Ce este LPAR?

 Ce este LPAR?

LPAR (Partiţionarea Logica) este o modalitate de subdivizare a tuturor resurselor unui computer, inclusiv memoria, stocarea şi procesoarele pe care le împarte în unităţi logice mai mici care pot fi rulate ca o parte separată a sistemului de operare (OS). Pentru ca LPAR să fie pus în aplicare, cere computerului să aibă circuite hardware specializate care separa funcţiile sistemului, cum ar fi diferitele actiuni server/client, funcţiile bazelor de date, funcţiile serverelor web sau servicii lingvistice. LPAR ajută la teste separate de la mediile de producţie de pe acelaşi computer, deoarece, fundamental, acestea acţionează ca şi computere separate.

Cine a inventat LPAR?

IBM Corporation a inventat LPAR în 1972, atunci când aceasta a dezvoltat conceptul de Hypervisor, care au fost masini virtuale. Instructiunea Start Interpretive Execution (SIE) a fost desfasurată pe 3081 şi a fost folosită pentru a ajuta la alocarea resurselor sistemului în LPAR cu scopul de a partaja resursele fizice ale calculatorului.


Cum funcţionează LPAR?

LPAR funcţionează prin împarţirea logică a resurselor hardware şi software pe un computer. Doua LPAR-uri pot accesa memoria de pe un cip de memorie comun, atâta timp cât intervalele definite ale adreselor de memorie nu se suprapun una cu cealaltă. Unităţile centrale de procesare pot fi dedicate unui singur LPAR sau partajate, în funcţie de configuraţia sistemului. Power Hypervisor gestionează unul sau mai multe partiţii pe un LPAR mainframe sau alt computer şi acţionează ca switch virtual pentru subdiviziunile care partajeaza resursele. Mai recent, micro-partitionarea LPAR permite resurselor neutilizate ale CPU-ului să fie puse în comun, pentru a lăsa subdiviziunile care au volumul de munca mai mare să aibă acces la o cantitate mai mare de resurse ale computerului atunci cand este necesar.

Care sunt avantajele LPAR?

Cel mai mare avantaj al LPAR este acela ca permite în conditii de siguranţă o combinaţie de testări, producţie, dezvoltare şi munca de asigurare a calităţii pe acelaşi computer server fără a se teme de aceste aplicaţii care interferează unul cu celălalt. Acesta permite companiilor să economisească bani prin a nu mai fi nevoie sa investească în mai multe servere high-end, încurajează o dezvoltare a produsului mai rapidă şi oferă mai mult confort pentru dezvoltatori. IBM Corporation rămâne lider în industria de punere în aplicare a implementarilor IPAR, cu toate mainframe-urile care conţin mai multe instante LPAR atunci când este produs.

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.