Motive pentru care nu trebuie să renunţi la sistemul desktop

Atunci când a fost lansat iPad, Steve Jobs declară sfârşitul sistemelor desktop. În timp ce dispozitivele mobile sunt cu siguranţă mai convenabile atunci când lucraţi în timp ce călătoriţi, nu e nici pe departe la fel de „convenabil” ca un sistem desktop dintr-un birou atunci când vine vorba de a finaliza o lucrare serioasă.
Cu siguranţă, tableta, telefonul sau laptopul se potrivesc de minune în buzunar sau în rucsac, dar toate aceste dispozitive sunt pline de compromisuri, puterea de calcul, dimensiunile ecranului sau preţul foarte ridicat al acestora.
Vom lua parte la sfârşitul sistemelor desktop ? ei bine, nu. Mai jos veţi vedea câteva motive pentru care nu ar trebui să renunţaţi la sistemul desktop.
Sistemele desktop sunt ieftine
Sistemele desktop sunt mai ieftine în comparaţie cu laptop-urile atunci când vine vorba de reparaţii sau achiziţionarea unuia din magazin. Aş putea enumera mai multe comparaţii între aceste două dispozitive, însă, principalul motiv este faptul că, componentele mobile sunt mult mai scumpe deoarece acestea sunt mult mai mici şi necesită costuri de fabricare mult mai mari.
Sistemele desktop sunt mult mai puternice
Procesoarele desktop sunt mult mai puternice decât procesoarele mobile, ARM (procesoare care rulează pe telefoane/tablete). Nu poate fi vorba de o comparaţie între procesoarele desktop şi procesoarele ARM, să spunem că acesta este un caz în care dimensiunea contează.
Procesoarele laptop-urilor, nu sunt doar mai mici decât procesoarele desktop dar sunt concepute pentru a utiliza mai puţină energie şi produc mai puţină căldură.
În primul rând, laptopurile, de obicei ruleaza pe „viaţa bateriei”, din această cauză procesoarele mobile sunt proiectate pentru a conserva durata de viaţă a acesteia. În al doilea rând, procesoarele laptop sunt montate într-o carcasă etanşă unde sunt predispuse la supraîncălzire.
Pot spune că procesoarele sistemelor desktop sunt destul de norocoase deoarece dispun de o sursă bine alimentată, iar aceasta poate fi înconjurată de diverse coolere sau chiar un sistem de răcire cu lichid pentru a menţine o bună temperatură. Astfel, acestea nu sunt doar mai puternice, dar pot fi şi usor overclockate pentru a rula la viteze mai mari.
Aveţi posibilitatea să conectaţi o tonă de periferice
Cele mai multe laptop-uri dispun de câte o pereche de porturi USB 2.0, iar unele modele din clasa high-end, dispun şi de porturi USB 3.0. Cele mai multe tablete ofera un port USB 2.0 (cu excepţia iPad-ului, care „se mândreşte” cu un total enrom de zero porturi USB).
Pe de altă parte, sistemele desktop, de obicei oferă un minim de 4 porturi USB 2.0 sau chiar mai multe. În plus, desktop-urile au foarte multe opţiuni de conectivitate, spre exemplu eSATA, VGA, DVI, HDMI şi diferite linii audio.
Îţi poţi configura propriul sistem
Oricine îşi poate consturi propriul sistem desktop. Sunt disponibile foarte multe site-uri dedicate pentru a ajuta oamenii să îşi construiască propriile sisteme prin intermediul articolelor sau a tutorialelor. În comparaţie cu laptopul, o configuraţie desktop se poate realiza foarte uşor, iar când va veni vremea să faceţi un upgrade, piesele se pot schimba la fel de uşor.
Desktop-urile sunt sigure şi au o durată de viaţă mai lungă
Desktop-urile nu sunt portabile şi acesta este un lucru bun atunci cănd vine vorba de securitate (nu o să spui niciodată ca ai pierdut sistemul desktop pe tren sau într-un mijloc de transport) şi durabilitate. De asemenea, pentru că sistemele desktop nu le mutam foarte des, se întamplă foarte rar ca acestea să fie lovite sau zgâriate.
Cu toate că laptopurile, tabletele şi smartphone-urile sunt mai usor de folosit/transportat în viaţa de zi cu zi, sistemele desktop nu vor disparea prea curand datorită preţurilor şi puterii de lucru al acestora.