De ce stick-urile USB nu au exact capacitatea specificată pe ambalaj?

 De ce stick-urile USB nu au exact capacitatea specificată pe ambalaj?

În lumea tehnologiei, dispozitivele de stocare, precum stick-urile USB, sunt o parte fundamentală a vieții noastre de zi cu zi. Le folosim foarte des pentru transferul de date, pentru continut multimedia sau pentru a instala Windowsul. Cu toate acestea, există deseori o discrepanță notabilă între capacitatea nominală indicată pe ambalaj și capacitatea reală de stocare a unui astfel de dispozitiv.

Chiar zilele astea am văzut o mulțime de recenzii negative pe acest subiect, stickul USB nu are aceiași capacitate de pe ambalaj. Așadar, de ce un stick USB de 64GB nu are exact 64GB sau unul de 128GB nu are exact 128GB? Există mai multe motive pentru această diferență, pe care le vom explica în continuare.

Diferența dintre sistemul zecimal și sistemul binar

Un gigabit (Gb) este egal cu 1000 de megabiți (Mb), iar un gigaoctet (gigabyte/GB) este egal cu 1000 de megaocteți (megabytes/MB). Aceste unități sunt folosite în sistemul zecimal, care se bazează pe puterile lui 10. În schimb, un gibibit (GiB) este egal cu 1024 de mebibiți (MiB), iar un gibioctet (gibibyte/GiB) este egal cu 1024 de mebibytes (MiB). Aceste unități sunt folosite în sistemul binar, care se bazează pe puterile lui 2.

Sistemul binar este folosit în stocarea de date, dar în marketingul de consum, uneori se folosesc unități zecimale, ceea ce poate crea diferențe în calculul capacității reale. De exemplu, un stick de memorie de 64 GB are, în realitate, 64 x 1000 x 1000 x 1000 = 64.000.000.000 biți. Însă, sistemul de operare calculează spațiul altfel decât facem noi oamenii și îl va vedea ca având 64.000.000.000 / (1024 x 1024 x 1024) = 59,6 GiB. Deci, diferența este de aproximativ 4,4 GiB. Practic măsoară dimensiunile în GiB, dar le raportează ca GB.

Când producătorii de stick-uri de memorie anunță capacitatea lor, ei folosesc sistemul zecimal, care este mai simplu și mai ușor de înțeles pentru consumatori. Însă, când sistemul de operare al calculatorului citește capacitatea stick-ului, el folosește sistemul binar, care este mai adecvat pentru reprezentarea datelor în format digital. Astfel, apare o discrepanță între cele două sisteme, care se traduce printr-o pierdere aparentă de spațiu.

Spațiul ocupat de tabelele de evidență a fișierelor

Când un stick USB este formatat, o parte din spațiul de stocare este rezervat pentru tabele de fișiere, structuri de sistem și alte informații necesare pentru funcționarea corectă a dispozitivului. Fără aceste tabele, sistemul de operare nu ar putea accesa și modifica datele de pe stick.

Dimensiunea acestor tabele depinde de tipul sistemului de fișiere folosit pe stick, cum ar fi FAT32, NTFS, exFAT etc., fiecare având avantaje și dezavantaje.

În funcție de sistemul de fișiere ales, spațiul ocupat de tabelele de evidență a fișierelor poate varia. Așadar, o parte din spațiul de stocare se pierde din cauza formatării și mulți producători vor rezerva o anumită cantitate de spațiu pe un disc, pentru a muta datele, pentru a echilibra utilizarea celulelor de memorie sau pentru a acționa ca cache pentru a crește viteza unității de stocare.

Producătorii anunță acest aspect

Deși comercianții nu țin neapărat informeze în descrierea produsului, pe site-urile producătorilor se specifică, memoria reală de stocare poate difere față de cea de pe ambalaj. Pe pagina producătorului Kingston de exemplu, găsim următorul mesaj:

O parte din capacitatea afișată de dispozitivul de stocare flash este utilizată pentru formatare și alte funcții și nu este disponibilă pentru stocarea de date. Atunci când un dispozitiv de stocare flash este proiectat și fabricat, se iau măsuri pentru a se asigura că dispozitivul funcționează în mod fiabil și pentru a permite dispozitivului gazdă (calculator, cameră digitală, tablete, telefon mobil etc.) să acceseze celulele de memorie – adică să stocheze și preia date de pe dispozitivul de stocare flash.

Concluzie

Un stick de memorie USB nu are exact capacitatea anunțată pe ambalaj din cauza diferenței dintre sistemul zecimal și sistemul binar și a spațiului ocupat de tabelele de evidență a fișierelor. Aceste motive nu înseamnă că stick-ul este defect sau că este un produs fals, ci doar că există o diferență între modul în care producătorii și sistemele de operare măsoară capacitatea stick-ului. Trebuie sa ții cont că memoria rezervată pentru evidența fișierelor diferă de la producător la producător. De exemplu, între acest USB SanDisk de 128GB și acest USB Kingston 128GB, există o diferență de 1GB ca spațiu total de stocare.

Cu toate acestea, diferența reală de stocare este relativ mică pentru dispozitivele cu capacități mici, dar devine mai notabilă pentru dispozitivele cu capacități mai mari, cum ar fi hard disk-urile mari sau unitățile SSD. Iar spațiul utilizabil pe un dispozitiv de stocare va fi întotdeauna mai mic decât capacitatea anunțată în specificațiile sau pe ambalajul produsului.

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.