Sa Cumpar un Laptop sau Desktop ?

 Sa Cumpar un Laptop sau Desktop ?

Una dintre cele mai populare intrebari atunci cand achizitionati un calculator nou este „ar trebui sa cumpar un laptop sau desktop?” O persoana trebuie sa ia in considerare toate avantajele si dezavantajele ambelor platforme, si apoi va decideti care se potriveste nevoilor voastre.
Acest articol contine multe informatii, care va va ajuta sa decideti asupra alegerii potrivite.

Ne intoarcem putin in trecut pentru a va informa ca industria de calculatoare personale a fost creata odata cu computerul desktop.Desktop-urile au dominant piata de PC-uri inca de la inceput, si chiar in forma sa actuala este foarte similara cu design-ul original.

Laptop-urile au fost lansate initial in mijlocul anilor ’80, dar nu au devenit „mainstream” pana la inceputul anilor ’90. Scopul unui laptop a fost de a fuziona un sistem cu un dispozitiv de afisare si sa poata fi carat de o singura persoana. In timp ce primele laptop-uri au fost un pic ciudate, ele au devenit rapid elegante si foarte utile.

desktop-sistem
Computerele desktop au fost intotdeauna in fruntea tehnologiei noi; cele mai noi tehnologii pentru computere sunt lansate prima data pe un sistem desktop. Laptop-ul este considerat fratele mai mic al desktop-ului; fiind convenabil sa-l purtati cu voi, dar avand costul aproximativ egal cu a unui desktop oferea o performanta mai mica si scadea gradul de utilizare dupa un timp, necesitand reincarcarea bateriei.

In lumea de azi, unele dintre aceste probleme pot fi inca gasite, dar sunt mai putin pronuntate. In timp ce laptop-ul este inca fratele mai mic al desktop-ului, acestea nu mai sunt departe de varful de inalta performanta; laptop-urile care sunt disponibile acum pot rivaliza cu un desktop high-end. Si usurinta in utilizare? In timp ce laptop-ul este limitat la un trackpad, se poate, de asemenea, conecta la o tastatura si mouse (sau orice alt dispozitiv de intrare) si sa folositi laptop-ul ca un desktop.    Apoi, bateriile, chiar daca devin din ce in ce mai bune, avand un laptop veti avea intotdeauna problema folosirii limitate a acestuia.


De ce am cumpara un desktop?

Desktop-urile au fost piatra de temelie a pietei PC-urilor inca de la inceput. Un desktop tipic arata ca o cutie dreptunghiulara fiind ceva ce nu putem muta oricand, de obicei, o data ce i-am gasit un loc convenabil, cum ar fi sub un birou sau pe podea, acesta va sta acolo pentru o perioada mai luga de timp. In interiorul acestuia are loc procesarea tuturor informatiilor, citeste toate intrarile voastre, si creeaza toate iesirile. Desi poate functiona si asa, el are nevoie de un dispozitiv de afisare, pentru a permite utilizatorului sa vada ceea ce face.

Desktop-urile sunt intotdeauna in partea din fata a curbei tehnologiei. Aceasta este caracteristica la care destop-ul straluceste: daca ceva nou este lansat, puteti cumpara un desktop care va avea acel lucru. Desktop-urile sunt, de asemenea, bune si la low-end, ele fiind ieftine, dar in acelasi timp oferind multa putere. Atunci cand vine vorba de jocuri high-end si aplicatii cu cerinte foarte mari, utilizate de profesionisti, cum ar fi editari video, 3D si foto de dimensiuni mari, programe stiintifice si alte actiuni avansate, nu este indicat sa folositi un laptop in locul unui desktop deoarece performantele celor mai avansate parti hardware a unui laptop nu pot egala performantele hardware a unui desktop avansat. De asemenea, acestea nu se bazeaza pe puterea unei baterii pentru a functiona, tot ce faceti este sa-l conectati la o priza, si il puteti utiliza nelimitat (atat timp cat aveti curent electric).

Principalele avantaje ale achizitionarii unui desktop sunt ca acestea sunt cele mai performante PC-uri disponibile, sunt mai ieftine comparand cu aceeasi performanta a unui laptop si au capacitatea de upgrade, adica pot fi inlocuite parti hardware foarte usor, spre deosebire de latop care are un spatiu foarte mic pentru depozitarea pieselor.

toshiba-laptop

De ce am cumpara un laptop?

Laptopurile sunt calculatoarele cele mai convenabile de folosit, putand sa faceti ce vreti, cand vreti, oriunde vreti. In timp ce partea hardware nu poate fi identica cu cea a sistemelor desktop, software-le folosite zi de zi sunt identice, adica orice software va rula atat pe un laptop cat si pe desktop.


In ultimii ani, laptop-urile aproape au atins curba tehnologiei. Puteti face acelasi lucru pe un laptop care il faceti pe un desktop: scrieti documente, navigati pe internet, editati imaginile unui video, vizionati un DVD. Toate aceaste capacitati vin intr-un dispozitiv care incape cu usurinta intr-o servieta sau ghiozdan.

Principalele avantaje ale achizitionarii unui laptop sunt capacitatea de a-l folosi in orice loc si sunt mai usor de utilizat decat desktop-urile. Acestea pot rula, de asemenea, toate softwarele folosite in fiecare zi pe un desktop, nefiind nicio diferenta sesizabila, singura diferenta sesizabila, asa cum am spus si mai sus, este atunci cand vine vorba de aplicatii avansate folosite doar de useri profesionisti si de ultimele jocuri aparute pe piata.

Deci, atunci cand cumparati un computer nou, alegerea intre un laptop si un desktop poate fi o decizie grea. Pastrati acest lucru in minte: desktop-ul si laptop-ul vor putea rula aproape aceleasi aplicatii, astfel incat decizia devine un argument de portabilitate vs performanta. Doriti sa jucati cele mai noi jocuri si sa obtineti o imagine sau editare video intr-o clipa? Sau mai degraba sa stati pe canapea, sa cititi e-mail-ul, si sa navigati pe internet in timp ce vizionati un program la TV?

Aceasta decizie este o preferinta personala. Daca cautati un computer bun pe care il puteti lua cu voi, un laptop este o alegere buna pentru oricine care nu are nevoie de un desktop high-end. Alternativ, un desktop este cea mai buna alegere pentru cineva care este cauta sa cumpare ceva ieftin, sau cauta sa cumpare ceea ce este cel mai bun de pe piata.

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

2 Comments

  • Si laptop si desktop.
    Desktop pentru „acasa” si laptop pentru zilele cand esti pe drumuri sau cand te plictisesti la cursuri. 😀

  • Util articol!
    Un An Nou see you sănătate, belşug, noroc şi iubire!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.