Motive pentru care nu trebuie să renunţi la sistemul desktop

 Motive pentru care nu trebuie să renunţi la sistemul desktop

Atunci când a fost lansat iPad, Steve Jobs declară sfârşitul sistemelor desktop. În timp ce dispozitivele mobile sunt cu siguranţă mai convenabile atunci când lucraţi în timp ce călătoriţi, nu e nici pe departe la fel de „convenabil” ca un sistem desktop dintr-un birou atunci când vine vorba de a finaliza o lucrare serioasă.

Cu siguranţă, tableta, telefonul sau laptopul se potrivesc de minune în buzunar sau în rucsac, dar toate aceste dispozitive sunt pline de compromisuri, puterea de calcul, dimensiunile ecranului sau preţul foarte ridicat al acestora.


Vom lua parte la sfârşitul sistemelor desktop ? ei bine, nu. Mai jos veţi vedea câteva motive pentru care nu ar trebui să renunţaţi la sistemul desktop.

Motive pentru care nu trebuie sa renunti la sistemul desktop

Sistemele desktop sunt ieftine

Sistemele desktop sunt mai ieftine în comparaţie cu laptop-urile atunci când vine vorba de reparaţii sau achiziţionarea unuia din magazin. Aş putea enumera mai multe comparaţii între aceste două dispozitive, însă, principalul motiv este faptul că, componentele mobile sunt mult mai scumpe deoarece acestea sunt mult mai mici şi necesită costuri de fabricare mult mai mari.

Sistemele desktop sunt mult mai puternice

Procesoarele desktop sunt mult mai puternice decât procesoarele mobile, ARM (procesoare care rulează pe telefoane/tablete). Nu poate fi vorba de o comparaţie între procesoarele desktop şi procesoarele ARM, să spunem că acesta este un caz în care dimensiunea contează.

Procesoarele laptop-urilor, nu sunt doar mai mici decât procesoarele desktop dar sunt concepute pentru a utiliza mai puţină energie şi produc mai puţină căldură.

În primul rând, laptopurile, de obicei ruleaza pe „viaţa bateriei”, din această cauză procesoarele mobile sunt proiectate pentru a conserva durata de viaţă a acesteia. În al doilea rând, procesoarele laptop sunt montate într-o carcasă etanşă unde sunt predispuse la supraîncălzire.

Pot spune că procesoarele sistemelor desktop sunt destul de norocoase deoarece dispun de o sursă bine alimentată, iar aceasta poate fi înconjurată de diverse coolere sau chiar un sistem de răcire cu lichid pentru a menţine o bună temperatură. Astfel, acestea nu sunt doar mai puternice, dar pot fi şi usor overclockate pentru a rula la viteze mai mari.


Aveţi posibilitatea să conectaţi o tonă de periferice

Cele mai multe laptop-uri dispun de câte o pereche de porturi USB 2.0, iar unele modele din clasa high-end, dispun şi de porturi USB 3.0. Cele mai multe tablete ofera un port USB 2.0 (cu excepţia iPad-ului, care „se mândreşte” cu un total enrom de zero porturi USB).

Pe de altă parte, sistemele desktop, de obicei oferă un minim de 4 porturi USB 2.0 sau chiar mai multe. În plus, desktop-urile au foarte multe opţiuni de conectivitate, spre exemplu eSATA, VGA, DVI, HDMI şi diferite linii audio.

Îţi poţi configura propriul sistem

Oricine îşi poate consturi propriul sistem desktop. Sunt disponibile foarte multe site-uri dedicate pentru a ajuta oamenii să îşi construiască propriile sisteme prin intermediul articolelor sau a tutorialelor. În comparaţie cu laptopul, o configuraţie desktop se poate realiza foarte uşor, iar când va veni vremea să faceţi un upgrade, piesele se pot schimba la fel de uşor.

Desktop-urile sunt sigure şi au o durată de viaţă mai lungă

Desktop-urile nu sunt portabile şi acesta este un lucru bun atunci cănd vine vorba de securitate (nu o să spui niciodată ca ai pierdut sistemul desktop pe tren sau într-un mijloc de transport) şi durabilitate. De asemenea, pentru că sistemele desktop nu le mutam foarte des, se întamplă foarte rar ca acestea să fie lovite sau zgâriate.

Cu toate că laptopurile, tabletele şi smartphone-urile sunt mai usor de folosit/transportat în viaţa de zi cu zi, sistemele desktop nu vor disparea prea curand datorită preţurilor şi puterii de lucru al acestora.

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

11 Comments

  • Eu văd altul motivul pentru care nu poţi renunţa la desktop (dar depinde şi de individ, de ce anume lucrează fiecare): vor mai trece mulţi ani până când vor apărea aplicaţii puternice pe tablete/telefoane. Ai nevoie de o aplicaţie de management sau de un administrator de baze de date puternic? Tot de un desktop ai nevoie. Ca să nu mai vorbesc de grafică complexă sau editare video/audio.

  • Eu pur si simplu nu ma pot desparti de calculator , am si laptop dar nu stau deloc pe el pentru ca e incomfortabil.

  • Nu cred ca sistemele Desktop sunt ieftine, un Mac Power porneste de la 3 mii in comparatie cu MacBook

    • Daca vei configura la fel un laptop si un sistem desktop, vei observa cu siguranta diferenta de pret sa nu mai vorbim de puterea pe care sistemele desktop o pot oferi.

  • Daca m-ai pune sa aleg intre un laptop si un desktop, as alege Desktopu.

    E stabil, mare daca ai un monitor LED/LCD mare…, nu trebuie sa te ingrijesti ca-l scapi sau il uiti pe undeva si cea mai mare problema e comfortul pe care un laptop nu ti-l poate oferi cand te pui la el.

    Am un prieten care a vrut neaparat laptop, dar acum a trebuit sa-si cumpere mouse si tastatura wireless, pentru ca sa poata juca un joc in comfort total.

  • Desktop-urile sunt cu muult mai ieftine, va dau un exemplu: de curand mi-am cumparat un Desktop hp cu 8GB RAM, HDD de 1,5TB, placa video de 3GB si procesor i5 de 3,1(3,4 pe turbo mod) si am dat pe el 650 euro, aproximativ 3000 lei. Si cel mai ieftin laptop cu specificatii asemanatoare e 3850 lei si are placa video de 1GB, HDD de 1TB si procesoru de 1.70GH

  • mai taci ba mihai. poate 1850 de lei la specificatiile alea pentru laptop.
    dami tu mie 3500 de lei si iau laptop mai bun decat desktopul tau…si defapt vreau sa imi cumpar unul cu 2999,99 care ii mai bun ca al tau. ( exceptie placa video care are doar 2 gb, dar este gddr5, asa ca nu prea conteaza asa mult ) .

    • man, omu a zis desktop HP 🙂
      poti lua cu bani aia o configuratie HP laptop similar??
      sau de ce discutati aici?

  • Pe langa bani si performanta mai trebuie introdsa in ecuatie o valoare: spatiul ocupat pe birou.
    Desktop= unitate plasata langa/sub/pe birou, tot pe birou avem monitor, tastatura, mouse iar in spate se lafaie 5-7 cabluri.
    Laptop= un laptop si un mouse pe birou si 2 cabluri (mouse+alimentare).
    A! Sa nu uit: un cooler care merge discret si intermitent, versus 2-3 coolere ale desktopului, care se aud muuult mai bine.
    Inchei acum pentru ca terbuie sa sterg praful de pe birou. Pentru asta, am de ridicat un laptop si un mouse 😉

  • Bai wizard,daca vrei o performanta mica si putin spatiu spatiu ocupat poti alege un netbook,eu raman la desktop deoarece este mai bun in toate privintele
    Motiv sa alegi un desktop pc:
    1.In laptop,hardiskul si placa video primesc caldura drept in nas de la procesor.
    2.La procesorul dintr-un laptop daca ii faci overclock,este posibil ca totul sa se incalzeasca prea tare.
    3.Nu exista laptopuri de gamming,exista doar sisteme desktop pc de gamming
    Eu raman la desktop pc,tu wizard poti alege dezamagirea aia de laptop

  • @the layer
    1. Înainte să mi te adresezi cu „Băi”, mai belește odată ochii și vezi unde am scris eu că vreau „o performanță mică”. Vezi că scrie: „Pe lângă bani și performanță mai…”.
    2. Overclock se face numai dacă ai un desktop mare cu un procesor mic.
    3. Există laptop-uri foarte performante dar nu sunt pentru under14. Vei afla despre ele după primul salariu.
    Până atunci, spor la OVK și la fete.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.