Diferenta dintre thread si proces & Tehnologia Intel Turbo Boost

 Diferenta dintre thread si proces & Tehnologia Intel Turbo Boost

Fiecare program care ruleaza pe calculatorul dumneavoastra este un proces separat. Procesele sunt programe independente executate pe computer. Ele au memorie independenta, variabile, resurse si participa in competitia pentru utilizarea din timpul CPU-ului. Dupa ce PC-ul booteaza, se executa mai multe procese in acelasi timp si o data ce aveti un singur procesor (pe un calculator single core), acesta va rula doar un proces intr-un timp.


Un thread ar putea sa ruleze mai multe sarcini in paralel, in acelasi timp. De exemplu, un software care descarca un fisier poate avea un thread de primire a datelor de la retea, un alt thread salveaza datele descarcate pe disc si un alt thread afiseaza starea descarcarii pe ecran. Thread-urile utilizeaza spatiul de memorie comuna si variabilele definite în cadrul unui proces si poate „vorbi” cu alte thread-uri in cadrul aceluiasi proces. Puteti crea thread-uri fara a cheltui prea mult din puterea de memorie sau de procesare in timp ce procesele au nevoie de resurse importante necesare la crearea unui nou proces. Nu in ultimul rand, thread-urile nu participa la competitia pentru utilizarea procesorului, mai degraba ori de cate ori procesul care contine aceste thread-uri care trebuie executate, aceste thread-uri vor avea sansa sa se execute.

Thread-urile pot „vorbi” cu usurinta procesului-mama si altor thread-uri in cadrul aceluiasi proces. Procesele pot „vorbi” numai cu alte procese prin intermediul unui canal de comunicare extern numit IPC (Inter Process Communication).

Tehnologia Intel Turbo Boost

Tehnologia Intel Turbo Boost este o modalitate inteligenta de a overclocka procesoarele. Gamerii si entuziastii din întreaga lume au folosit trucuri pentru a overclocka procesoarele lor pentru a obtine viteze mai mari. Acest lucru a devenit atat de popular, incat Intel a inclus Turbo Boost ca si caracteristica de baza. Ori de cate ori procesorul este foarte încarcat si a atins limita de procesare de 100%, Intel Turbo Boost tehcnology intra in joc.

Acesta creste frecventa procesorului cu 133 MHz dupa intervale aleatorii si frecvente. Frecventa procesorului continua sa creasca pâna cand limita superioara a procesorului Turbo este atinsa. Limita superioara este frecventa maxima de overclocking, frecventa care este permisa de catre Intel. Aveti dreptul sa va omorati procesorul dumneavoastra prin „prajire” daca nu vreti sa va opriti acolo.

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

1 Comment

  • […] actiuni pe cont propriu, controlul utilizatorului fiind foarte scazut. Generatia urmatoare, Turbo Boost 2.0, a fost lansata doi ani mai tarziu si, similar cu GUI AMD, continea mai multe controale, care sa […]

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.