HTML5 este un mare pas in fata

 HTML5 este un mare pas in fata

La un an şi jumătate după ce Steve Jobs a vorbit despre el, un set de tehnici de programare numit HTML5 câştigă tot mai mult teren pe internet, scrie The Wall Street Journal. Tehnologia permite browserelor de internet să ofere o interacţiune îmbunătăţită, asemănătoare cu cea a jocurilor, fără a instala un software suplimentar. Dezvoltatorii de aplicaţii pot folosi HTML5 pentru a-şi face creaţiile disponibile pe o paletă largă de smartphone-uri, tablete şi computere fără a face versiuni diferite pentru fiecare dintre acestea în parte.

„HTML5 este un mare pas în faţă”, crede Marc Andreessen, investitor care a ajutat la inventarea primului browser de internet de succes, Netscape, în anii ’90.


Un alt investitori din Silicon Valley, Roger McNamee, prezice că tehnologia va permite artiştilor, companiilor media şi advertiserilor să îşi diferenţieze ofertele pe internet în moduri care nu existau până acum. „HTML5 va pune din nou puterea în mâinile oamenilor creativi”, spune McNamee. Multe companii folosesc deja tehnologia. Amazon a folosit HTML5 pentru o aplicaţie online numită Kindle Cloud Reader care evită regulile impuse de Apple pentru a vinde conţinut pe iPhone şi iPad.

html5-flash-geeky-gadgets-

Rovio Entertainment, creatorul Angry Birds, a dezvoltat o versiune în HTML5 a jocului care nu necesită instalarea unei aplicaţii. Publicaţii precum Playboy sau Sports Illustrated folosesc HTML5, ceea ce le permite cititorilor online să mărească pozele şi să le răsfoiască rapid. Tendinţa de adoptare rapidă a acestei tehnologii a fost generată de Apple, Google şi Microsoft, companii care de multe ori folosesc tehnologii diferite, dar ale căror ultime variante de browsere pot vedea site-uri create în HTML5.

Tehnologia are succes deşi îi lipsesc câteva elemente cheie. Mulţi utilizatori nu observă diferenţe notabile între variantele care folosesc HTML5 şi cele care folosesc Flash . Tehnologia Flash, dominantă pe internet înainte de explozia smartphone-urilor, se bazează pe plug-in-uri ce trebuie descărcate pe calculator. Jobs şi-a retras susţinerea faţă de tehnologia Flash din cauza unor probleme tehnice, dar şi a faptului că Apple nu putea deveni dependentă de Adobe pentru a tehnologie atât de importantă. Drept rezultat, pe terminalele Apple, pe site-urile care folosesc Flash apare căsuţe negre în locul videoclipurilor sau graficelor.

Adobe a respins acuzaţiile lui Jobs, dar a dezvoltat instrumente de programare care suportă şi HTML5, alături de Flash. Săptămâna trecută, compania a anunţat că nu va mai dezvolta versiuni noi ale Flash pentru browserele folosite pe telefoane mobile.

Google continuă să susţină Flash-ul în browserul folosit în cadrul sistemului de operare Android, dar dezvoltatorii vor să creeze aplicaţii care funcţionează atât pe Android, cât şi pe iOS, sistemul de operare al Apple, spune danny Winokur de la Adobe.

Numele HTML5 vine de la comenzile standard folosite pentru crearea de pagini web, dar termenul include mai multe tehnici care permit scrierea, inserarea de elemente grafice şi video care oferă o experienţă asemănătoare cu cea a aplicaţiilor scrie Ziarul Financiar.

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.