Care este rolul cache-ului?

 Care este rolul cache-ului?

Termenul de „cache” se refera la un bloc mic de memorie de mare viteza, care poate fi o sectiune rezervata din memoria principala sau dintr-un dispozitiv de stocare separat. Exista mai multe tipuri diferite de memorie cache, dar rolul cache este de a stoca informatii utilizate recent – temporar – într-o locatie unde pot fi accesate rapid.

Cele mai comune doua tipuri de cache gasite in computer sunt cunoscute ca memoria cache si disc cache. Memoria cache este de obicei o parte de memoria RAM statica high-speed, fata de memoria lenta DRAM utilizata ca memorie principala. Memoria cache detine date utilizate frecvent, precum si instructiunile de program (care sunt piese din programele care constau din comenzi codificate ale computerului care îndeplinesc functiile specificate), astfel incat acestea pot fi preluate fara accesarea DRAM-ului.
Spre deosebire de memoria cache, disk cache este o parte din memoria principala. Ca atare, acesta este mai lent decat o memorie cache, dar este folosit pentru a stoca datele care au fost recent scrise, sau citite, pe unitatea hard disk a computerului. Daca un program trebuie sa acceseze datele de pe hard disk, mai întai verifica daca datele sunt deja in disc cache si, daca sunt, poate procesa mai repede decat in cazul in care este necesar sa le citeasca prima data de pe unitatea hard disk. Citirea datelor din RAM, ceea ce este electronic, este inca mult mai rapida decat citirea de pe unitatea hard disk, care este magnetica.

Toate browserele web moderne includ ceea ce este cunoscut ca browser cache, care permite sa fie memorata pe hard disk cea mai mare parte din continutul Web vizitat recent. Prin pastrarea unei copii a continutului la nivel local, in cazul in care utilizatorul reviziteaza o pagina Web, continutul paginii poate fi incarcat din browser cache, mai repede decat sa-l descarce din nou de pe Internet.

Alte tipuri de cache includ un procesor cache si un cache periferic. Procesor cache stocheaza instructiuni comune foarte aproape de unitatea centrala de procesare, astfel incat acestea sa poata fi preluate si prelucrate mai rapid. Un cache periferic, pe de alta parte, stocheaza informatii de la un dispozitiv de stocare, cum ar fi un CD-ROM-ul, astfel incat sa poata fi accesate mult mai repede decat de la dispozitiv.

Vezi si Cum functioneaza memoria Cache?

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

1 Comment

  • Faci o treaba buna HeD,mereu imi place sa mai trec pe aici sa mai invat ceva nou despre calculatoare sau programe,cea ce simt ca o sa imi foloseasca.

    Tot asa.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.