20 de ani de Web

 20 de ani de Web

   În 1991,internetul era folosit de mai mult de un deceniu.Acesta ar fi putut avea,cu o presupunere,un milion de utilizatori atunci.Internetul stim ca a fost accesat aproape în întregime de catre aplicatiile ASCII-based cum ar fi „pine” si „elm” pentru e-mail,comanda line/programe shell cum ar fi ftp si Archie pentru gasirea si partajarea fisierelor,precum si instrumentul cel mai avansat care exista pe atunci,si anume Gopher,un ghid Yahoo la accesul de resurse Internet. Apoi,Tim Berners-Lee a inventat Web-ul si totul sa schimbat.
   Nimeni nu a vazut la început revolutia.Web-ul, care rula pe NeXTStations(Steve Job a proiectat statiile de lucru Unix,care s-au dovedid a fi stramosii de astazi ai Mac-ului)a fost ceva de care doar putini oameni stiau,acestia fiind chiar si din cercurile elitei tehnologiei Internet. În primele zile,doar câtiva oameni au putut sa acceseze. Într-adevar,oamenii nu prea au stiut de Web pâna la începutul anului 1993 cand publicul a aflat despre Web de la un scriitor numit Steven J. Vaughan-Nichols.
   În timp ce am fost primul scriitor care descrie Web-ul catre o audienta consistenta,m-am concentrat pe WAIS.WAIS a fost unul dintre primele din ceea ce numim acum motoarele de cautare publice.Desi au existat multe alte motoare de cautare înainte(incepand cu NASA RECON,Dialog si OCLC)acestea nu au fost accesibile publicului si s-au limitat la un set relativ de date. WAIS a fost primul care a încercat sa faca toate resursele Internet disponibile pentru publicul larg.
   Ceea ce am ajuns sa fac a fost sa prevad Google,mai degraba decât Web-ul în sine,ca fiind cea mai importanta dezvoltare. Acum,ca ma gândesc la asta,poate ca am avut ceva acolo!Apoi, m-am uitat la Web.Aceasta este ceea ce am avut de spus despre el:
-World-Wide Web (WEB) este un proiect inca in dezvoltare,dar este accesibil publicului si ofera informatii pe Internet vânatorilor cu puterea cea mai mare.WEB-ul aduce hipertextul la internet.Ce este hypertext,va întrebati?Este un mod de a privi la documente care,desi nu sunt unice pentru computere,se folosesc de capacitatea unui computer pentru a interconecta datele.Într-un document hipertext,anumite cuvinte sunt link-uri catre alte documente sau fisiere.De exemplu,într-o biografie Grace Hooper,ai putea sari de la o descrierea inventiei COBOL la un manual de limba si de la o referinta Unix la un articol care ar putea fi vazut de catre dumneavoastra pe orice sistem de operare ati prefera.
   WEB ia ideea de hypertext si o aplica la informatiilor disponibile pe Internet. Rezultatul este cea mai puternica unealta automatizata de colectare a informatiilor în existenta.
   Vai,de acum,WEB-ul ramâne cu cel mai mare potentialul.Serverul Web este disponibil doar prin telneting la info.cern.ch sau nxo01.cern.ch. Resursele informationale care sunt pe deplin hipertext sunt limitate în acest moment,dar ele sunt în crestere.WEB-ul este valul informational al viitorului.
   Ca Gopher si WAIS,WEB-ul are foarte multe interfete usor de folosit. Desigur,versiunea read-only a WEB-ului are într-adevar doar doua comenzi,asa ca nu este greu sa-l faci usor de folosit.Acestea sunt: Începeti o cautare si urmariti un link.Asta e tot.WEB-ul are grija de restul.Acest lucru conduce la un mod cu totul diferit de a privi informatiile.De exemplu,aveti posibilitatea sa utilizati WEB-ul sa rataceasca cautand bibliotecile WAIS si saltand de la termen la termen,indiferent de formatul unui document sau o anumita locatie.
   Din pacate,deoarece multe dintre datele care ocupa WEB-ul in acest nu sunt în format hypertext,WEB-ul,de obicei,apare ca o versiune mai lenta a WAIS,cu o interfata mai consistenta.Acest lucru este valabil acum,dar ca mai multe documente hipertext devin disponibile,capacitatile puternice si unice de cautarea Web vor sta mai mult si mai mult.
   Am fost sigur cu privire la potentialul sau.Aceste documente hipertext sunt,desigur,cele care stim noi acum ca sunt pagini Web.
   Prin el insasi,Web-ul nu este indeajuns incat sa loveasca startul de astazi al Internetului.Nici pe de alta parte,care de asemenea ceea ce s-a întâmplat în august 1991,a fost stabilit de Compecial Internet Exchange(CIX).CIX ca a facut posibil comercializarea ca de exemplu:traficul de afaceri de a calatori peste ceea ce a fost militar/de cercetare/academic Internetul si-a introdus conceptul de neutralitate de retea.
   Punand toate împreuna,Web-ul cel care a facut usor pentru oameni creearea si conectarea de documente si CIX,care a dat posibilitatea persoanelor fizice si juridice pentru sa aiba acces la Internet,iar scena a fost stabilita pentru Internetul de astazi.În 1991,am ridicat perdele de pe Web cei mai multi dintre voi recunoscandu-l ca pe Internet. În 2011,inca cautam in mintea noastra modul în care Internetul a schimbat nu doar tehnologie,dar modul în care vedem si lucram cu totul în lume.

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.