Ce este un server DNS?

 Ce este un server DNS?

Domain Name System (DNS) este o tehnologie standard pentru gestionarea numelor site-urilor Web si a altor domenii Internet. Tehnologia DNS va permite sa tastati numele unui site in browser-ul Web, cum ar fi blasterzone.ro si computerul va gasi in mod automat adresa IP a acestuia. Un element-cheie al DNS este o colectie de servere DNS la nivel mondial. Atunci, ce este un server DNS?

Raspuns: Un server DNS este orice computer inregistrat sa se alature la Domain Name System. Un server DNS ruleaza un software cu destinatie speciala in retea, dispune de o adresa IP publica si contine o baza de date cu numele de retea si adresele pentru alte host-uri Internet.

Serverele DNS Root

Serverele DNS comunica intre ele folosind protocoale de retea private. Toate serverele DNS sunt organizate intr-o ierarhie. La nivelul superior al ierarhiei, asa-numitele servere root inmagazineaza intreaga baza de date cu numele domeniilor Internet si adresele lor IP corespunzatoare. Internetul are 13 servere root, care au devenit oarecum celebre pentru rolul lor special. Mentinute de catre diverse agentii independente, serverele sunt denumite A, B, C si asa mai departe pana la M. Zece dintre aceste servere se afla in Statele Unite, unul in Japonia, unul in Londra, Marea Britanie si unul in Stockholm, Suedia.

Ierarhia Serverelor DNS ServerDNS este un sistem distribuit, ceea ce inseamna ca doar cele 13 servere radacina contin baza de date completa a numelor domeniilor si adresele IP. Toate celelalte servere DNS sunt instalate la nivelurile inferioare ale ierarhiei si mentin doar anumite fragmente ale bazei de date globale. Cele mai multe servere DNS din nivel inferior sunt detinute de catre intreprinderi sau furnizori de servicii Internet (ISP). De exemplu, Google mentine servere DNS in intreaga lume care gestioneaza google.com, google.co.uk, google.ro si alte domenii. ISP-ul vostru sustine, de asemenea, servere DNS, ca parte din configurarea conexiunii la Internet.

Reteaua DNS se bazeaza pe arhitectura client/server. Browserul Web functioneaza ca un client DNS (numit, de asemenea, DNS resolver) si cererile problemelor facute furnizorului de Internet la serverele DNS atunci cand navigati intre site-urile web.

Cand un server DNS primeste o cerere care nu e in baza sa de date (cum ar fi un site web vizitat rar), se transforma temporar dintr-un server intr-un client DNS. Serverul trimite in mod automat cererea unui alt server DNS sau pana la urmatorul nivel superior in ierarhia DNS. In cele din urma cererea ajunge la un server care are in baza lui de date numele si adresa IP (face tot drumul pana la nivelul root, daca este necesar) si raspunsul se intoarce prin intermediul lantului de servere DNS pana la client.

Serverele DNS si Retelele de domiciliu

Calculatoarele din reteaua de domiciliu gasesc un server DNS prin proprietatile de configurare ale conexiunii la Internet. Furnizori ofera clientilor lor adresa IP publica (ES) din serverele DNS principale si de rezerva. Puteti gasi adresele IP curente de configurare a serverelor DNS prin mai multe metode:

 • pe ecranele de configurare a unui router din reteaua de la domiciliu;
 • in proprietatile conexiunii TCP/IP din Windows Control Panel (daca este configurat prin aceasta metoda);
 • cu ajutorul ipconfig sau utilitati de comanda a liniilor similare.


 • In concluzie, trebuie sa stii ca DNS este cel mai important protocol din Internet. Fara ajutorul lui, conectarea la diferite domenii ar fi imposibila deoarece va trebui sa introducem cate o adresa IP pentru fiecare website.

  HED

  Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

  Poate te interesează şi

  1 Comment

  • Am o problema , computerul , tableta telefoanele , imi afiseaza : ,,ADRESA DNS PT. SERVERUL UNUI SITE NU A FOST GASITA”. cE E DE FACUT? pOT ACCESA SITUL DUPA ORICE ALTA RETEA DE NET NUMIAI DE PE UPC NU. UNDE ARFI PROBLEMA?!PROBLEMA E DIN NETUL UPC , DIN MODEMUL UPC SAU DE UNDE?

  Leave a Reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.