putea sa-ti monitorizeze activitatea browser-ului, sa instaleze malware, sa genereze pop-ups, sa functioneze ca un keylogger si alte lucruri care iti afecteaza sistemul.


Controalele ActiveX nu sunt folosite doar de Internet Explorer. Acestea functioneaza si in unele aplicatii Microsoft, cum ar fi Microsoft Office.

Alte browsere, cum ar fi Firefox, Chrome, Safari sau Opera, toate folosesc alt tip de plug-in-uri. Controalele AtiveX functioneaza doar in Internet Explorer.

Ingrijorari legate de securitate

Ar trebui sa eviti cu orice pret instalarea controalelor ActiveX din moment ce nu provin dintr-o sursa sigura. Daca folosesti Internet Explorer, singurul control ActiveX folosit ar trebui sa fie Flash Player, in rest ar trebui sa eviti pe cat posibil alte controale ActiveX.

control_activeX

De exemplu, Oracle este o companie demna de incredere de la care ai sanse mici sa te infectezi in vreun fel ( asta doar daca nu se strecoara Toolbar-ul Ask in update-uri), controlul Java ActiveX are vulnerabilitati in securitate si poate fi folosit pentru a-ti infecta computerul. Cu cat instalezi mai multe controale ActiveX, cu atat mai multe site-uri pot beneficia de problemele lor pentru a-ti deteriora sistemul.

Versiunile mai noi de Internet Explorer includ caracteristici ca ActiveX Filtering, Protected Mode si „killbits” care previn rularea controalelor ActiveX vulnerabile. Din pacate, controalele ActiveX sunt nesigure din cauza design-ului si nimic nu poate fi facut pentru a le face sigure in intregime.

Gestioneaza controalele ActiveX

Poti vizualiza controalele ActiveX instalate intrand in meniul Tools al Internet Explorer si selectand Manage Add-ons.

manage_add-ons

S-ar putea sa ai instalate si o verietate de controale ActiveX la nivelul sistemului, cum ar fi Adobe Shockwave Flash, Microsoft Silverlight si Windows Media Player. Acestea pot fi dezactivate din meniul Manage Add-ons, dar vor trebui dezinstalate din Control Panel daca vrei sa fie eliminate din sistem.

Pentru a dezinstala un control pe care l-ai downloadat, da dublu-click pe el dupa care click pe butonul Remove din fereastrea More Information.

remove_activeX_control

Concluzia legata de aceste mici programe numite controalele ActiveX este ca prezinta un risc pentru securitatea computerului si ar trebui instalate doar daca ai mare nevoie de ele si ai incredere in sursa. Bineinteles ca va trebui sa instalezi contoale ActiveX ca Flash Player, dar daca navighezi pe un site si acesta iti cere sa instalezi un control ActiveX cu siguranta va trebui sa refuzi. Chiar si atunci cand instalezi un control ActiveX dintr-o sursa sigura, atunci cand nu mai ai nevoie de el ar trebui sa optezi pentru dezinstalarea lui pentru a reduce cat mai mult sansele de a fi atacat si pentru a avea un computer cat mai securizat.

Produse evoMAG.ro

Andrei

https://www.blasterzone.ro

Hardware Reviewer; Pasionat de Hardware si Software. Daca aveti nevoie de ajutor, sau alte nelamuriri in privinta unor probleme IT nu ezitati sa lasati un comentariu, va voi raspunde in limita timpului disponibil.

Poate te interesează şi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.