Diferenta dintre procesoarele Box si Tray
Alegerea unui anumit tip de procesor este destul de dificila pentru un utilizator incepator, viteza de tactare, chache, tipul de socket, fiind termeni cu care nu multi dintre noi suntem obisnuiti. Insa, printre cumparatori a aparut o intrebare care poate da oricui putine batai de cap: Sa cumpar un procesor Box sau unul Tray? In urmatoarele randuri iti voi explica ce inseamna fiecare, avantaje si dezavantaje, dupa care vei fi capabil sa iti alegi singur procesorul.
Procesoarele Box
Un procesor box este acel procesor care este impachetat si vandut de retailerul care l-a fabricat, de obicei Intel sau AMD, acestea fiind cele mai populare branduri din lumea procesoarelor. Acesta va fi sigilat si va contine urmatoarele elemente: procesorul impreuna cu radiator si ventilator, un manual de instalare si certificat de autenticitate. De obicei vei gasi si un sticker cu brandul procesorului, pe care il poti lipi pe carcasa computerului.
Procesoarele Tray
Procesoarele tray sunt cel mai des numite procesoare original equipment manufacturer (OEM). OEM inseamna ca produsul a fost deja vandut de compania fabricanta (Intel sau AMD) unui alt producator sau companie distrubuitoare, cum ar fi Dell, HP etc. Procesoarele OEM sunt destinate instalarii pe sisteme configurate si nu pot fi redistribuite. De obicei, pachetul nu va contine radiator si ventilator, dar ar putea include alte informatii despre produs, oferite de compania distribuitoare.
Motive pentru nume
Procesoarele OEM au primit numele de tray din doua motive: pentru a fi diferentiate de procesoarele din categoria box si reflecta faptul ca, de obicei, sunt impachetare in cutii de plastic sau polistiren.
Garantia si certificate
Garantia la procesoarele box sunt oferite prin intermediul producatorului, Intel sau AMD. Atat Intel, cat si AMD, ofera o garantie de trei ani si certificate de autenticitate in momentul achizitionarii. La procesoarele tray este un pic diferit. Garantia acestora este inmanata de compania caruia i-a fost vandut procesorul (Dell, HP, etc.), iar aceasta va decide perioada in care produsul este sub garantie.
Avantajele procesoarelor tray
Avantajele sunt de partea procesoarelor tray, mai ales pentru impatimitii configurarilor hardware, care au ocazia sa isi aleaga un sistem de racire mai avansat. De asemenea, acestea sunt mai ieftine decat procesoarele box, care sunt potrivite pentru utilizatorii care nu se „vor juca” cu performantele computerului lor.