Care este diferenta intre un router si un switch?

 Care este diferenta intre un router si un switch?

Un router este un dispozitiv de retea mult mai sofisticat decat un switch. Dar ca si switch-urile, routerele sunt de obicei la fel ca dimensiune, la care se pot conecta mai multe calculatoare. Fiecare dispune de un numar de „porturi”, care furnizeaza puncte de conectare, o conexiune pentru energie electrica, precum si un numar de LED-uri pentru a afisa starea aparatului. In timp ce routerele si switch-urile sunt la fel ca aspect, routerele difera substantial in functionarea lor interioara.





Routerele traditionale sunt proiectate sa se conecteze la mai multe retele (LAN si WAN). Pe Internet sau pe o retea mare, de exemplu, routerele servesc ca destinatii intermediare pentru traficul in retea. Aceste routere primesc pachete TCP/IP, cauta in interiorul fiecarui pachet pentru a identifica sursa si adresele IP tinta, apoi transmit aceste pachete de date pana la destinatia finala.

Routere pentru retelele de la domiciliu (adesea numit routere broadband) sunt concepute special sa conecteze reteaua de acasa (LAN) la Internet (WAN), in scopul „impartirii” conexiunii la Internet. In schimb, switch-urile nu sunt capabile sa se conecteze la mai multe retele sau sa „imparta” o conexiune la Internet. O retea de domiciliu doar cu un switch trebuie sa desemneze un calculator ca poarta de acces la Internet si acel dispozitiv trebuie sa aiba doua adaptoare de retea pentru „impartire”, unul pentru LAN si unul pentru WAN. Cu un router, toate calculatoarele de acasa se pot conecta la router la fel, routerul indeplinind functii echivalente de gateway.


In plus, routerele broadband contin mai multe caracteristici fata de cele traditionale. Routerele broadband ofera DHCP server si suport proxy, de exemplu. Cele mai multe dintre aceste routere ofera, de asemenea, firewall-uri integrate. In cele din urma, routerele broadband prin cablu Ethernet au integrat, de obicei, si un switch Ethernet. Aceste routere permit ca mai multe switch-uri sa se conecteze la ele, ca un mijloc de a extinde reteaua locala si de a gazdui mai multe dispozitive Ethernet.

In reteaua de acasa, switch-urile exista din punct de vedere tehnic doar pentru retelele cu fir. Routerele wireless Wi-Fi includ un punct de acces integrat, care este aproximativ echivalent cu un switch cu fir.

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.