Ce este CPU Ratio?

 Ce este CPU Ratio?

CPU ratio este raportul dintre viteza unitatii centrale de procesare si cea a magistralei sistemului (bus). Compania de semiconductoare Intel Corp., se refera la ea ca bus/core ratio, care este o combinatie de viteze a componentelor implicate: nucleul(ele) sau unitatile de procesare care cuprind procesorul si magistrala sistemului.

Fiecare procesor, care este o parte din placa de baza, efectueaza operatiunile de baza ale PCului la o anumita viteza, aceasta numindu-se viteza de clock. Magistrala sistemului este o interfata care conecteaza procesorul cu celelalte componente ale PC-ului, cum ar fi memoria RAM, care, de asemenea, functioneaza la o anumita viteza. Procesorul utilizeaza viteza magistralei sistemului pentru a rula la o viteza mult mai mare decât a magistralei în sine, aceasta realizandu-se prin sincronizare. Acest lucru inseamna ca functioneaza la unison cu magistrala sistemului, folosind un fel de cronometru.

Integral la CPU ratio este clock multiplier, de asemenea, cunoscut sub numele de CPU multiplier sau clock ratio. Clock multiplier, ne dam seama inca din nume, multiplica viteza procesorului, comparativ cu cea a magistralei sistemului. De exemplu, în cazul în care exista un multiplicator de 10x, procesorul functioneaza la o viteza de 10 ori decat cea a magistralei, precum si CPU ratio este scris ca 1/10. Astfel, implicarea clock multiplier a creat CPU ratio.

Pentru procesoare de la companii precum Intel, CPU ratio este exprimat ca un raport bus/core. Acesta este de obicei reprezentat de un numar de doua cifre, care semnifica clock multiplier. De exemplu, Intel Core i7-2620M – unul dintre precesoarele de top a celor de la Intel – are un raport bus/core de 27 si o viteza de clock de 2,7 GHz, sau 2700 MHz. Astfel, viteza magistralei sistemului este de 100 MHz, care este derivat din împartirea vitezei de clock la multiplicator.

Unele computere permite utilizatorilor sa creasca valoare multiplicatorului, si, prin urmare, extinderea CPU ratio din meniul basic input/output system (BIOS). Acest lucru duce la marirea vitezei procesorului care va rula la un ritm mai rapid decât cel standard. Acest proces este cunoscut sub numele de overclocking. Beneficiul este un impuls de performanta, fara necesitatea de a achizitiona vreun software suplimentar. Este o practica deosebit de populara printre gameri care au nevoie de sisteme performante pentru activiatile lor de gaming.

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.