Cum funcţionează Calul Troian şi cum îl puteţi evita?

 Cum funcţionează Calul Troian şi cum îl puteţi evita?

Deşi probabil aţi auzit de calul troian din mitologia greacă, sunt foarte mari şansele să fi auzit şi de calul troian făcând referire la computere. Caii troieni sunt programe comune, dar periculoase, care se ascund în cadrul altor programe aparent inofensive. Ei lucrează în acelaşi mod în care vechiul cal troian a facut-o: Odată ce aceştia sunt instalaţi, programul va infecta şi alte fişiere de pe întreg sistemul dvs. şi vă provocă un haos pe computer. Ei pot trimite chiar şi informaţii importante dezvoltatorului virusului de pe computer prin intermediul Internetului. Dezvoltatorul poate controla computerul, încetinind activitatea sistemului vostru sau să provoace cedarea computerului.
computer_virus
Deşi aceştia nu sunt de fapt viruşi, sunt denumiţi „cai troieni viruşi”, ” viruşi troieni”, „cai troieni” sau pur şi simplu „troieni”. Indiferent cum oamenii îi numesc, ei sunt acelaşi lucru. Dar ce s-a întâmplat? Cum a-ţi putea lăsa acest cal troian în computerul dumneavoastră? Şi ce se poate face pentru a opri infectarea?


Chiar dacă credeţi sau nu, o parte din muncă o faceţi chiar voi. Pentru ca un troian să vă infecteze computerul, trebuie să instalaţi partea de server a aplicaţiei. Acest lucru este făcut în mod normal de ingineria socială – autorul calului troian trebuie să vă convingă să descărcaţi şi să instalaţi aplicaţia. Alternativ, el sau ea ar putea trimite programul într-un mesaj de e-mail sperând să-l executaţi. Din nou, de aceea se numeşte un cal troian – trebuie să executaţi conştient sau inconştient fişierul .exe pentru a instala programul. Nu se propagă de la sine că un virus. Odată ce aţi executat programul, serverul troian este instalat şi va începe să ruleze automat de fiecare dată când porniţi computerul.

Cel mai comun mod de răspândire al troienilor este prin ataşări e-mail. Dezvoltatorii acestor aplicaţii, de obicei, folosesc tehnici de spam pentru a trimite sute sau chiar mii de e-mail-uri la oameni încrezători, cei care deschid mesajele şi descarcă ataşamentul la sfârşit având sistemele infectate.

Uneori, nu este o persoană cea care raspandeste malware-ul manual – este posibil chiar şi computerul dumneavoastră sa facă acest lucru, în cazul în care acesta a fost deja infectat. Crackerii – hackeri care folosesc abilităţile lor pentru a provoca daune în mod intenţionat, pot trimite troieni care transformă computerele nevinovate în „calculatoare zombie”, numite aşa deoarece persoana care deţine computerul infectat rareori ştie că sistemului sau este sub control. Crackerii apoi utilizează aceste calculatoare zombie pentru a trimite mai mulţi viruşi, în cele din urmă creând reţele de calculatoare zombie cunoscute sub numele de botnets.



trojan-virus
Există mai multe lucruri pe care le puteţi face pentru a vă proteja de caii troieni. Cel mai uşor lucru de făcut este sa nu deschideţi niciun e-mail sau să descărcaţi orice ataşament de la expeditori necunoscuţi. Ştergeţi pur şi simplu aceste mesaje. Instalarea un software antivirus va scana, de asemenea, fiecare fişier descărcat (chiar dacă este de la cineva cunoscut) şi vă va proteja de orice. Dacă aţi aflat vreodată că aveţi computerul infectat cu un troian, trebuie sa vă deconectaţi conexiunea la Internet şi să ştergeţi fişierele în cauză, cu un program antivirus sau să reinstalaţi sistemul de operare. De asemenea, puteţi apela la producatorul computerului vostru, magazinul de unde aţi achiziţionat computerul sau un prieten care are cunoştinţele necesare.

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

1 Comment

  • daca imi reinstalez windowsul scap de calul troian?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.