Sfaturi despre cum să prevenim furtul de identitate

 Sfaturi despre cum să prevenim furtul de identitate

Furtul de identitate nu mai constituie de mult o noutate pentru noi. În anul 2012, existau aproximaitv 12.6 milioane de cazuri de furt de identitate, numai în SUA, iar din păcate, numărul infracţiunilor de acest gen este din ce în ce mai mare. Furtul de identitate este furtul de informaţii ce aparţin unei alte persoane şi folosite pentru câştig personal sau financiar. De la numerele cardurilor de credit până la informaţii personale, cum ar fi nume, adresa, datele de contact, CNP şi alte documente personale, toate acestea constituie o mare problemă dacă ajung pe mâinile unei persoane nepotrivite.


Identitatea dvs. poate fi furată în numeroase moduri. Hoţii vă pot fura numerele de card de credit atunci când vă faceţi cumpărăturile on-line, prin diferite metode de hacking, viruşi sau malware. Ei pot chiar să vă manipuleze să daţi datele personale fără ca dvs. să vă daţi seama de acest lucru (phishing).

cum-previi-furtul-de-identitate-digitala

În agitaţia de zi cu zi, mulţi trec cu vederea pericolul potenţial de a fi o victimă a unui furt de identiate, care, cum spuneam şi mai sus, este în creştere datorită internetului. În acest articol vă vom da câteva sfaturi care vă vor ajuta să nu ajungeţi victima unui furt de identitate.

Mare atenţie la alegerea parolelor

Cele mai multe conturi on-line conţin date personale precum nume, adresa, chiar şi CNP-uri sau carduri de credit, pe site-uri precum paypal.com (să nu uităm că acesta a fost atacat de nenumărate ori). Prin urmare, trebuie să fim foarte atenţi la alegerea parolelor. Alegeţi cuvinte şi numere pe care nimeni nu ar fi în măsură să le ghicească. Există chiar şi o mulţime de programe care generează parole automat.

 • Nu folosiţi aceiaşi parolă pentru toate conturile dumneavoastră, parolele trebuie să fie diferite!;
 • Nu folosiţi PIN-uri uşor de ghicit precum, data de naştere, numărul de telefon, etc.;
 • În parolă folosiţi atât litere cât şi cifre;
 • Nu ţineţi parolele şi datele importante pe computer. Dacă este necesar să aveţi un document cu parole şi date importante precum copii de acte, facturi, etc. cel mai bine este să le stocaţi pe un CD sau un hard disk extern care va fi conectat, ATENŢIE! la un computer care nu are acces la internet;
 • Nu utilizați niciodată „Reține parola” pe orice site care conține informații personale sau financiare.
 • securitate

  Protejați-vă computerul

  Mulţi hoţi de identitate folosesc programe spyware sau keylogger pentru a obţine informaţii personale din calculatoarele victimelor. Deoarece nu puteţi observa nimic în neregulă cu computerul dumneavoastră, nu înseamnă că acesta este complet securizat. Spre deosebire de viruşii normali, spyware şi programele keylogger sunt proiectate să acţioneze invizibil, din această cauza un simplu antivirus nu le-ar putea detecta. Astfel, un keylogger se instaleaza în computerul victimei şi adună cât mai multe informaţii precum parole, conturi bancare, date personale, şi tot ceea ce victima tastează. Un firewall puternic actualizat în mod regulat, un program antivirus şi un program antispyware vă vor ajuta să preveniţi instalarea unui keylogger în computerul dumeavoastră.

 • Antivirus, firewall, antispyware – toate cu upgrade la zi;
 • Descărcaţi aplicaţiile de pe site-urile oficiale;
 • După descărcarea oricărei aplicaţii verificaţi-o cu programul antivirus şi antispyware;
 • Nu instalaţi orbeşte aplicaţii luate de la cunoscuţi sau chiar „prieteni”;
 • Nu descărcaţi ataşamentele din e-mail-urile primite de la persoane necunoscute! Dacă le descărcaţi verificaţi-le imediat cu un antivirus şi antispyware;

 • Feriţi-vă de escrocheriile de tip phishing

  Phishing-ul presupune acele email-uri aparent inofensive, care vă solicită verificarea anumitor lucruri, cum ar fi „validarea parolelor”, „validarea numerelor de cont” sau „verificarea conturilor inactive”, cerandu-vă astfel logarea pe un anumit site, care defapt este unul de tip phishing (vezi imaginea de mai jos). Orice e-mail care vă solicită introducerea unor parole, PIN-uri sau logarea pe anumite site-uri, ar trebui să vă stârnească semne de întrebare.

  facebook-phishing

 • Dacă primiţi un e-mail care pare a fi trimis de banca la care dumneavoastră aveţi deschis un cont, prin care vă sunt cerute informaţiile dvs., cum ar fi o parolă sau oricare alte date personale, nu contează din ce motiv, NU deschideţi link-urile din e-mail. Cel mai bine este să contactaţi personalul de la bancă folosind numerele de telefon de pe site-ul oficial al băncii, nicidecum din e-mail;
 • Un alt tip de phishing includ e-mail-urile în care afli că ai câştigat o maşină sau mai ştiu eu ce model de telefon. Serios? Nu ai participat la nici un concurs sau joc de neoroc şi totuşi eşti unul dintre fericiţii câştigători ai….? Nimeni nu îţi va face cadou o maşină sau orice alt ceva peste noapte. În concluzie nu daţi click pe link-urile din e-mail-urile de acest tip.

 • Aveți grijă atunci când faceţi cumpărături on-line

  Dacă vrei să faci cumpărături on-line, ar trebui să fii antent la unele aspecte înainte de aţi introduce datele cardurilor de credit. Preţurile foarte scăzute sau cadourile oferite de unele „magazine on-line” te pot face să regreţi. Înainte de a introduce datele cardului de credit, verifică dacă site-ul foloseşte adresa URL https, această adresă garantează criptarea datelor introduse în browser până în momentul în care acestea ajung la server. Un alt aspect care trebuie luat în vedere este certificatul de securitate şi identitatea vânzătorului, aceste informaţii trebuie să se afle pe site.

 • Recomandat ar fi să folosiţi un card de credit separat doar pentru cumpărăturile on-line;
 • Nu stoca informaţii pe site-ul magazinului, indiferent cât de popular ar fi. Imaginaţi-vă ce s-ar întâmpla dacă site-ul magazinului va fi spart.
 • securitate-card-de-credit

  HED

  hedmasster: Web developer , Web designer , Games reviewer . Pasionat de IT & Gaming , owner www.blasterzone.ro & www.graphicpedia.ro. Dacă aveţi nelămuriri în privinţa unor articole/tutoriale puteţi lăsa un comentariu şi în cel mai scurt timp vă voi răspunde.

  Poate te interesează şi

  Leave a Reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.