Sfaturi despre cum să ne întreţinem PC-ul
Igiena este foarte importanta in domeniul tehnologiei! Este ca si cum te-ai spala pe dinti sau ti-ai face curat in camera ca sa previi probleme care ar putea aparea in viitor. La fel este si cu tehnologia; putina prevenire te-ar putea scuti de multe ore sau bani pierduti. Daca vor aparea unii si vor spune ca nu au cunostinte necesare sa actioneze in astfel de situatii, e ca si cum ai trata cu indiferenta o camera in nu vei intra pentru ca asta iti va aduce probleme. Daca nu te consideri un geniu, ceea ce putini sunt, asta nu inseamna ca nu trebuie sa inveti o anumita rutina si cateva sfaturi care vor face ca sistemul pe care il detii sa fie la fel de curat ca un laborator care lucreaza la capacitate maxima in avantajul tau.
De aceea, in acest articol vom vedea ce trebuie facut pentru ca PC-ul de acasa sa functioneze in liniste si la fel de rapid ca un luptator ninja intr-o misiune importanta.
Asigurarea unui flux de aer suficient
Pentru inceput trebuie sa stii ca un sistem, PC sau laptop, produce caldura. Deci, asigurarea unei ventilatii corecte intr-un mediu racoros este esentiala in cazul acestora. Pentru a face acest lucru asigura-te ca in jurul PC-ului tau exista un flux de aer suficient, in special in spatele carcasei si in partea de jos, in cazul unui laptop. Acest lucru este foarte important de facut in cazul in care unitatea centrala „traieste” intr-un spatiu inchis sau sub un birou, unde aerul cald reciclat este refolosit, producand caldura daunatoare PC-ului.
Poate ai auzit sau ai intuit la un moment dat ca eliminarea unei parti din carcasa este benefica in cazul supraincalzirii. Acest lucru este total incorect, deoarece carcasa este construita pentru a proteja componetele de praf, par de animale si alte chestii, care sunt principala cauza pentru supraincalzire. Deci: carcasa inchisa!
In timp ce racirea lichida sau alte solutii scumpe nu sunt necesare pentru un computer mediu, cea mai buna varianta pentru un sistem racit corespunzator este asigurarea unui ventilator curat si functionabil pe CPU (procesor), unul in interiorul sursei de alimentare si inca unul optional in fata.
Controalele software
Exista trei instrumente despre care ar trebui sa acumulati cunostine: defragmentarea, disk check si un antivirus.
Despre primul dintre ele, adica despre defragmentare, am discutat intr-un articol mai vechi si, pe scurt, reprezinta o optimizare a fisierelor si a spatiului din memoria de stocare a computerului.
Disk check sau Chkdsk este un instrument folosit de la incepturile computing-ului la fel ca defragmentarea. Acesta foloseste metoda brute-force pentru a cauta erori pe hard disk. De obicei, acesta trebuie accesat inainte de defragmentare, avand rolul de a repara anumite fisiere de pe hard disk, ca dupa aceea defragmentarea sa le aranjeze in functie de preferinte. Acest proces poate fi unul de lunga durata, deci, relaxarea cu un telefon sau o tableta in mana este benefica impotriva plictiselii.
Al treilea lucru, antivirusul, trebuie sa fie nelipsit dintr-un sistem pentru ca orice am face este imposibil sa nu contactam vreodata un virus, pentru ca acesta este rolul lor. De aceea, ai nevoie de un antivirus asemenea unui caine de paza care nu va lasa intrusii pe proprietatea ta. De obicei, programele antivirus sunt judecate in functie de cantitatea virusilor si a malware detectati, cat de buni sunt in eliminarea fara nicio urma a acestora si cata memorie consuma. Pe piata, exista multe programe care ideplinesc aceste cerinte cu succes, printre care si Kaspersky Anti-Virus, ESET NOD32 sau .
Realizeaza un backup
Tendintele atrag tot mai multi utilizatori catre serviciile cloud, insa, daca esti un utilizator care doreste sa detina si sa protejeze propriile date, cea mai buna metoda impotriva cedarii unui hard disk sau a altei componente care ti-ar putea afecta datele, este realizarea unui backup. In timp ce hard disk-urile externe au devenit si ele o metoda folosita des, in crestere continua sunt serviciile cloud, gratuite sau contra cost, care ofera in zilele noastre un plus de siguranta impotriva unei probleme pe care nimeni nu vrea sa o intalneasca vreodata: pierderea de date.
Navigarea preventiva
Ai citit pana acum despre lucruri care tin de ingrijirea sistemului si prevenirea unor probleme care sunt legate direct de sistemul tau. Ti-ai curatat ventilatoarele, ai defragmentat hard disk-ul, ti-ai curatat registrele. Dupa aceea apare momentul in care foarte multi utilizatori cad in capcanele digitale. Download-urile de pe site-urile nesigure sau a serviciilor peer-to-peer, accesarea unor link-uri din email-uri de care nu ai habar, iti pot aduce foarte multe probleme si iti pot face sistemul instabil. Nu exista vreun antivirus care sa te protejeze pe tine de tine insuti. De aceea trebuie sa fii inteligent atunci cand downloadezi, folosesti programe de sharing sau vizitezi site-uri care nu ofera siguranta. Si mai presus de toate, informeaza pe oricine are tendinta de a accesa orice tip de link de riscurile la care se expune.
Nu stiu ce parere ai tu, insa eu cred ca memorarea acestor cunostinte de baza si aplicarea lor la un anumit interval de timp, sau in fiecare zi in unele cazuri, te vor face sa treci cu bine peste frustrarile inutile in care iti este mai usor sa dai vina pe performanta computerului decat pe planificarile tale mediocre, care te fac sa pierzi timpul inutil.
1 Comment
multumesc foarte mult