Review Intel HD Graphics 4000

 Review Intel HD Graphics 4000

Istoric vorbind, sistemele grafice integrate, incluse in procesor sau chipset, erau mai mult o gluma, in primul rand pentru ca aveau foarte putina putere si, in concluzie, puteau fi folosite doar pentru sarcinile standard, efectuate de orice utilizator al unui computer. Pe de alta parte, nici producatorii nu au adaugat nimic la reputatia lor, de cele mai multe ori isi vindeau potentialul in explicatii despre cum va revolutiona ultima arhitectura, gamingul. Pana anul trecut, cand AMD a lansat APU A-Series, care am vazut cu totii ca a depasit asteptarile.
Ivy Bridge HD Graphics 4000
Trecand in zilele noastre, Intel cauta sa ajunga la performantele AMD cu ajutorul GPU-ului Intel HD Graphics 4000, integrandu-l in cateva procesoare Core i5 si Core i7 Ivy Bridge. Evident, ca cei de la Intel sunt si destul de entuziasmati avand in vedere ca arhitectura Ivy Bridge indica a fi mai mult decat simpla micsorare a procesului de productie folosit la fabricarea procesoarelor.
Informatii Intel Graphics 4000Acest entuziasm isi are rolul, din moment ce au fost adaugate multiple imbunatatiri la core HD 4000, fata de core HD 3000, pe care il inlocuieste. Cea mai importanta imbunatatire este cresterea numarului de unitati de executie, adica sunt 16 in HD 4000 fata de cele 12 din HD 3000. O alta imbunatatire este adaugarea celei de-a doua conducta de textura, care permite ca unitatile de executie sa lucreze mult mai eficient. Acest lucru inseamna ca, in ciuda cresterii eficientei unitatilor de executie cu 30%, fiecare dintre ele vor avea cu 50% mai multa latime de banda din conducta.
De asemenea, Intel a optimizat memoria sub-sitemului GPU, garantand ca va avea 256KB din cache-ul L3 al procesorului. Aceasta este toata memoria integrata pe care GPU-ul o va controla, deci, inseamna ca va mai imprumuta si din memoria sistemului, asa cum este normal pentru un GPU.

Toate acestea suna bine, dar oare cum se va descurca in competitie GPU HD 4000? Ei bine, pentru inceput, costa foarte mult sa achizitionezi unul, din moment ce procesoarele care suporta nucleul, adica Intel Core i7-3770K si Intel Core i5-3570K costa 310€, respectiv 210€. Bineinteles ca nu vor fi acestea procesoarele cu care sa va construiti un PC cu buget redus, dar aceasta situatie se va schimba, din moment ce Intel va lansa procesorul dual-core i3-3225 cu un TDP de 55W, care va avea grafica HD 4000, pretul lui fiind in jur de 125€ si care va concura cu AMD A8-3870K.
Intel Graphics HD 4000
Dar, dupa toate testele efectuate, GPU-ul integrat de la intel este depasit de GPU-ul AMD, luand exemplu procesorul A8-3870K impreuna cu GPU-ul HD 6550D, care este mult ieftin si rapid. Totusi, pe piata dispozitivelor mobile, unde AMD a redus nucleele GPU-ului pentru a reduce din caldura produsa si energia consumata, situatia se schimba.

Este, de asemenea, de discutat si zona de care Intel este interesat mai mult, avand in vedere tendintele cumparatorilor care trag spre piata PC-urilor mobile.
Aici, puterea modesta si performanta cat de cat buna, ii va da mai mult sens GPU-ului HD 4000, care in lumea desktop-urilor ar putea sa dezamageasca.

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

0 Comment

  • […] ASUSPro BU400 este un ultrabook de 14 inch si este disponibil in doua versiuni, BU400A si BU400V. Versiunea BU400V este cea premium, laptopul este echipat cu un procesor mai puternic, Core i7 3517U si o placa grafica Nvidia NVS 5200 cu 1GB de memorie DDR3. Versiunea BU400A poate fi achizitionata cu un procesor Core i3 sau Core i5, iar la partea grafica vine echipat cu Intel HD 4000. […]

  • […] cu un chip integrat, si anume Intel HD 4000 GPU, mai multe despre acest chip gasiti in articolul Intel HD Graphics 4000 Review. De asemenea, dispune de Bluetooth 4.0, wireless-N (Dual band Intel 6205S), iar la capitolul […]

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.