Review Google Nexus 10

 Review Google Nexus 10

Satula de tabletele urate si ieftine care ruleaza pe platforma Android, compania Google s-a decis sa-si ia soarta in propriile maini creand doua tablete: Google Nexus 10, care o vom examina in review-ul de azi, si Nexus 7, care ofera aceeasi experienta, sau chiar una mai buna, pe care utilizatorii Apple o primesc de la iPad 4.

Chiar daca Nexus 10 poarta semnatura Google, aceasta este fabricata de Samsung, o companie cu o puternica reputatie datorita smartphone-urilor Android si a propriilor tablete. Acesta este modelul de baza al gamei Nexus de la Google, de aceea este proiectata sa exprime Android-ul in cel mai elegant mod posibil. De aceea, pentru a atrage atentia Apple si a companiilor concurente, aceasta este cea mai bine echipata tableta Android de pe piata. Nexus 10 este cotata, in Romania, undeva la 1800 de lei, fiind mai ieftina cu aproximativ 30% fata de rivala iPad 4.

Impachetand un display HD mai bun, un procesor mai performant si ultima versiune de Android (4.2 Jelly Bean), oare va reusi Google Nexus 10 sa doboare suprematia iPad?

samsung_google_nexus_10

Google Nexus 10: Design

Primele impresii date de Nexus 10 sunt destul de pozitive. Calitatea constructiei este buna, insa nu atat de buna ca si carcasa de metal a iPad 4 sau Asus Transformer Pad Infinity, este destul de robusta pentru a sta in mana utilizatorului, iar terminatia de cauciuc ofera o priza foarte buna, mai ales in zilele friguroase. Cum era de asteptat pentru o asemenea tableta, Nexus 10 este destul de rigida si nu se indoaie decat daca exerciti destul de multa forta asupra ei (n-as vrea sa cred ca o persoana normala ar face asa ceva cu tableta ei).

Partea din fata a Nexus 10 este acoperita cu o foaie de Corning Gorilla Glass 2, rolul ei fiind acela de a proteja ecranul de zgarieturi. Chiar daca are aceasta protectie, o husa protectoare este o investitie buna daca planuiesti sa folosesti tableta in orice locuri. Desi, exista o oarecare simetrie intre intre Nexus 10 si fratele mai mic, Nexus 7, multumita partilor laterale curbate, a colturilor rotunjite si a difuzoarelor amplasate in partea din fata, intr-o parte si alta a ecranului, fac din Nexus 10 o tableta usor de diferentiat fata de multitudinea de tablete Android de pe piata.

In termeni de forma si marime, Nexus 10 este mai drepunghiular decat iPad datorita raportului de aspect 16:10, ceva ce este comun pentru aproape toate tabletele Android de 10 inch. Pentru asta, Nexus 10 este mai confortabil de utilizat in modul landscape, insa datorita raportului de aspect 4:3 al iPad, cel din urma devanseaza Nexus 10 in utilizarea web sau atunci cand folosim tableta ca e-book, in timp ce Nexus 10 este mai potrivita pentru a viziona filme sau pentru a juca un joc in modul landscape.

Nexus_10_back

Google Nexus 10: Ecran

Unul dintre cele mai mari avantaje ale Nexus 10 este acesta. La 2560 x 1600 de pixeli, aceasta ofera cea mai mare rezolutie dintre oricare tableta de pe piata. Exprimat in pixeli-per-inch, Nexus 10 ofera undeva la 300dpi.

In timp ce Apple sustine ca iti va fi aproape imposibil sa discerni pixeli individuali pe iPad 4 cu asa numitul ecran „Retina„, exact acelasi lucru se poate spune si despre Nexus 10. Textul este bine conturat, ceea ce face browsing-ul sau citirea e-book-urilor mult mai usoara pentru ochi. O problema intalnita la Nexus 10 este redarea imaginilor cu rezolutie mica sau a posturilor TV prin aplicatii ca TVCatchup care nu corespund cu performantele oferite de tableta. Insa, acest lucru nu poate fi pus pe seama tabletei si fara indoiala aceasta situatie se va imbunatati peste timp odata ce piata va fi invadata de cat mai multe tablete HD, iar site-urile si aplicatiile vor dezvolta continut corespunzator.

Google Nexus 10: Interfata si utilizabilitate

Tableta Nexus 10 vine cu sistemul de operare Android Jelly Bean 4.2 (care poate fi upgradat pana la 4.2.1). Din pacate, punctul slab sau calcaiul lui Ahile al Android-ului ramane stabilitatea. In timp ce in 99% din folosire dispozitivul va rula excelent, uneori, acesta are tendinta de a se restarta sau de a se bloca din cand in cand. Modelul acestor restartari este intamplator. Uneori puteti folosi tableta cateva minute si sa se restarteze, alteori ar putea sa stea deschisa si doua zile. Insa, trebuie sa speram ca Google va lucra la un patch care, intr-un final, va rezolva aceasta problema.

nexus_10

In timp ce Ice Cream Sandwich (ICS) avea trei butoane dedicate (butonul de Back, butonul Home-screen si butonul Multitasking) plasate in partea de jos in stanga, Jelly Bean le-a mutat in centru. Pe langa aceasta modificare mai exista si cateva imbunatatiri practice de care Jelly Bean se bucura. Peste toate acestea este abilitatea de a rula pe mai multe conturi de utilizator. Odata ce ai folosit aceasta optiune (din meniul Settings la optiunea Users) trebuie doar sa-ti alegi identitatea la pornire, scrii parola (in caz ca ai setat una), iar tableta va porni impreuna cu toate setarile si aplicatiile user-ului. Daca esti in cautarea unei tablete care este folosita de toata familia, atunci Nexus 10 este alegerea perfecta.

Inca o diferenta majora intre ICS si Jelly Bean este aplicarea „Proiectului Butter„, numit asa pentru ca urmareste sa imbunatateasca experienta utilizatorului. Lasand inghetarile si restartarile la o parte, este evident ca Jelly Bean 4.2.1 este putin mai rapid decat ICS. Cu ajutorul procesorului dual-core ARM Cortex 1.75GHz si a celor 2 GB memorie RAM, Nexus 10 poate face fata la aproape orice. Plus ca animatiile si tranzitiile par mai fluente si mai clare.

Google Nexus 10: Browser, aplicatii si camera

Fiind un dispozitiv Android, Nexus 10 vine cu Google Chrome preinstalat, desi poti oricand sa descarci un altul din magazinul Google Play. Chrome este simplu si destul de rapid la incarcarea paginilor, si chiar functioneaza mai rapid ca pe Transformer Prime.

Daca pana acum ceva timp tabletele Android veneau cu o cantitate considerabila de aplicatii, tendinta s-a schimbat, in bine zic eu, in utimele doisprezece luni. E adevarat ca iPad are mai multe aplicatii optimizate pentru tablete, iar cei care intentioneaza sa-si foloseasca tableta pentru gaming au, de asemenea, cateva avantaje detinand un iPad. Insa, lansarea magazinului Google Play in vara anului 2012 le-a oferit utilizatorilor Android o larga si variata selectie de aplicatii, dintre care pot alege ceea ce li se potriveste cel mai bine.

nexus_10_angles

La capitolul imagini captate, Nexus este dotat cu o camera de 5MP si un flash LED in partea din spate, in timp ce camera de 1.9MP din fata se ocupa de apeluri video si restul. Ca o comparatie, camera din spate a lui Nexus 10 ofera aceasi rezolutie ca iPad 4, insa nu se poate intrece cu cea de 8MP de pe Transformer Prime Infinity. Pe cealalta parte, camera din fata a lui Nexus 10 este putin peste camera lui iPad 4 de 1.2MP si putin mai slaba ca cea de 2MP intalnita la Transformer Prime.

Google Nexus 10: Multimedia, conectivitate, baterie

Bineinteles, cu un asemenea display la dispozitie, cea mai frecventa intrebare printre utilizatori cred ca ar fi cea referitoare la redarea filmelor HD. Insa, producatorii au avut grija de acest lucru, iar ecranul 16:10 a lui Nexus 10 reda foarte bine continut HD, iar pe langa asta ofera detalii si claritate. Culorile sunt vii, iar tonalitatea este buna, cu display-ul oferind un contrast bun.

In ceea ce priveste suportul fisierelor. In timp ce player-ul video integrat a facut fata fara probleme fisierelor video (MP4, AVI, WMV, H.264) standard, acesta se cam chinuie cu fisierele high-definition .MKV, redand surprinzator de prost continut inregistrat la 720p. Insa, exista anumite playere disponibile pe Google Play care va vor scapa de aceste probleme. Printre aceste, Bs Player sau MXPlayer, care nu au avut nicio problema in redarea HD.

Optiunile de conectivitate sunt limitate la micro USB aflat in partea din stanga, deasupra jack-ului pentru casti si un jack micro HDMI in partea din dreapta. In partea de jos tableta contine un conector magnetic de 6 pini care nu are o anumita functie. Fata de tabletele Asus Transformer, acestea nu au un port USB full, nu contin conectivitate MicroSD sau SD, ceea ce este o dezamagire.

nexus_10_vs_iPad_4

Pe langa acestea, Nexus 10 are integrata tehnologia Near Field Communication (NFC) care va permite sa va conectati cu un alt dispozitiv care suporta NFC. In plus, tehnologia poate fi folosita pentru a face micro plati.

Toate acestea mentionate mai sus sunt sustinute de o baterie de 9000mAh Li-po care face foarte bine fata la cerintele unui utilizator care foloseste tableta la capacitatile maxime ale acesteia.

Google Nexus 10: Verdict

Fara niciun dubiu, Nexus 10 este in topul celor mai bune tablete de pe piata. Insa, intrebarea care cred ca va roade pe toti este: este mai bun Nexus 10 ca iPad 4? In opinia mea, da. Si, in unele siuatii, chiar surprinzator mai buna. Desi inghetarile si restartarile aleatorii ii iau putin din stralucire, acestea pot fi puse in carca sistemului de operare Jelly Bean 4.2.1 si speram ca Google sa rezolve aceasta problema cat mai repede. Intre timp, Nexus 10 ramane o tableta fantastica, ideala pentru consumul media digital.

Comanda acum la cel mai bun pret!

Andrei

https://www.blasterzone.ro

Hardware Reviewer; Pasionat de Hardware si Software. Daca aveti nevoie de ajutor, sau alte nelamuriri in privinta unor probleme IT nu ezitati sa lasati un comentariu, va voi raspunde in limita timpului disponibil.

Poate te interesează şi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.