PRIMEHPC FX10 cu o capacitate de 23 PFLOPS

 PRIMEHPC FX10 cu o capacitate de 23 PFLOPS

 
   Fujitsu a lansat un nou supercomputer, compania pretinzand ca poate ajunge la o performanta de pâna la 23,2 PFLOPS(Peta Floating-Point Operations Per Second), ceea ce il face cel mai rapid sistem din lista Top500 si chiar depaseste viitorul sistem BlueGene/Q-based Sequoia.
Pentru a atinge aceasta performanta, computerul este configurat cu un total de 1024 rafturi care integreaza un total de 98,304 de noduri de calcul si 6 PB(Peta Bytes) de memorie. Configuratia de baza are patru rafturi cu 384 de procesoare.
   Ceea ce face aceasta stire interesanta este faptul ca PRIMEHPC FX10 va folosi procesoare SPARC64 IXfx, succesorul lui SPARC64 VIIIfx, care în prezent este folosit în cel mai rapid supercomputer din lume, sistemul K Computer, din Japonia. Cu toate acestea, în loc de opt nuclee, SPARC64 IXfx integreaza 16 nuclee, ceea ce înseamna ca supercomputerul Fujitsu cu 23.2 PFlops se lauda cu un numar uimitoar de 1,572,864 de nuclee de procesare-mai mult decât dublul numarului de nuclee din K Computer care are 705,024.
   Potrivit Fujitsu, un singur procesor SPARC64 IXfx va oferi o performanta de 236.5 GFlops, cu aproximativ 85 la suta mai mult decât SPARC64 VIIIfx, care atinge un maxim de 128 GFlops. Compania a declarat ca eficienta de calcul este de aproximativ 2 GFlops per watt, ceea ce indica faptul ca procesoarele individuale vor rula la aproximativ 115 watt la 1.85 GHz.
   In comparatie, IBM va utiliza un procesor PowerPC A2 cu 16 nuclee în sistemul Sequoia cu o performanta de 20 de PFlops, care va fi instalat la Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) în 2012. IBM a spus ca procesorul A2 va consuma doar 30 wati. Reprezentantii companiei au afirmat ca sistemul va cuprinde 98,304 noduri de calcul pe sistemul A2 care va atinge circa 20 de PFLOPS, din acestea presupunem ca A2 nu este la fel de puternic ca SPARC64 IXfx.

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.