Review Motorola Moto X

Motorola avea nevoie sa se reinventeze si cred ca Moto X este rezultatul unei evolutii fortate. Ghidat de catre noul proprietar, Google, Moto X incearca sa faca ceea ce, probabil, nici un alt telefon Android nu a mai facut pana acum: un pas spre „mai mare, mai rapid”, concentrandu-se pe functionalitate, cu care Motorola promite sa faca o diferenta semnificativa. In acest sens, desi exista telefoane care depasesc Moto X la specificatii, acestea au acelasi pret. Este aceasta o strategie nebuneasca sau X-ul de langa Moto este viitorul dispozitivelor Android?
Hardware si personalizare
Calitatea fabricarii este un subiect de actualitate in lumea smartphone-urilor, iar la acest capitol Moto X este undeva la mijloc. Spre deosebire de HTC One, acesta renunta la componente metalice in favoarea celor plastice. Insa, spre deosebire de Samsung Galaxy S4, materiale plastice sunt dense si nu au finisajul lucios care roieste in jurul steagului coreean. Dar este rezistent la contactul cu apa, iar pentru acest lucru Motorola a folosit un tratament special de acoperire pentru a face chiar si circuitele rezistente la apa.
Telefonul va fi lansat alaturi de logo-ul a cinci companii, fiecare dintre ele avand combinatiile proprii de culori. Moto X va fi lansat de Verizon, T-Mobile, Sprint, US Cellular si AT&T. Spatele telefonului prezinta o arcuire pronuntata si o textura striata, fiind excelent de tinut in mana. Branding-ul a fost redus la logoul Motorola pus in mijlocul carcasei si logoul companiei lansatoare in partea de jos, iar in partea din fata nu vom vedea niciun logo. La 65.3 x 129.3 x 5.6-10.4 mm si 130 de grame, este un dispozitiv surprinzator de compact, solid si robust, chiar daca are un ecran de 4.7 inch, la fel ca HTC One.
Motorola a afirmat ca telefonul va fi ansamblat de o echipa de 2000 de persoane in Fort Worth, Texas. La nivelul combinatiilor de culori, doar Nokia Lumia mai are asemenea optiuni si de aceea este foarte probabil ca acest lucru sa fie primit bine de utilizatori. Insa, indiferent de culoare, vei primi un telefon cu aceleasi porturi si conectivitate: un jack 3.5mm in partea de sus, un port SIM (suporta si nano-SIM, precum iPhone 5) in partea din stanga si un port microUSB in partea de jos. Inauntru, este ceea ce Motorola numeste X8 Mobile Computing System, care comprima o mixtura de procesoare, printre care un dual-core Snapdragon S4 Pro de la Qualcomm cu o frecventa de 1.7GHz si un GPU Adeno 320. Acestea au mai fost intalnite si la alte telefoane, insa de aceasta data cele doua sunt imprecheate cu un natural language processor (NPL) si un contextual computing processor. Motorola sustine ca, in timp ce sunt folosite in software, cele din urma aduc un plus in economia energiei.
Din pacate, telefonul nu are un slot microSD, dar Motorola va include o capacitate de 50GB din Google Drive timp de doi ani, dintre care 15GB sunt gratuiti. Conectivitatea include LTE si CDMA/EDVO Rev.A, impreuna cu UMTS/HSPA+, Wi-Fi a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), Bluetooth 4.0 LE+EDR si NFC. Senzorii includ GPS, GLONASS si o busola digitala.
De departe, cel mai bun lucru la acest telefon este ecranul. La cei 4.7inch ai sai este perfect pentru navigare pe Internet si prin software-uri, insa rezolutia HD Ready (720p) nu se poate compara cu Full HD-ul de la HTC One sau Galaxy S4. Chiar si cu un procesor dual-core acesta are o rezolutie de 1280 x 720, ceea ce inseamna o densitate de 316ppi. De asemenea, are o luminozitate buna, chiar daca cea standard este setata pentru modul economic.
Software si performanta
Motorola Moto X are un sistem de operare Android 4.2.2 Jelly Bean (nu 4.3 ca pe ultima varianta de Nexus sau telefoanele Google Play Edition), fara nicio modificare a nucleului, insa, in functie de compania de la care il achizitionezi acesta va avea incluse cateva aplicatii specifice care nu vor putea fi dezinstalate.
Noul Motorola Moto X are doua moduri principale, Driving si Meeting. In modul Driving telefonul isi foloseste GPS-ul si accelerometrul pentru a-si da seama daca esti in miscare, oferind o citire automata a mesajelor primite sau un raspuns la apeluri in modul speaker. In modul Meetings, Moto X iti consulta calendarul si se dezactiveaza automat atunci cand stie ca esti ocupat. Vor fi acceptate apeluri doar de la contactele favorite si optional de la cei care suna de doua ori intr-un interval scurt de timp. Daca scoti telefonul din buzunar, acesta este destul de destept sa porneasca singur, iar cand este pus in buzunar sau pe birou cu fata in jos acesta se inchide automat.
Ceva care face diferenta intre Moto X si alte telefoane Android este Google Now. Atunci cand rostiti „OK Google Now” impreuna cu o comanda cum ar fi, plasarea unui apel, un mesaj catre un contact, instructiuni de navigare, telefonul porneste automat si realizeaza comanda. Insa, daca va faceti griji in privinta securitatii, Google nu a uitat de acest lucru, iar atunci cand porniti „Touchless Control” vei fi nevoit sa rostesti de trei ori, cu aceasi tonalitate, fraza “OK Google Now”.
Cea mai mare frustrare pe care o puteti avea din cauza acestui telefon este in materie de securitate. Chiar daca ai instalat un PIN sau o parola ai posibilitatea de a apela (optional) fara a tasta codul, insa pentru a naviga, setari sau trimite mesaje vei fi nevoit sa tastezi codul sau codurile.
De asemenea, telefonul poate fi setat sa aiba incredere in anumite dispozitive, cum ar fi cele Bluetooth. Deci, daca ai un kit de masina Bluetooth poti debloca automat telefonul fara a introduce vreun cod.
La capitolul performanta telefonul ruleaza aplicatii fara vreun fel de lag, iar sistemul Touchless Control raspunde promt.
In loc sa te ingrijorezi de procesorul telefonului, mai bine te-ai obisnui cu experienta oferita de Moto X. Aceasta include Motorola Connect, o extensie pentru browser-ul Google Chrome care iti permite sa citesti si sa raspunzi la mesaje sau chiar sa vezi ID-ul apelantului.
Camera
Daca exista o componenta care poate fi laudata cel mai mult, aceea este camera. Moto X are o camera de 10.1 megapixeli cu un senzor Clear Pixel, care creste sensibilitatea la lumina cu 75% datorita CMOS „RGBC” (red-green-blue-clear), impreuna cu o diafragma f/2.4. Nu dispune de stabilizator de imagine, desi compania afirma ca este de doua ori mai rapida decat cea a rivalilor.
Chiar si accesarea aplicatiei camerei se poate face direct, cu ajutorul scurtaturii Quick Launch. In locul unui buton specific, Moto X recunoaste cand iti rotesti incheietura de doua ori si intra automat in aplicatie, trecand de ecranul blocat in acest proces.
Cat despre video, acesta este blocat la 1080p FullHD. Chiar daca este capabil sa filmeze in intuneric mai bine decat rivalii, in video vei putea vedea zgomot si frame-uri sarite.
Difuzorul si bateria
Chiar daca face o treaba foarte buna in comanda vocala si in convorbirile cu apelantii, Moto X dezamageste la capitolul speaker.
Motorola a instalat o baterie de 2200 mAh, folosind un design specific pentru a se potrivi cu spatele curbat al telefonului. Durata unei incarcari ajunge pana la 24 de ore cu o folosire generala.
Concluzie
Chiar daca are un pret de 200$, fiind asemanator cu cel al Galaxy S4, HTC One si iPhone 5, cred ca acesta este unul prea mare pentru specificatiile mai putin impresionante. Insa, impotriva Moto X nu poate fi spus nimic, deoarece Motorola promite ca aceste specificatii ofera o performanta de top. De aceea, cei din companie au ca misiune sa convinga cumparatorii ca specificatiile telefonului de plastic ofera performanta promisa.