Cele mai uimitoare experiențe holografice, acum tot mai aproape de realitate

 Cele mai uimitoare experiențe holografice, acum tot mai aproape de realitate

Livingul din propria ta casă, în care îți petreci zilele de weekend cu prietenii și familia, astăzi arată altfel. Ai schimbat canapeaua. Ai lărgit spațiul și acum arată mai mult ca o încăpere de cazino decât ca o cameră de apartament, ai înlocuit masa de cafea cu o masă încăpătoare de poker, ai mai adus câteva scaune și peste geamuri s-au închis profesionist jaluzelele metalice. Atmosfera e perfectă, lumina caldă a becurilor lasă mintea să se concentreze doar asupra jocului.

ochelarilor holografici de la Microsoft

În jurul mesei Dainel Negreanu, Ionel Anton, Jonathan Duhamel, Ole Shemion și Jason Mercier. Câțiva dintre idolii tăi, la tine acasă, la unul dintre cele mai tari jocuri de care te-ai bucurat în ultima lună. Pentru că e vineri, și dacă e vineri e poker cu băieții. Săptămâna trecută ai jucat cu Ben Affleck, Matt Damon și James Woods. Au fost premiile Oscar și ai vrut o partidă festivă. Și pentru că nu se poate poker fără cărți, accesezi meniul prin câteva gesturi și alegi pachetul norocos din opțiunile care-ți apar pe ecran.

Pentru că deși pare extrem de real, nu este. Este o proiecție holografică în care ai intrat prin intermediul ochelarilor holografici de la Microsoft. Sau ar putea fi. Lentilele sunt o realitate, sunt funcționale și sunt în curs de testare și perfectare pentru lansarea comercială. Pentru obișnuiții cazinourilor virtuale, care petrec ore întregi pe site-uri cu jocuri de poker on-line precum PokerStars care adună la aceeași masă, adversari aflați la sute de kilometri distanță, în jocuri palpitante de Texas Hold’em, Omaha, Budogi sau HORSE, dispozitivele de acest gen vor schimba radical și pentru mult timp, fundamentele conceptului de joc online.

Realitate augmentată

Ceea ce ochelarii holografici de la Microsoft au în plus față de celelalte dispozitive care vizează dezvoltarea tehnologiei holografice este faptul că lentila ochelarilor este transparentă, permițând integrarea contextului real în hologramă. Această mică diferență tehnică, face o enormă diferență în realitate, ducând utilitatea tehnologiei dincolo de caracterul pur de gaming care înseamnă intrarea într-un scenariu predefinit de sine stătător. Cu Microsoft Hololens utilizatorul are libertatea de a personaliza, modifica și construit toate elementele componente ale hologramei.

Poate unul dintre cele mai eficiente elemente pe care le aduce această tehnologie este mobilitatea. Cu ochelarii holografici, totul merge cu tine. Video conferința deschisă în parcare și continuată în birou, întreaga echipă de proiect aflată la kilometri distanță și de ce nu, jocul de poker de la care nu vrei să te ridici doar pentru că e nevoie să vezi cine sună la ușă.

ochelarilor holografici de la Microsoft

Poți aduce la tine acasă terenul de tenis și pe cel mai bun prieten conectat la aceeași realitate cu tine, poți proba ultimele bluze aduse la magazinul preferat de îmbrăcăminte fără să părăsești bucătăria. Fără telefon, smartphone, laptop, notebook sau tabletă. Cu ochelarii holografici nu mai ai nevoie de nimic, pentru că totul este accesibil la un simplu gest, oriunde în jurul tău.

Lupte în sufragerie

Pentru jucătorii pasionați de jocurile de genul World of Warcraft, tehnologia creată de Microsoft ar putea schimba cu totul regulile jocului întrucât, atât timp cât jocul în sine va permite, orice utilizator și-ar putea crea propriile arme care nu există în lista standard oferită de joc, ar putea modifica formatul terenului, ar putea construi zone fortificate. Într-un cuvânt, această tehnologie are potențialul de a duce conceptul de personalizare dincolo de limitele cunoscute până acum.


Pornind de la scenarii de bază cu elemente generale disponibile oricărui jucător, fiecare utilizator își poate dezvolta propria variantă a jocului, personalizându-l în toate modurile posibile. Este un drum care duce noțiunea de interfață cu utilizatorul într-o zonă prea puțin exploatată anterior.

Fanii jocurilor de strategie militară de tip World of Tanks vor fi încântați de posibilitatea de a combina scenariile jocului cu locații reale din marile bătălii ale istoriei. De posibilitatea de a învăța tactici și strategii, participând direct în cele mai importante războaie ale istoriei, sau aducând în propria cameră de studiu amfiteatrul în care se desfășoară cursurile unor profesori recunoscuți.

ochelarilor holografici de la Microsoft
Sursă foto: The National Guard

Între divertisment și utilitate

Proiectul cu nume de cod Baraboo a fost inițiat în cadrul Microsoft cu 7 ani în urmă și este condus de Alex Chipman. Toamna lui 2014 este momentul în care finalul drumului a început să devină o realitate și testele finale care au ca scop corectarea celor mai mici detalii să înlocuiască etapele de dezvoltare propriu-zisă.

ochelarilor holografici de la Microsoft

Deși tehnologia holografică a fost foarte mult asociată cu industria jocurilor online, de unde își trage de altfel și inspirația și cea mai concretă aplicabilitate, ochelarii holografici de la Microsoft sunt concepuți pentru a vedea dincolo de acest aspect.

Ideea de bază de la care s-a pornit este faptul destul de simplu de constatat că suntem din ce în ce mai mult înconjurați de tehnologie. O tehnologie regăsită în dispozitive independente și autonome a căror funcționare ar putea fi mult îmbunătățită și eficientizată dacă ar fi posibilă o gestionare intuitivă și centralizată pe principiul interdependenței. Ceea ce ochelarii holografici încearcă să realizeze este să aducă tehnologia în mijlocul nostru și la îndemâna noastră într-un mod în care acest lucru nu a mai fost posibil până acum.

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.