Ce reprezinta defragmentarea hard disk-ului?

 Ce reprezinta defragmentarea hard disk-ului?

Cuvântul „defragmentare” este de obicei folosit pentru a desemna utilitarul Microsoft Windows numit Disk Defragmenter. Acesta este conceput pentru a rezolva o problemă care apare din cauza modului în care hard discurile depozitează datele.

Dacă aveţi câteva cunoştinţe despre hard disk-uri ar trebui să ştiţi următoarele 3 lucruri:

  • 1. Hard disk-urile depozitează datele în bucăţi numite sectoare. Dacă vă imaginaţi suprafaţa discului împărţită în inele (ca inelele unui copac) şi apoi ne imaginăm împărţirea fiecărui inel în felii la fel ca o plăcintă, un sector este o felie de pe un inel. Fiecare sector conţine o sumă fixa de date, cum ar fi 512 octeţi.
  • 2. Hard disk-ul are un braţ mic care se poate muta de la un inel la altul pe suprafaţa discului. Pentru a ajunge la un anumit sector, hard disk-ul mută braţul la inel şi apoi asteaptă ca sectorul să se rotească până la braţ.
  • 3. Hard disk-urile sunt lente. Comparativ cu viteza procesorului şi a memoriei sale, timpul necesar pentru ca braţul să se mute şi pentru ca un sector să se rotească până la braţ este de ordinul milisecundelor.
  • Din cauza lucrului al 3-lea, doriţi să reduceţi la minimum circulaţia braţului cât mai mult posibil şi doriţi ca datele să fie stocate în segmente secvenţiale pe disc.

    Deci, haideţi să ne imaginăm ca vă instalaţi o nouă aplicaţie pe un hard disk gol. Deoarece discul este gol, computerul poate stoca fişierele aplicaţiei în sectoarele secvenţiale pe inele secvenţiale. Aceasta este o modalitate eficientă de a plasa datele de pe un hard disk.

    Atunci când utilizaţi un disc, această tehnică eficientă devine tot mai grea pentru disc. Ce se întâmplă când discul se umple apoi stergeţi fişierele pentru a recupera spaţiu? Aceste fişiere pe care le ştergeţi sunt împrăştiate pe toată suprafaţa discului. Când încărcaţi o nouă aplicaţie sau un fişier mare pe disc, se termină prin a fi stocate în sute sau mii de aceste spaţii împrăştiate pe suprafaţa discului. Acum, în cazul în care computerul încearcă să încarce piesele împrăştiate, braţul discului trebuie să se deplaseze pe toată suprafaţa şi acest lucru va dura foarte mult.


    Ideea din spatele Disk Defragmenter este de a muta toate fişierele într-un întreg, astfel încât fiecare fişier să fie stocat pe sectoare secvenţiale şi pe inele secvenţiale ale discului. În plus, un program de defragmentare bun poate încerca, de asemenea, pentru a optimiza lucrurile şi mai mult, de exemplu să mute toate aplicaţiile „aproape” de sistemul de operare de pe disc pentru a minimiza circulaţia atunci când o aplicaţie se încarcă. Când este făcută bine pe discuri mai vechi, defragmentarea poate creşte în mod semnificativ viteza de încărcare a fişierelor. Pe un disc nou, care nu a fost umplut niciodată sau nu a avut un număr semnificativ de fişiere şterse, aceasta nu va avea aproape nici un efect, deoarece totul este stocat deja secvenţial. După cum ne-am putea imagina, procesul de mutare individuală a mii de fişiere de pe un hard disk relativ lent nu este un proces rapid – în mod normal, este nevoie de ore.

    Pentru ca programul de defragmentare să ruleze în mod corespunzător, trebuie să vă asiguraţi că nu aveţi nici o aplicaţie care funcţionează. De obicei, SYSTRAY şi EXPLORER sunt cele de care este nevoie pentru a rula această aplicaţie. Puteţi afişa aplicaţiile active folosind combinaţia de taste Ctrl+Alt+Del. De asemenea, dezactivaţi orice screensaver. Programul de defragmentare nu va reuşi să execute mutările bine dacă sistemul dumneavostră va accesa în mod constant alte aplicaţii cum ar fi Findfast.exe, un utilizator de resurse care este instalat automat cu Microsoft Office. Pentru a preveni rularea Findfast.exe la fiecare boot al sistemului, stergeţi-l pur şi simplu din folderul Windows Startup, sau căutaţi pictograma Findfast în Control Panel şi schimbaţii setarea acestuia.

    Defragmentarea poate dura o perioadă considerabilă de timp pentru a putea rula corespunzător, astfel încât porniţi defragmentarea înainte să plecaţi afară, înainte de a merge la culcare sau oricând ştiţi că nu veţi folosi computerul o perioadă mai mare de timp.

    Sper că v-a fost de folos, numai bine!

    HED

    Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

    Poate te interesează şi

    1 Comment

    Leave a Reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.