Ghid pentru imbunatatirea performantei in jocuri
Daca esti nou in lumea gamingului pe PC, este foarte important sa te obisnuiesti cu grafica computerizata si totodata sa obtii cele mai bune rezultate pentru a trai o experienta care sa-ti ramana in memorie pentru un timp indelungat. De aceea, vom parcurge un ghid in care vei afla ce trebuie sa faci pentru a profita de cea mai puternica platforma de gaming de pe planeta.
Optimizarea programelor
In lumea consolelor orice software este dat la o parte atunci cand rulezi un joc, rezervand-i toate resursele posibile. PC-urile nu sunt asa. Chiar daca joci in modul full-screen alte programe vor rula in background, cum ar fi download-urile, browserele, ferestrele Windows etc.
Nu este greu sa iti dai seama care este programul care iti incetineste sistemul. Downloadarile cu un client BitTorrent, randarea video-urilor, extragerea fisierelor dintr-o arhiva si multe altele, iti vor reduce performantele. Pentru a vizualiza procesele care iti „mananca resurse” intra in Task Manager (prin click dreapta pe taskbar si pe Task Manager sau Ctrl + Alt + Del si Task Manager). In imaginea de mai jos evidentiez folosirea procesorului si a memoriei RAM. Daca oricare dintre ele ar fi la un nivel mare trebuie sa detectezi aplicatia care foloseste resursele sistemului si sa o inchizi.
Un alt lucru important pentru performanta este utilizarea hard disk-ului. Daca LED-ul care indica folosirea hard disk-ului functioneaza intermitent inseamna ca hard disk-ul lucreaza. Sarcinile pot fi solicitate si de un client BitTorrent care va folosi latimea de banda a internetului, deci acesta va folosi timp pretios pentru input/output (marind timpul de incarcare a jocului) sau va suprasolicita conexiunea la Internet cauzand probleme atunci cand jucati online.
Updatarea driverelor video
Driverele placii video sunt programe care au rol de mediator intre placa video si jocurile rulate. De obicei, upgradarea driverelor de la NVIDIA sau AMD pot imbunatati performanta gamingului, mai ales daca e vorba de jocuri mai noi. Unele dintre ele nici nu vor rula daca ai drivere prea depasite.
Modificarea setarilor jocurilor
Unele jocuri incearca automat sa selecteze cea mai buna configuratie in raport cu sistemul tau, dar nu de fiecare data automatizarea aduce roade. De aceea este bine sa te obisnuiesti cu setarile prezente in jocuri, si dupa ceva timp iti vei da seama ca sunt similare pentru aproape toate jocurile. Daca sistemul nu iti permite sa rulezi unele setari la nivel maxim, redu cu un nivel sau mai multe acea setare si in acelasi timp vei vedea si ce modificari grafice aduce.
Jocurile au setari mai avansate si motoarele grafice actioneaza diferit. Dar, unele setari sunt evidente, cum ar fi „texture detail” sau „shadow type”. Setand texturi mai detaliate vei avea nevoie de mai multa memorie video, in timp ce umbrele mai detaliate pun placa video la treaba. „Draw distance” va seta nivelul ariei vizuale din joc (o distanta mai mare inseamna ca mai multe obiecte trebuie randate) si va mari sarcina placii video si, probabil, a procesorului.
In timp ce multe setari sunt evidente, unele dintre acestea necesita cateva explicatii:
- Anti-aliasing: ajuta la netezirea marginilor obiectelor facandu-le mai realiste. Acesta functioneaza pe niveluri: de la 1x la 16x. Cu cat nivelul e mai mare, cu atat mai real va parea obiectul redat, dar asta necesita un GPU puternic. De asemenea, vei gasi si moduri diferite ale anti-aliasing, cum ar fi FXAA (fast approximate anti-aliasing) si MSAA (multi-sample anti-aliasing);
- Anisotropic, Bilinear si Trilinear Filtering: aceste metode de filtrare sunt tehnici de a imbunatati calitatea texturilor in jocuri;
- Supersampling: este o tehnica anti-aliasing care randeaza jocul la cea mai mare rezolutie pana sa o potriveasca cu rezolutia monitorului. Ca si anti-aliasing, mareste calitatea obiectelor, dar este una dintre cele mai solicitante setari prezenta in jocuri.
Folosirea rezolutiei standard a monitorului este, de asemenea, importanta. Daca folosesti o rezolutie mai mica s-ar putea sa nu fii multimit de calitatea redata. Chiar daca acest lucru solicita placa video, poti sa rulezi jocul la o rezolutie nativa, dar cu setari mai mici.
Upgradarea hardware
Modificarea setarilor din jocuri necesita si un sistem care sa faca fata performantei dorite. De aceea, trebuie sa luam seama ce rol au diferite componente asupra calitatii jocurilor:
- GPU/Placa video: placa video, cunoscuta si ca GPU (graphic processing unit) este cea mai importanta componenta pentru un gaming performant. Odata ce jocul este lansat, randarea 3D este facuta doar de GPU. De aceea, o placa video mai performanta va face fata mult mai usor unor setari mai avansate, setari prezente in aproape toate jocurile noi.
- CPU: in timp ce GPU-ul lucreaza din greu, procesorul face restul. Exista si jocuri care sunt dependente de CPU, deci, daca atunci cand joci procesorul este utilizat 100% ar trebui sa tii cont ca ai nevoie de un upgrade.
- Hard disk-ul: Viteza este cel mai important lucru la hard disk. De aceea, un hard cu o viteza mai mare va incarca mai rapid un joc decat unul cu o viteza mai mica. Mai nou, aparitia SSD-urilor a revolutionat viteza dispozitivelor de stocare, deci, un SSD, daca iti permiti, este excelent pentru rularea jocurilor.
- Memoria RAM: aceasta e cea care retine fisierele jocului in timp ce sunt incarcate de pe hard disk. Daca nu ai memorie destula, fisierele vor fi incarcate direct de pe hard disk. Mai mult RAM inseamna ca, atunci cand fisierele vor fi incarcate de pe hard disk acestea vor fi memorate in chache, iar atunci cand este nevoie de ele vor fi accesate mai repede.
Lumea gamingului pe PC este imensa, fata de console care nu au nevoie de upgradeuri, de aceea este bine sa ai o idee mai buna asupra factorilor care il influenteaza. Dar, sa nu uitam ca acesti factori sunt, atat un avantaj, cat si un defect al PC gamingului. Parerea mea este ca, daca joci un joc lansat nu cu mult timp in urma, pe sistemul tau putin depasit de tehnologie, ar trebui sa consideri upgradeul hardware sau setarile modificabile cel mai mare avantaj al PC-urilor.