Black Mirror: Loch Henry – Un episod care critică genul true crime

 Black Mirror: Loch Henry – Un episod care critică genul true crime

Black Mirror este un serial cunoscut pentru temele sale legate de pericolele tehnologiei, dar adesea se concentrează mai mult pe modul în care divertismentul ne corupe moral. Spectatorii devin cruzi, asta sugerează serialul de mai multe ori, transformând durerea reală a unor oameni în material pentru propria lor distracție.

Episodul din sezonul șase “Loch Henry” se încadrează în această dinamică, dar într-un mod care pare surprinzător de anemic.

Davis interpretat de Samuel Blenkin este un student la film care se întoarce acasă cu iubita lui, Pia (Myha’la Herrold). Ei plănuiesc, spre amuzamentul tuturor, sa facă un documentar despre un om care ocrotește ouăle de păsări rare de braconieri. Apoi Pia descoperă că orașul aproape pustiu a fost căminul unui criminal în serie numit Iain Adair. Este o oportunitate de a face un film pe care oamenii chiar să-l privească, si sa ajunga poate pe platforma video Streamberry, cunoscută pentru bogăția sa de emisiuni true crime.

Problema este că, chiar și fanii genului true crime recunosc că este o activitate moral discutabilă. “Loch Henry”, regizat de Sam Miller și scris de creatorul serialului Charlie Brooker, face observații destul de blânde despre partea urâtă a genului. Davis este tulburat de perspectiva de a-și exploata trauma familiei sale pentru conținut, chiar dacă prietenul său Stuart (Daniel Portman) speră că va revitaliza economia locală. Un potențial producător împinge echipa să adune imagini noi, împingându-i spre limitele exterioare ale muncii documentare etice. Există o discrepanță evidentă între declarațiile tuturor, de simpatie și sensibilitate și imaginile cu titluri tabloide sângeroase.

Episodul ar putea fi o satirizare a genului true crime sau o poveste de groază despre consecințele de a săpa prea adânc în trecutul întunecat al unui loc. Dar nu reușește să fie nici una, nici alta. Personajele sunt prea superficiale pentru a ne face să ne pese de soarta lor, iar povestea este prea previzibilă pentru a ne surprinde. “Loch Henry” este un episod care se pierde în propria sa ambiguitate, fără a oferi o viziune clară sau o emoție puternică.

Ce trebuie să înțelegem din acest episod?

 • Episodul este o critică a genului true crime, care exploatează durerea și suferința altor oameni pentru divertisment și profit. De asemenea ne arată cum realizatorii de documentare true crime pot fi manipulați de producători, presiuni financiare sau curiozitate morbidă să încalce etica și să își asume riscuri pentru a obține imagini exclusive sau noi informații.
 • Episodul arată cum spectatorii devin insensibili și curioși față de crimele oribile, fără a se gândi la consecințele morale și emoționale ale implicării lor.
 • Episodul explorează și tema falsificării realității prin tehnologie și manipulare mediatică, sugerând că adevărul nu este întotdeauna ceea ce pare.
 • Episodul arată și cum crimele au distrus turismul local în anii ’90, dar l-au revigorat în epoca noastră de aur a televiziunii.
 • HED

  Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

  Poate te interesează şi

  Leave a Reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.