Ce este DirectX ?

 Ce este DirectX ?

Daca ati instalat si jucat cateva jocuri pe un sistem Windows, cu siguranta ati observat ca acestea va cer anumite versiuni DirectX pentru a putea rula. Ce este DirectX si la ce ajuta acesta, probabil v-ati intrebat multi dintre voi. Vom vorbi mai pe larg despre DirectX in articolul acesta iar daca continutul de mai jos nu v-a lamurit in ceea ce priveste DirectX, puteti posta intrebarile dvs. in sectiunea de comentarii.


Microsoft DirectX este un set de programe care au grija de sarcinile multimedia, cum ar fi redarea video, jocuri, modelare 3D, etc. Pe scurt, acesta ajuta la crearea efectelor speciale video/audio folosite in jocuri. DirectX actioneaza ca o punte intre componentele hardware multimedia, cum ar fi sunetul si placa video, si software-ul care incercati sa-l accesati. De asemenea, DirectX nu ajuta numai cu grafica, ci ofera si o performanta mai buna a imaginilor aflate in miscare precum si a sunetului.

Am neaparat nevoie de DirectX?


DirectX este un program Windows, iar atata timp cat folositi sistemul de operare Windows si efectuati diferite sarcini multimedia, aveti nevoie de el! Cei mai multi utilizatori cred ca DirectX este necesar doar pentru rularea jocurilor, dar nu este deloc asa. Asa cum am mentionat deja mai sus, programele complexe care utilizeaza modele 3D complexe precum si sunete si imaigni in misare, vor avea nevoie de DirectX.

Pe scurt, Am nevoie de DirectX ? DA. DirectX permite utilizarea de software multimedia cu sunete complexe si imagini in miscare. Este inculs in majoritatea jocurilor care il necesita cat si in windows.

Ce versiune DirectX am?

Incepand cu Windows XP, fiecare versiune Windows vine la pachet cu o versiune DirectX (cea mai recenta versiune Windows, Windows 7, vine cu DirectX). Pentru a verifica ce versiune DirectX folositi, deschideti Run command (folositi combinatia de taste WINDOWS + R) apoi tastati „dxdiag” si apasati ENTER. Dupa ce executati comanda se va deschide „DirectX Diagnostic Tool” in vor fi afisate diferite informatii despre sistemul dvs. precum si versiunea DirectX. [Vezi imaginea de mai jos].

dxdiag_ce_este_directX

Fiecare joc video necesita o anumita versiune DirectX pentru a putea rula, iar pentru acest lucru va trebui sa actualizati versiunea standard a windows-ului. De cele mai multe ori versiunea ceruta de un anumit joc video/program este integrata in fisierul de instalare al acestuia. Trebuie sa stiti de asemenea, ca actualizarea DirectX nu este disponibila pe orice computer. Versiunile DirectX necesita o anumita performanta a partii hardware, de exemplu pentru versiunea DirectX 11 va trebui sa aveti o placa video compatibila cu aceasta versiune.

*DirectX nu poate fi eliminat(dezinstalat) , este o parte integrala din sistemul de operare WINDOWS.

Vezi si Ce este Direct3D?

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

5 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.