Linux Kernel 2.6.38 o noua tehnologie cu spor de viteza

 Linux Kernel 2.6.38 o noua tehnologie cu spor de viteza

Versiunea 2.6.38 a kernel-ului Linux e gata de două zile şi aduce (în teorie) sporuri de viteză. Datorită implementării unor tehnologii noi (printre altele process grouping, transparent huge pages) cu arie de utilitate în zona de virtualizare.

Cu “automatic process grouping” toate procesele cu acelaşi ID vor fi tratate ca o singură entitate – de exemplu mai multe sesiuni ale aceluiaşi program vor fi tratate unitar ca să nu se mai consume resurse pe fiecare în parte. Prin această schimbare ocuparea procesorului se va optimiza fapt care poate aduce sporuri de viteză.

Prin “transparent huge pages” se creşte dimensiunea zonei cache (limitate la 4KB) unde sunt stocate adresele de memorie accesate cel mai des. Prin faptul că sunt stocate mai multe adrese, operaţiile complexe de tipul procesării bazelor de date, virtualizare se vor desfăşura mai rapid.

Pe lângă cele două mai există şi alte îmbunătăţiri aduse noii versiuni de kernel. VFS e mai scalabil, este suportat BATMAN (Better Approach To Mobile Ad-hoc Networking). Acesta din urmă devine util în situaţii speciale când e nevoie de alte modalităţi de comunicare decât cele clasice (dezastre naturale, cenzură, conflicte militare etc.).

Îmi propun ca în perioada următoare să testez mai intens noul kernel pe Ubuntu 10.04. Pentru că elementele descrise mai sus au impact major în situaţii de lucru intensiv (per server-e). La nivelul unui desktop s-ar putea ca noul kernel să nu aducă un spor la fel de mare de viteză. De asta am şi zis la început că noul kernel linux 2.6.38 e mai rapid … în teorie.

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

1 Comment

  • […] Linux a pasit în acest peisaj ciudat si a captat foarte multa atentie.    Linux Kernel, creat de Linus Torvalds, a fost pus la dispozitia lumii gratuit. Torvalds a invitat apoi pe […]

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.