Review iPhone 5C
Dupa lansarea lui iPhone 5S, Apple a planuit sa mai lanseze o versiune a smartphoneului iPhone 5, si anume iPhone 5C. Acum cativa ani era de neconceput ca Apple sa dilueze marca iPhone prin lansarea mai multor versiuni in aceeasi perioada. Insa, datorita cresterii pietii de mijloc si succesului marcii Samsung Galaxy, condusa de Samsung Galaxy S4, a dus la regandirea strategiei Apple.
Asa ca Apple a decis lansarea unei versiuni mai ieftine fata de recentul iPhone 5S, incercand sa acapareze tot mai multi consumatori printr-o mica schimbare de look si un pret mai mic.
Design
iPhone 5C este primul, de la 3GS incoace, care este invelit in plastic. Acest material folosit de Apple nu a facut ca iPhone sa se simta altfel decat versiunea premium, iar lansarea lui iPhone 5C nu cred ca este o greseala. Carcasa este constituita din policarbonat, pastrand smartphoneul la fel de subtire ca si pana acum. Pare mult mai premium si durabila decat echivalentul carcaselor de plastic gasit la gama Samsung Galaxy. Toate butoanele si conectorii sunt exact unde te asteptai sa fie. Butonul power/screen este in partea de sus, cel de volum in partea stanga, iar conectorul Lightning, echivalentul USB, este pozitionat in partea de jos alaturi de un conector jack de 3.5mm.
Poate te-ai fi gandit ca este ciudata pozitionarea conectorului jack in partea de jos, insa iPhone 5 a aratat ca acesta nu este un lucru rau, deoarece cablul castilor nu va mai acoperi ecranul in timp ce il tii in mana. Ca tot veni vorba de tinut in mana, acest model se simte foarte diferit de sticla de la iPhone 4/4S sau de aluminiumul de la 5S/5. Plasticul ofera o priza mai moale si mai confortabila, ca si cum Apple si-a propus sa construiasca un model destinat adolescentilor.
Si mai sunt si culorile. iPhone 5C vine intr-o gama mai mare de culori, totalul acestora fiind de 5 optiuni care vor fi disponibile la lansare.
Ecranul
Ecranul este la fel de stralucitor si de viu, la fel ca „carapacea” de plastic. Este acelasi ecran de 4 inch care il gasim si la iPhone 5, un Retina display avand o rezolutie de 1136 x 640 si 326 PPI (pixeli per inch).
Fiind acelasi ecran ca si la iPhone 5, deci nimic nu a fost schimbat. Dar, datorita unei asemenea rezolutii pe un ecran atat de mic, textul este extrem de usor de citit, imaginile sunt vibrante, iar videourile arata excelent. Nu prea are nuantele de negru inchis ale tehnologiei Super-AMOLED de la Samsung, dar culorile sunt ceva mai precise.
Specificatii
iPhone 5C foloseste acelasi procesor dual-core A6 SoC (system on chip) care ruleaza la 1.3GHz si un triple core PowerVR SGX 543MP3, care alimenteaza grafica, la fel ca si la iPhone 5.
Poate parea o diferenta extrem de mare atunci cand compari procesorul cu cele quad si octo core din topul dispozitivelor Android, dar Apple a conceput lucrurile alfel, folosind procesorul dual core pentru a rula sistemul de operare iOS 7, facandu-si treaba excelent in aplicatii si jocuri.
iPhone 5C vine cu o mare parte din conectivitatea standard, cum ar fi Bluetooth 4.0, 4G LTE, AirPlay, Wi-Fi etc., insa nu si NFC. Apple inca nu a adoptat tehnologia care permite dispozitivelor sa se conecteze intre ele sau sa citeasca „taguri”. Smartphoneul dispune si de un slot microSD.
Camera
iPhone 5C vine cu o camera principala de 8MP si una de 1.9MP pentru Facetime. Este aceeasi camera in partea din spate, desi cea din fata a fost imbunatatita putin fata de iPhone 5. Insa, in acest moment, nu se poate compara cu telefoanele Android de top de pe piata. Software-ul camerei a fost si el imbunatatit, iar acum poti trece cu usurinta de la video la photosfera sau la panorama. Exista si o optiune de a adauga filtre inainte de a capta imaginea.
Aplicatii si caracteristici
Impreuna cu iPhone 5C vine si sistemul de operare iOS 7, cu un nou design si caracteristici. Pe langa aceasta, marimea pictogramelor a fost putin micsorata si nu mai au vreo textura in background. Apasarea dubla a butonului de Home iti ofera un preview al aplicatiei in care poti intra cu o singura atingere. De asemenea, poti inchide aplicatia prin simpla rulare a ecranului spre partea de sus a displayului. Exista o mica diferenta, dar intregul ce eu l-au creat este mult mai modern, aceasta fiind dovada experientei.
Un centru de notificare, care este la fel de bun ca cel de la Android, a fost introdus in iOS. Acesta este mai usor de accesat, prin simpla rulare a ecranului din partea de sus spre butonul Home, si are mai mult inteles decat versiunea mai veche si incurcata. Pe de alta parte, accesul setarilor instante, o caracteristica ce a lipsit pana acum de la iPhone, este prezenta la noul model prin simpla rulare de jos, chiar daca telefonul este blocat sau nu, vei avea acces la conectivitate, setarile de contrast si controlerul media. Ceea ce mai primesti este acces direct la flash, timer, calculator si camera.
Bateria
Foarte multi clienti au fost nemultumiti cu timpul de rezistenta bateriei la iPhone 5. iPhone 5C insa, a crescut acest timp, dar Apple nu a anuntat cu cat.
Concluzie
Fara sa ne ascundem, noul iPhone 5C este un iPhone 5 cu o noua vestimentatie. Este o vestimentatie destul de bogata avand in vedere varietatea de culori din care poti alege. Ieftin cu siguranta nu va fi, insa, fara niciun dubiu, va oferi experienta iPhone la un pret mai mic fata de noul lansat, iPhone 5S.