AMD a lansat noul procesor Trinity

 AMD a lansat noul procesor Trinity

Ultimul procesor lansat de AMD, FX, s-a dovedit a fi un pic slab pentru desktop-uri. Dar compania spera ca arhitectura procesorului va avea mai mult succes pe laptop-uri. Ieri a lansat o versiune actualizata a acestui hibrid GPU/CPU din seria de procesoare A, cu nume de cod Trinity, care foloseste un nucleu de la Bulldozer restructurat pentru a oferi de doua ori performanta per watt fata de predecesorul sau, Llano. Sau asta e ceea ce AMD spune.

Alte informatii includ abilitatea AMD de a construi laptop-uri mai subtiri cu durata de folosire a bateriei mai mare decat echivalentele lor de la Intel, si ca GPU-urile Northern Isles produc o performanta grafica de trei ori mai mare decat a GPU-ului Intel Graphics HD 3000 din Sandy Bridge. Lansarea procesorului Trinity a fost insotita de cateva cuvinte indraznete ale lui Sasa Marinkovic:

„Eu nu vreau sa vad cum Trinity concureaza cu Ivy Bridge, vreau sa vezi cum conducem.”
Acest lucru poate fi adevarat, dar totodata este si greu de verificat, deoarece probele de atac sunt oarecum limitate. AMD crede ca procesorul desktop va ajunge in magazine pe 3 iunie, dar laptop-urile cu procesor Trinity nu se vor gasi pana la sfarsitul verii.

Intre timp, avem o multime de specificatii de dezbatut. Procesorul Trinity foloseste un nucleu cu numele de cod „Piledriver”, care este aproape identic cu nucleul Bulldozer ale procesoarelor FX, dar cu un alt clock cu o performanta mai mare si consum redus de energie. Acesta dispune de una sau doua dintre modulele de executie dual-core, care ofera procesoare AMD dual sau quad core. Se pare ca eficienta puterii este destul de buna, desi: cel mai rapid dintre procesoare, A10-4600M ruleaza la 3.2GHz si consuma doar 35W.
AMD A Lansat Noul Procesor Trinity
Asta e cu 10W mai putin de procesorul quad-core Ivy Bridge, desi este foarte important sa subliniem faptul ca pana in prezent AMD-urile quad-core lupta pentru a concura cu dualulurile de la Intel, care sunt, de asemenea, de 35W.
Ce este mai interesant despre Trinity, este procesorul grafic. Desi acesta este identic cu Radeon HD 7000, este de fapt, construit dupa designul mai vechiului HD 6000 (Northern Islands), cu exceptia motorului de procesare video, care are arhitectura de la Southern Islands si include cateva caracteristici, cum ar fi de stabilizare cu o singura atingere pentru editare video.
AMD A Lansat Noul Procesor Trinity
Aceasta este o generatie peste procesoarele Llano, desi, AMD crede ca va obtine performante de gaming mai bune cu 50% cu Trinity. Comparativ cu Ivy Bridge, acesta se pretinde framerate de 1,5 ori mai mare in jocuri la o rezolutie de 1920 × 1080. Acest lucru inseamna, ca vom avea framerate rezonabil pentru jocuri cu un procesor grafic integrat – ceva nemaiauzit pana acum.

Exista chiar si o imbunatatire a performantelor sustiuta atunci cand vine vorba de video accelerat si aplicatii care sa deseneaza in OpenCL pentru accelerarea editarii foto.
Trinity nu arata ca un procesor ce promite multe. Este putin probabil sa ofere aceeasi performanta ca un procesor echivalent de la Intel, dar dezamagirea relativa a HD Graphics 4000 din Ivy Bridge a lasat un gol in jurul jocurilor de buget si laptop-urilor low cost, unde AMD ar putea face o schimbare. Laptorp-urile cu Llano au lovit cu punctele lor forte traditionale, adica de a fi mai ieftine si mai rapide decât echivalentele Intel.
AMD A Lansat Noul Procesor Trinity
Din pacate, pana cand vom vedea un laptop cu Trinity va mai trece ceva vreme, iar aceasta este o problema majora pentru AMD. Doar cu cateva zile in urma pretul actiunilor sale au scazut pe zvonurile ca lansarea Trinity ar intarzia. Acum, calendarul oficial al laptop-urilor introduce procesorul cu cateva luni mai tarziu. Scuza oficiala este ca datele de lansare nu coincid cu ciclurile de refresh ale producatorilor de laptop-uri.

sursa: PCGamer

HED

hedmasster: Web developer , Web designer , Games reviewer . Pasionat de IT & Gaming , owner www.blasterzone.ro & www.graphicpedia.ro. Dacă aveţi nelămuriri în privinţa unor articole/tutoriale puteţi lăsa un comentariu şi în cel mai scurt timp vă voi răspunde.

Poate te interesează şi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.