Diferenta dintre arhitectura de 32 biti si 64 biti
Daca sunteti la un magazin pentru a cumpara un calculator nou, este posibil sa fi observat ca exista în prezent doua versiuni diferite de Windows, cunoscut sub numele pe 32-biti si 64-biti. Intr-adevar, aceste versiuni diferite, au existat de la XP, dar, doar recent sistemele de operare de 64-biti au devenit populare la laptop-uri si desktop-uri. Diferentele dintre sistemele de operare pe 32-biti si 64-biti au radacini in arhitectura procesorului computerului.
Ambele arhitecturi, 32-biti si 64-biti, exista de zeci de ani, dar au fost cele mai utilizate in computerele intreprinderilor, cum ar fi IBM 7030 Stretch, construit in 1961. Arhitectura pe 32-biti a fost disponibila pentru consumatori in 1980 si Intel 386 a fost un exemplu. Cu toate acestea, Windows nu a devenit un sistem de operare pe 32-biti pana la Windows 95. Windows XP a fost prima versiune de Windows care a avut si o editie pe 64 de biti.
Termenul de „32-biti”, atunci cand ne referim la un procesor sau arhitectura sistemului de operare, se refera la dimensiunea maxima a unui intreg registru pe care procesorul il poate stoca. O arhitectura pe 32 de biti poate stoca date care au 32 de biti, in timp ce o arhitectura pe 64 de biti poate stoca date care sunt de 64 biti. Arhitectura pe 64-biti poate stoca pur si simplu mai multi biti decat arhitectura pe 32-biti.
Abilitatea de a stoca mai multi biti inseamna ca un procesor cu o arhitectura pe 64 de biti poate, atunci cand este cuplat cu un sistem de operare pe 64-biti, suporta mai multa memorie decat o arhitectura pe 32 de biti. Un procesor cu o arhitectura pe 32 de biti poate suporta numai 4 gigabytes de memorie RAM. Acelasi lucru este valabil si pentru un sistem de operare pe 32-biti, chiar daca aveti un procesor pe 64 de biti. Maximul de memorie, care pot fi abordat cu o arhitectura pe 64 de biti este de 16 terabytes.
Numar mai mare de biti, care pot fi abordate de catre un procesor pe 64 de biti, de asemenea, se traduce si in capacitatea de a stoca fisiere de dimensiuni mai mari. De exemplu, Windows XP pe 32-bit nu poate folosi un hard disk care este mai mare de 8 terabiti.
Programele create doar pentru o arhitectura pe 32 de biti sau sistem de operare nu vor functiona intotdeauna pe o versiune pe 64 de biti, si vice-versa. Acest lucru se datoreaza faptului ca sistemele de operare pe 32-biti si 64-biti stocheaza datele in moduri diferite. Cele mai multe programe moderne ofera compatibilitate pentru ambele, dar incercarea de a rula un program care a fost construit pentru o versiune pe 32 de biti de Windows XP pe un sistem modern cu o versiune de Windows 7 pe 64 de biti poate cauza incetarea functionarii programului. De asemenea, driverele nu sunt compatibile intre versiunile 32-biti si 64-biti.
Daca aveti mai putin de 4 GB RAM instalati un sistem de operare pe 32 biti. Daca aveti 4,6,8 etc GB RAM instalati un sistem de operare pe 64 biti. (Daca aveti mai mult de 4 GB ram un sistem pe 32 biti va va recunoaste cel mult 4 GB RAM)