Este bine sa ne inchidem computerul sau sa il lasam deschis tot timpul?

 Este bine sa ne inchidem computerul sau sa il lasam deschis tot timpul?

“Este bine sa ne inchidem computerul sau sa il lasam deschis tot timpul?”, aceasta este una dintre acele intrebari la care nu exista un singur raspuns. Cu alte cuvinte, aceasta depinde de modul in care utilizati computerul. Exista cel putin trei situatii care va forteaza sa va lasati computerul deschis tot timpul:

 • Sunteti intr-o retea, iar administratorii de retea fac backup fisierelor si/sau software-lor pe timp de noapte. Deci, daca sunteti in aceasta ipostaza trebuie sa-l lasati deschis tot timpul.
 • Utilizati computerul ca un fel de server. Daca aparatul functioneaza ca un server de fisiere, server de printare, server Web, etc. pe un LAN (retea locala) sau pe Internet, atunci trebuie sa-l lasati deschis tot timpul.
 • Daca rulati ceva de genul telescoapelor electronice si doriti sa produceti cat mai multe rezultate, de asemenea, trebuie sa va lasati computerul deschis.
 • Daca nu va incadrati in vreuna din aceste categorii, atunci apare posibilitatea de a alege daca va inchideti sau nu computerul.

  Un motiv pentru care a-ti opri computerul este economia. Un PC tipic consuma in jur de 300 de wati. Sa spunem ca folositi PC-ul timp de patru ore in fiecare zi, astfel incat celelalte 20 de ore risipiti energia. Deci daca un kilowat de energie costa 0.4 lei, atunci 20 de ore reprezinta aproximativ 2.4 lei. Deci, intr-un an pierdem aproximativ 876 lei.

  Daca utilizati caracteristicile de economisire a energiei integrate in sistemele moderne, puteti micsora risipa la jumatate. De exemplu, puteti opri monitorul si hard diskul in mod automat atunci cand nu sunt folosite. Dar, inca pierdem aproximativ 400 lei intr-un an.

  Argumentul pentru a lasa computerul deschis tot timpul este ca pornirea si oprirea streseaza intr-un fel componentele calculatorului. De exemplu, atunci cand un CPU este pornit, poate deveni destul de fierbinte, iar atunci cand opriti sistemul se raceste din nou. Expansiunea si contractia de la caldura, probabil, are un anumit efect asupra articulatiilor de lipire care tin procesorul intr-o bucata, precum si detaliile micro-fine de pe procesor in sine.

  -Daca ar fi fost o problema semnificativa, atunci sistemele ar ceda aproape tot timpul. De fapt, hardware-ul este foarte fiabil (software-ul este o poveste cu totul diferita, si exista o multime de spus despre repornirea in fiecare zi).

  Tu cate ore pe zi tii calculatorul deschis ?

  HED

  hedmasster: Web developer , Web designer , Games reviewer . Pasionat de IT & Gaming , owner www.blasterzone.ro & www.graphicpedia.ro. Dacă aveţi nelămuriri în privinţa unor articole/tutoriale puteţi lăsa un comentariu şi în cel mai scurt timp vă voi răspunde.

  Poate te interesează şi

  Leave a Reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.