Ce este video RAM (VRAM)?

 Ce este video RAM (VRAM)?

Video RAM (VRAM) inseamna, in general, toate formele de memorie cu acces aleator (RAM), utilizate in stocarea datelor pentru monitor. Toate tipurile de RAM video, sunt aranjamente speciale ale RAM-ului dinamic (DRAM). Video RAM este de fapt un buffer intre procesorul computerului si monitor si este adesea numit frame buffer. Cand imaginile sunt trimise pentru a fi afisate, ele sunt citite de catre procesor ca date de la o anumita forma de RAM (non-video) si apoi sunt scrise in video RAM. De la video RAM (frame buffer), datele sunt convertite de catre o memorie RAM convertor digital-analog (RAMDAC) in semnale analogice, care sunt trimise la mecanismul de prezentare, care este monitorul.

De obicei, RAM-ul video este un pachet de 1 sau 2 megabiti si este situat pe placa video. Cele mai multe forme de RAM video sunt dual-portate, ceea ce inseamna ca în timp ce procesorul scrie o imagine noua in video RAM, ecranul citeste din video RAM pentru a reîmprospata continutul afisat actual. Designul dual-port este principala diferenta dintre RAM-ul principal si RAM-ul video.
Oarecum confuz, cel mai frecvent tip de RAM video este numit Video RAM (VRAM). Alte forme de RAM video includ:

 • -Synchronous Graphics RAM (SGRAM) este RAM-ul sincronizat intr-un interval de timp, folosit ca memorie video. Este o memorie video low-cost si se foloseste la scrierea mascata, care permite datelor selectate sa fie modificate într-o singura operatiune, decât ca o secventa de citire, actualizare si apoi scriere. SGRAM este single-portat. Caracteristicile sale speciale o fac o forma moderat-rapida de memorie video. Mystique Matrox este un exemplu de placa video care utilizeaza SGRAM.
 • -windows RAM (WRAM). Nu are nicio legatura cu Microsoft Windows, este o forma de RAM video foarte performanta, care este dual-portata si are latimea de banda cu aproximativ 25% mai mare decât VRAM, dar costa mai putin. Ea are caracteristici care o fac mai eficienta in citirea datelor prin utilizarea blocurilor si desenul textului. Acesta poate fi folosit pentru rezolutii foarte mari (cum ar fi 1600 x 1200 pixeli), folosind culori reale. Este folosit pe placa video Matrox Millenium.
 • -Multibank Dynamic RAM (MDRAM) este o memorie RAM foarte performanta, dezvoltata de MoSys, care împarte memoria în mai multe parti de 32 de kilobiti, care pot fi accesate individual. RAM-ul video traditional este monolitic, întregul frame buffer fiind accesat la un moment dat. Având parti individuale de memorie, aceasta permite acces intercalat, crescand performanta generala.
 • -Rambus Dynamic RAM (DRAM) este o memorie RAM video proiectat de Rambus, care include un bus propriu care accelereaza fluxul de date între RAM-ul video si frame buffer. Este optimizat pentru video streaming.
 • HED

  Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

  Poate te interesează şi

  2 Comments

  • […] ca memoreaza imagini finalizate pastrandu-le pana cand este momentul pentru a le afisa. De obicei, RAM-ul video functioneaza la viteze foarte mari si este dual portat, ceea ce inseamna ca sistemul poate citi si […]

  • […] Memoria video RAM, cunoscut sub numele de memorie Multiport Dynamic Random Acess Memory (MPDRAM), este un tip de RAM […]

  Leave a Reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.