Northbridge si Southbridge
Northbridge este unul dintre cele doua cipuri din logica de baza a unui chipset de pe o placa de baza PC, celalalt fiind Southbridge. În sistemele chipset-urilor Intel este numit hubul controllerului de memorie (MCH) sau controllerul integrat de memorie (IMCH), daca are VGA integrat.
Separarea chipset-ului în Northbridge si Southbridge este comuna, desi exista cazuri rare în cazul în care cele doua chip-uri au fost combinate într-unul singur atunci când complexitatea designului si procesele de fabricatie permit acest lucru.
Northbridge de obicei se ocupa de comunicatiile între CPU, RAM, BIOS ROM, placa video PCI Express (sau AGP) si Southbridge. Unele Northbridge au integrate controlere video cunoscute ca si hubul controllerului grafic si de memorie (GMCH) în sistemele Intel. Deoarece diferite procesoare si memorii RAM au semnalizari diferite, Northbridge va lucra de obicei cu doar una sau doua clase de procesoare si, în general, doar un singur tip de memorie RAM.
Exista cateva chipset-uri care suporta doua tipuri de memorie RAM (în general, acestea sunt disponibile atunci când exista o trecere la un nou standard). De exemplu, Northbridge de la chipset-ul Nvidia nForce2 va functiona doar cu procesoare Socket A combinat cu DDR SDRAM, chipset-ul Intel i875 va functiona doar cu sisteme care utilizeaza procesoare Pentium 4 sau Celeron care au o viteza de clock mai mare de 1,3 GHz si utilizeaza DDR SDRAM, si chipset-ul Intel i915g functioneaza numai cu procesorul Intel Pentium 4 si Celeron, dar poate folosi memorie DDR sau DDR2.
Southbridge pune în aplicare capacitatile „mai lente” ale placii de baza în arhitectura chipset-urilor calculatoarelor Northbridge/Southbridge. În sistemele cu chipset-ul Intel, Southbridge este numit Input/Output Controller Hub (ICH). Southbridge poate fi distins de Northbridge prin faptul ca nu este conectat direct la CPU. Mai degraba, Northbridge leaga Southbridge la CPU. Prin utilizarea controllerelor cu circuitele integrate, Northbridge poate lega direct semnale de la unitatile I/O la CPU pentru controlul de acces si a datelor.
Diferenta dintre Northbridge si Southbridge
North si south bridge se refera la canalele de date care ajung la CPU. Datele din memorie si hard disk ajung la CPU folosind Northbridge. Mouse-ul, tastatura, CD-ROM-ul si alte fluxuri de date externe ajung la CPU folosind Southbridge.
Northbridge este portiunea din HUB-ul chipset-ului care conecteaza busuri I/O mai rapide (de exemplu, un bus AGP) la busul sistemului. Northbridge SI este mai mare decat cipul Southbridge. Southbridge este HUB-ul care conecteaza busurile I/O mai lente (de exemplu, un bus ISA) la busul sistemului.
Northbridge si Southbridge sunt cunoscute pe placa de baza ca chipset. Aceste set de cipuri controleaza colectiv memoria cache, busurile externe si unele periferice. Exista un capat rapid de hub, si exista un capat lent de hub. Capatul rapid al hub-ului este Northbridge, care conecteaza controllerul grafic si de memorie la busul sistemului. Capatul mai lent al hub-ului este Southbridge, care contine controllerul hubului I/O.
3 Comments
[…] Northbridge si Southbridge […]
Un tutorial foarte bun! Felicitari!
Mulţumim!