Review ESET Smart Security 5
ESET produce programe de tip Internet Security pentru PCuri, Mac si platforme mobile, inclusiv Android, Simbian si Windows Phone. Avand sediul in Slovacia, ESET produce programe de tp antivirus din 1992, iar Smart Security 5 este un produs pentru orice utilizator, desi poate fi folosit si de orice intreprindere.
ESET are o politica de vanzare foarte flexibila, deodata ce putem cumpara versiuni pentru maxim patru PCuri cu licente de la unul pana la trei ani. Preturile variaza intre 200 si 900 lei, cu trei PCuri si licenta pentru patru ani ajungeti la 70 lei per PC intr-un an. Softwareul care contine si o versiune trial poate fi achizitionat de la magazine sau poate fi downloadat impreuna cu codul de licenta.
Smart Security 5 se instaleaza foarte usor si cauta, de asemenea, si programele cu care ar putea intra in conflict. Fereastra de control principala este foarte bine organizata, cu un meniu asezat in stanga ferestrei care este impartit in Home, Computer Scan, Update, Setup, Tools si Help and suport.
Panoul Home va confirma starea actuala a programului, in timp ce actiunile realizate de program sunt controlate din panourile Computer Scan si Setup, unde pot fi stabilite regimuri de protectie, scanari personalizate si multe alte optiuni. De asemenea, SS 5 include un program de scanare si o schema rezonabila implementata in mod implicit.
Instrumentele de protectie includ antispam, protectie email si acces web, cat si un firewall personal si control parental. Ultimele dintre acestea ofera 20 de categorii de site-uri la care poate fi restrictionat accesul.
Panoul Tools ofera informatii foarte bune, inclusiv statistici, monitorizarea activitatilor si informatii de la ESET prin grila live care monitorizeaza aplicatiile si raporteaza daca una dintre acestea nu functioneaza in conditii optime.
Un instrument mai special este SysInspector, care este un instrument de raportare si care monitorizeaza procesele care ruleaza intr-un anumit moment, conexiunile la internet, drivere, fisiere importante si multe alte categorii. Acest instrument va va fi de ajutor pentru ca va ofera informatii despre starea sistemului in general si, bineinteles, puteti interveni sa rezolvati vreo problema daca stiti cum si unde trebuie sa actionati.
AV-Test a evaluat performanta anti-malware a programului, iar scorul obtinut a fost de 10/18 si astfel nu a primit certificarea. In rest, perfomanta a obtinut un scor de 4.0/6.0, utilizarea a obtinut 5.5/6.0 ceea ce este excelent, iar categoria de reparare, care se ocupa cu remedierea sistemelor infectate, a obtinut doar 0.5/6.0.
Si pentru a mai adauga inca ceva la scorul prost, amintim ca detectia celor mai raspanditi malware a fost de 93%, in timp ce media altor pachete este de 100%. Stergerea tuturor componentelor, incluzand rootkit-urile si componentele ascunse, a fost de 78%, in timp ce media este de 93%. Ambele sunt variatii normale in ceea ce priveste puterea programului, dar cea de-a treia zona de testare a fost problema, adica inlaturarea componentelor periculoase si masurile de remediere a modificarilor sistemului.
Acolo ESET Smart Security a obtinut un scor de 34%, fata de media de 73%, indicand ca, odata ce sunteti infectati cu malware, va puteti baza pe program ca sterge codul intrus, dar nu si ca repara schimbarile pe care codul le-a realizat pe PCul infectat. Este evident ca ESET trebuie sa se intareasca in aceasta zona daca va dori sa primeasca certificatul de la AV-Test care, pe piata programelor Internet Security, este destul de important.
Principala functie a unui program Internet Security este sa detecteze si sa distruga softwarele malware, dupa care trebuie sa repare efectul pe care acestea l-au avut asupra sistemului. Ei bine, ESET Smart Security se descurca la doua din cele trei necesitati. Acesta trebuie sa fie capabil sa si repare sistemul, la fel cum poate detecta si distruge softwarele malware.
Un alt aspect bun al programului este abiliatea de a raporta situatia componentelor prin instrumentul SysInspector, care poate fi foarte util, desi probabil trebuie sa fiti administratori de sistem pentru a sti sa-l folositi la capacitate maxima.