Tot ce trebuie să ştii despre Intel Optane

Am văzut în ultima vreme că unii oameni consideră memoria Intel Optane ca fiind un nou tip de memorie RAM, un lucru cât se poate de greşit. Iată ce trebuie să știi despre memoria Intel Optane.
Diferenţa dintre Intel Optane şi RAM
Intel Optane foloseşte o tehnologie total diferită faţă de memoria RAM şi de asemenea este o memorie non-volatilă pe când memoria RAM este o memorie volatilă.
Memoria non-volatilă (SSD sau Harddisk) păstrează în permanenţă datele, chiar şi atunci când PC-ul a fost oprit sau restartat. Memoria volatilă, în cazul de faţă, RAM-ul, şterge automat datele atunci când închidem sau repornim PC-ul.
Aşadar, Intel Optane acţionează ca un mijloc de transfer rapid al datelor între HDD sau SSD şi memoria RAM, permițând astfel un transfer de date mai rapid între memorie, stocare și procesor. Mai simplu, funcţionează ca o memorie cache. Vă recomand să citiţi articolul: cum functionează memoria chache.
Disponibilitate şi preţ
Modulele de memorie Intel Optane sunt destul de accesibile şi se găsesc la capacităţi de 16gb sau 32gb. În momentul de faţă, preţul pentru modulele de 16gb este aproximativ 200lei, iar pentru cele de 32gb, aproximativ 300lei.
Pot folosi Intel Optane în loc de RAM?
Cu siguranţă nu. După cum am spus şi mai sus, memoria Optane funcţionează ca o memorie cache şi nu poate înlocui RAM-ul.
Merită achiziţionat?
Aici răspunsul ar fi diferit de la caz la caz. Dacă deţii un sistem ce foloseşte un hard-disk ca dispozitiv de stocare, atunci îţi recomand cu încredere achiziţionarea unui modul de memorie Optane. Vei simţi diferenţe destul de majore la capitolul performanţă.
Majoritatea jocurilor din prezent ocupă peste 100GB, iar dacă ai deja câteva jocuri instalate, stochezi materiale video sau foto, cu siguranţă ai nevoie de ceva spaţiu. Din păcate, cum preţurile SSD-urilor de capacităţi mari nu sunt deloc mici, mulţi dintre noi folosim un SSD ca mediu de stocare primar iar multe jocuri din colecţia deja generoasă în cazul unora, ajug să fie stocate pe hard-disk-uri. În acest caz, soluţia cea mai accesibilă ar fi Intel Optane.
Pe de altă parte, dacă nu ai nevoie de o cantitate mare de memorie de stocare şi dacă sistemul tău foloseşte deja un SSD, atunci diferenţele de performanţă vor fi destul de mici atunci când vei adăuga un Intel Optane, iar în cazul tău nu este prea relevantă achiziţionarea unui astfel de modul.
Înainte să achiziţionezi Intel Optane
Dacă te-ai hotărât să achiziţionezi un modul de memorie Intel Optane trebuie să ştii că vei avea nevoie de un procesor Intel din generaţia a şaptea (Intel Kaby Lake) sau mai nou şi o placă de bază ce dispune de un slot M.2 PCIe/NVMe.
Pe scurt, singurul motiv pentru a lua în considerare un modul de memorie Intel Optane este acela de a îmbunătăţi performanţa mediului de stocare, în special a hard-disk-ului. Memoria Intel Optane NU înlocuieşte memoria RAM. Dacă vrei o îmbunătăţire semnificativă a performanţei, treci pe SSD şi mai pune nişte memorie RAM în plus. Tu foloseşti sau iei în calcul folosirea unui modul de memorie Intel Optane?