Joan Is Awful: Un episod Black Mirror care satirizează Netflix și inteligența artificială

 Joan Is Awful: Un episod Black Mirror care satirizează Netflix și inteligența artificială

Black Mirror, serialul antologic de ficțiune distopică creat de Charlie Brooker, a revenit după o pauză de patru ani cu al șaselea sezon, disponibil pe Netflix. Primul episod, intitulat Joan is Awful, este o satiră acidă la adresa serviciului de streaming care produce serialul și a modului în care acesta folosește inteligența artificială pentru a crea drame semi-ficționale bazate pe viețile reale ale utilizatorilor săi, fără consimțământul acestora. Episodul este plin de umor negru dar și de o viziune sumbră asupra viitorului divertismentului și al societății.

Joan (Annie Murphy) este o manageră de la o companie tech care își trăiește viața într-un mod aparent banal și lipsit de scrupule. Ea își concediază angajații fără remușcări, își înșală iubitul plictisitor cu fostul ei iubit și nu are nicio pasiune sau hobby. Totul se schimbă când, răsfoind Streamberry (versiunea fictivă a Netflix), descoperă un nou serial, Joan is Awful, în care Salma Hayek o interpretează pe ea. Viața ei – cu toate defectele și secretele ei – este transformată într-un spectacol pentru publicul avid de senzațional.

Joan intră în panică și încearcă să își recupereze viața și intimitatea, dar se lovește de un zid de indiferență și cinism din partea celor din jur. Streamberry este o mașinărie nemiloasă care nu se oprește din a exploata viețile oamenilor pentru a genera conținut. Joan află că nu este singura victimă a acestui sistem și că există sute de alte seriale similare cu ale ei, create cu ajutorul inteligenței artificiale și a CGI-ului. În plus, Streamberry are un plan mai mare: să creeze un serial definitiv care să cuprindă toate viețile tuturor oamenilor din lume.

Episodul se termină cu o răsucire șocantă: Joan însăși este un personaj fictiv, creat de Streamberry pentru a fi protagonistul unui alt serial, Joan is Fake, care urmărește reacțiile ei la descoperirea că viața ei este un serial. Astfel, Brooker ridiculizează ideea de metaficțiune și pune sub semnul întrebării realitatea însăși.

Explicație episod – Oglinda Neagra: Joan e groaznică

 • Streamberry este un serviciu de streaming care folosește inteligența artificială pentru a crea seriale bazate pe viețile reale ale utilizatorilor săi, fără consimțământul acestora. Streamberry obține datele personale ale utilizatorilor prin intermediul telefoanelor lor inteligente, pe care le folosește pentru a genera scenarii și imagini CGI ale actorilor licențiați.
 • Joan este una dintre victimele acestui sistem, care descoperă că viața ei este transformată într-un serial numit „Joan is Awful„, în care Salma Hayek o interpretează pe ea. Serialul prezintă toate aspectele negative și jenante ale vieții ei, cum ar fi infidelitatea, lipsa de empatie sau de pasiune.
 • Joan încearcă să scape de acest coșmar, dar nu are nicio șansă. Streamberry are puterea și influența necesare pentru a o intimida și a o manipula. Nimeni nu o crede sau nu o ajută pe Joan, ci dimpotrivă, toți se distrează pe seama ei.
 • Joan descoperă că nu este singura care suferă de acest tratament. Există sute de alte seriale similare cu ale ei, care prezintă viețile altor oameni, fără ca aceștia să știe. Streamberry are un scop final: să creeze un serial care să cuprindă toate viețile tuturor oamenilor din lume, folosind inteligența artificială și CGI-ul pentru a le recrea.
 • Joan însăși este un personaj fictiv, creat de Streamberry pentru a fi protagonistul unui alt serial, Joan is Fake, care urmărește reacțiile ei la descoperirea că viața ei este un serial. Acesta este un nivel suplimentar de metaficțiune, care arată că Streamberry controlează nu doar realitatea, ci și ficțiunea. Joan nu are nicio șansă de a scăpa de acest ciclu vicios, care o face să sufere în mod repetat.
 • HED

  Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

  Poate te interesează şi

  1 Comment

  Leave a Reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.