Despre overdrive si overclock

 Despre overdrive si overclock

Overclocking reprezinta cresterea vitezei clock a unui procesor la un anumit punct sau „peste” setarile recomandate din fabrica, care rezulta in mod ideal, intr-un procesor mai rapid si un calculator mai rapid. Aceasta poate duce, de asemenea, la „prajirea” procesorului si chiar la distrugerea placii de baza, a memoriei sau a hard disk-ului. Timp de multi ani aceasta practica complexa si de multe ori periculoasa a fost folosita exclusiv de hackeri si ingineri. Intel si AMD, cei doi mari producatori de procesoare, au considerat oportun sa ofere publicului larg putin overclock pe cateva din procesoarele lor.

Software-ul Overdrive de la AMD va permite sa faceti mai multe modificari functionalitatii interioare a unitatii centrale de procesare, inclusiv procesorul in sine, memoria cu acces aleator (RAM), BIOS-ul si chiar si setarile de la procesorul placii video integrate. Pentru a lucra cu Overdrive trebuie sa-l descarcati de pe site-ul AMD. Programul nu este vandut odata cu procesoarele AMD. Interfata de control elaborat de la Overdrive este foarte similara cu cea oferita de site-uri de overclocking, cum ar fi CPU-ID. Exista, de asemenea, o atentionare pe site-ul Overdrive care avertizeaza utilizatorii cum ca prejudiciul rezultat din utilizarea abuziva a Overdrive este responsabilitatea exclusiva a utilizatorului.

Intel a introdus Turbo Boost 1.0 in 2009, pentru a creste performantele procesoarelor Sandy Bridge Hyper-Threading i5 si i7. Spre deosebire de AMD Overdrive, acest program este integrat in firmware-ul procesorului si pentru cea mai mare parte, acesta efectueaza actiuni pe cont propriu, controlul utilizatorului fiind foarte scazut. Generatia urmatoare, Turbo Boost 2.0, a fost lansata doi ani mai tarziu si, similar cu GUI AMD, continea mai multe controale, care sa permita proprietarului sa modifice viteza mai mult sau mai putin. Caracteristicile de siguranta fac foarte dificil, dar nu imposibil, sa deteriorati procesorul folosind sau abuzand de programul Turbo Boost.

Introducerea programelor AMD Overdrive si Intel Turbo Boost nu a semnalat sfarsitul overclocking-ul de „scoala veche”. Din contra, producatorii de periferice continua sa furnizeze radiatoare mai bune pentru a opri procesoarele overclockate de la ardere. Ventilatoare mult mai eficiente si carcase de calculator intra pe piata in mod constant. Exista chiar si sisteme cu racire cu lichid pentru racirea procesoarelor. Foarte multe software-uri pentru overclocking, de obicei, fara nici un cost pentru Downloader, de asemenea, raman disponibile pe multe site-uri.

Overclocking-ul cu Overdrive si Turbo Boost aduce publicului larg fiorul de crestere a vitezei procesorului fara multe pericolele inerente. Pentru hobbysti, acea plasa de siguranta care de prea multe ori ia toata distractia procesului de overclocking. Pentru publicul „fara teama, fara regrete, fara centura de siguranta” cumpararea un procesor ieftin si folosind inteligenta si expertiza pentru a-i realiza un overclock crescandu-i performantele la nivelul unui procesor cu un pret mult mai mare este o recompensa proprie.

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.