Evolutia Grand Theft Auto

 Evolutia Grand Theft Auto

Odata cu dezvoltarea tehnologiei, de cand calculatoarele ocupau un spatiu foarte mare si pana la PC-urile prezente cam la orice copil din ziua de azi, jocurile au evolouat si ele de la simplele jocuri arcade pana la jocuri complexe care cuprind si char inlocuiesc actiunile unui om transpuse intr-un mediu virtual. Mai jos va vom prezenta evloutia celei mai jucate serie de jocuri evidentiind imbunatatirile aparute de la un joc la altul.


Grand Theft Auto este un joc video creat in Marea Britanie de Dave Jones, apoi preluat de fratii Dan Houser si Sam Houser si designerul Zachary Clarke.

Jocul este setat in locatii fictionale modelate dupa orasele americane, primul joc fiind bazat pe structura orasului Londra. Gameplayul este bazat pe o lume deschisa unde playerii pot alege misiuni si in acelasi timp sa progreseze intr-o poveste.


Seria Grand Theft Auto a inceput cu jocul cu acelasi nume, fiind creat de dezvoltatorul DMA Design pentru Microsoft DOS/Windows si Playstation in anul 1997/1998. Acesta cuprindea trei orase principale fiind redat intr-un mediu 2D in care jucatorul trebuia sa indeplineasca anumite misiuni pentru puncte sau bani.

gta2

Al doilea joc din aceasta serie este Grand Theft Auto 2 (abreviat GTA2), joc creat tot de dezvoltatorul DMA Design (acum Rockstar North) fiind lansat pentru Windows si apoi pentru Playstation. Jocul este plasat intr-un timp necunoscut intr-o metropola futuristica impartita in trei „districte”: Downtown, Residential District, Industial District. Fata de primul joc, acesta poate fi jucat in doua moduri, adica si noaptea si ziua. Din primul joc acesta a retinut vederea jucatorului de sus, furtul de masini si raspunsul la telefon. Ceva specific pentru GTA 2 fata de GTA este posibilitatea de a realiza misiuni pentru diferite bande. Cum in primul GTA doar politia putea imobiliza jucatorul pentru faptele care incalca legea, in GTA 2 isi face aparitia echipele SWAT (in Downtown), Agentii Speciali (in Residential District) si Armata (in Industial District).

Totodata, in GTA2 a fost introdusa o posibilitate de a salva oricand vrea playerul, fata de GTA care dadea posibilitatea de a salva jocul doar dupa terminarea misiunilor dintr-un oras. O alta imbunatatire sunt pitonii si masinile care acum fac parte din gameplay si nu mai sunt parti ale mediului(primul GTA).

Cel de-al treilea joc din aceasta serie este Grand Theft Auto III, fiind primul joc 3D din aceasta serie creat tot de DMA Design (acum Rockstar North). Jocul se petrece intr-un oras metropilitan bazat pe orasul New York. Fata de celelalte doua acesta include elemente din jocurile cu masini si abilitatea de a folosi arma intr-un mediu 3D (Third-person shooter). Gameplayul jocului GTA III a suferit foarte multe modificari fata de predecesorii sai GTA si GTA2, combinand elemente de third-person shooter si abilitati de conducere a masinilor intr-un mediu 3D. Fata ce celelalte jocuri, playerul are posibilitatea de „a muri” de nu numar nelimitat de ori dand posibilitatea de a nu putea pierde jocul.

Jocul este non-linear cu o lume deschisa, jucatorul avand posibilitatea de a face misiuni sau doar de a explora orasul. Armele sunt mult mai dezvoltate
in GTA III fata de predecesorii sai, avand posibilitatea de a trage intr-un mediu 3D si alte abilitati cum ar fi auto-aim in care tintesti un anumit punct, folosirea armelor din masina.

Cel de-al patrulea joc aparut de la Rockstar este Grand Theft Auto: Vice City care are imbunatatiri asupra gameplayului fata de predecesorii lui. Jocatorul poate cumpara diferite proprietati, diferite companii (taxi,studio de film, doua cluburi etc.). Jucatorul mai are posibilitatea de a face sub-misiuni cum ar fi: livrare de pizza, salvarea oamenilor cu o ambulanta, prinderea criminalilor folosind o masina de politie si altele. In rest jocul este asemanator cu predecesorul sau GTA III.

Un alt joc aparut dupa cele patru este Grand Theft Auto: San Andreas care este bazat pe designul oraselor Nevada, California si Arizona. O diferenta intre acest joc si predecesorii este eliminarea screenurilor in timpul trecerii dintr-un oras/district in altul. O alta noutate este posibiitatea de a trece peste ziduri si de a innota acestea fiind noutati pentru seria GTA. Masinile sunt mult mai diverse fata de GTA III(85 de modele) si GTA:Vice City (114 de modele) acestea fiind in numar de 200 de modele. In timpul jocului a fost adaugat razboiul intre bande, modificarea masinilor, jefuirea caselor, minigameruri, multiplayer (SA-MP, Multi Theft Auto:San Andreas).

Dupa GTA: San Andreas au mai aparut alte cateva jocuri din aceasta serie dar cel mai important este Grand Theft Auto IV. Acesta include abilitatile unui om fiind capabil de a merge, de a alerga, de a se catara, de a innota si de a folosi o mare varietate de arme si totodata lupt corp la corp.    

Jocul contine si alegeri morale in multe din punctle in care a ajuns playerul care fac povestea jocului dupa alegerea jucatorului. O alta modificare fata de predecesorii sai sunt uramaririle politiei care sunt asistate de NOOSE(National Office of Security Enforcement-o parodie intre SWAT si DHS), iar de la niveluri mai mari sunt asistate si de un elicopter echipat cu arme de mare calibru folosite de tragatori de elita. Evadarea se face prin parasirea zonei de actiune a politiei.

In 2009 Rockstar Games a creat un expansion pack pentru GTA 4 cu noi scenarii, numit Episodes from Liberty City. Acest expansion pack a fost impartit in doua episoade. Primul episod The Lost and Damned aduce jocului noi arme iar controlul motocicletelor este mai stabil. Cel de-al doilea episod, The Ballad of Gay Tony care va pune in pielea lui Luis Fernando Lopez.

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

2 Comments

  • […] de buna. Exista, de asemenea, un studio Rockstar in Regatul Unit, care lucreaza foarte mult pe seria GTA, asa ca ar fi logic sa fie lansat un joc GTA si acolo. Desigur, cum cele mai multe jocuri GTA au […]

  • […] prima data in seria Grand Theft Auto, fiecare dintre cele trei personaje principale (Michael, Franklin, Trevor) vor avea capacitati […]

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.