Placa video integrata vs. placa video dedicata

 Placa video integrata vs. placa video dedicata

Atunci cand cumparati un computer puteti alege o placa video integrata (placa video este integrata in circuitul principal al placii de baza si nu poate fi inlocuita) sau o placa video dedicata (placa video dedicata este o componenta separata, care poate fi indepartata sau inlocuita). Deci, care sunt diferentele intre cele doua tipuri de placi si de ce poate sau nu sa fie una mai importanta pentru tine?

O placa video integrata (cum sugereaza si numele) este construita in circuitele placii de baza a computerului. Nu exista nici o cale de a o schimba, deci ceea ce vezi este ceea ce ai. Daca una dintre placa de baza sau placa video cedeaza, ambele componente trebuie inlocuite, chiar daca numai una s-a defectat.


O placa video dedicata este o placa care este instalata ca fiind o componenta separata. Placa poate fi scoasa si inlocuita cu o alta palca compatibila. Aveti un control mai bun al alegerii placii video si, in cele mai multe cazuri, aveti posibilitatea sa faceti un upgrade optiunilor dumneavoastra prin inlocuirea placii cu o alta (cu mai multa memorie, procesor mai rapid, etc).


Avantajul placii video integrate este ca acesta costa mai putin, deoarece este construita ca fiind o parte din placa de baza. Aceasta nu necesita instalare si este greu de remarcat (nu iese din afara placii de baza ca o placa dedicata).

Dezavantajul este ca nu veti putea alege altceva decat ce aveti (placa nu poate fi inlocuita). Prin urmare, daca aveti nevoie de mai multa putere, procesare mai repida, etc., se pare ca nu puteti face nimic cu care va imbunatatiti performantele, decat sa inlocuiti intreaga placa de baza, care se pot transforma intr-o problema complicata, in functie de disponibilitatea si pretul componentelor de upgrade.

Oodata ce schimbati placa de baza, acest lucru va poate obliga sa inlocuiti intregul sistem, deoarece trebuie sa faceti un upgrade procesorului, acesta putand sa aiba un alt socket (slotul specific procesorului de pe fiecare placa de baza) pe noua placa, memoria RAM este lenta sau incompatibila cu noua placa si multe alte probleme ce pot aparea (in cazul in care actualizarea unei componente va solicita sa faceti upgrade altei componente, acesta va un upgrade cu efect in lant care poate fi foarte costisitor).



Un alt dezavantaj al placii video integrate este ca ar trebui sa imparta resursele, cum ar fi memoria de sistem (RAM) facand-o indisponibila pentru alte aplicatii. Pentru a explica mai bine, este posibil sa aveti 1GB de RAM instalat in sistemul dvs. si sa credeti ca intreaga memorie este disponibila. Dar daca folositi placa video integrata si placa utilizeaza 128MB de memorie, respectivii 128 MB vor fi luati din memoria RAM disponibila pe sistemul dumneavoastra.

Toate dezavantajele de mai sus pot fi remediate daca ati instala o placa video dedicata. O placa video dedicata va avea memorie proprie, astfel memoria sistemului va fi consumata doar de sistem.    Exista unele placi recente care au atat memorie dedicata cat si posibilitatea de a imprumuta din memoria RAM a sistemului, daca este nevoie de mai multe resurse decat ceea ce este disponibil.

In cazul in care placa se va defecta, aveti posibilitatea sa scoateti placa instalata si sa o inlocuiti, fara necesitatea de a inlocui intreaga placa de baza. Acelasi lucru este si in cazul in care placa de baza a cedat, puteti inlocui placa de baza si sa folosi aceeasi placa, atat timp cat tehnologiile sunt compatibile (de exemplu, daca aveti o placa video AGP nu puteti face un upgrade la o placa de baza cu slot-video PCI Express si sa folositi aceeasi placa video). In plus, prin posibilitatea de a instala o placa video separata aveti o gama mai larga de optiuni disponibile din care puteti alege dupa preferinte. Aveti posibilitatea sa alegeti un model mai sofisticat, cu un GPU mai rapid (unitatea de procesare grafica), mai multa memorie, iesiri dual, si multe altele. Aveti, de asemenea, si o selectie mai larga a producatorilor de placi din care puteti alege, precum ATI, NVIDIA, Saphire, HIS, Asus si multi altii.


Dezavantajul placii video dedicate este ca, pretul total al PC-ului va fi mai mare, deoarece placile video dedicate sunt mai scumpe decat cele integrate. Desi exista multe placi ieftine, daca doriti o performanta decenta si o cantitate decenta de memorie, dar daca cautati o placa video high-end a-ti putea plati pentru placa video la fel de mult sau chiar mai mult decat costul unui PC de prim nivel (placile video dedicate pot depasi suma de 3500RON).

Deci, daca nu va puteti hotari ce fel de placa sa folositi, va recomandam sa va intrebati cum veti folosi computerul. Daca navigati pe internet, scrieti documente, si alte lucruri minimale o placa video integrata ar fi cel mai bun lucru daca doriti sa economisiti bani. Dar, daca faceti editari video si foto, folositi computerul pentru activitati multimedia, doriti sa jucati jocuri care necesita anumite cerinte, atunci aveti nevoie de o placa video dedicata, care o puteti achizitiona dupa specificatiile dorite de dumneavoastra si, bineinteles, banii de care dispuneti.

Performata unei placi video dedicate este foarte mare in comparatie cu o placa video integrata!

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

3 Comments

  • […] Windows. Direct3D API comunica cu solutiile de procesare grafica, cum ar fi grafica integrata sau placile grafice. Anti-aliasing, mipmapping, cartografierea texturii si Z-buffering sunt cateva functii efectuate de […]

  • […] si aveti o placa de baza compatibila veti obtine o performanta video destul de buna fara o placa video dedicata. Dar, daca sunteti un gamer sau faceti actiuni avansate, folosirea graficii integrate nu este o […]

  • interesant, dar foarte adevarat..

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.