Cum sa faceti backup fisierelor cu BitLocker- Hard Disk-ul Virtual
Formatul VHD (Virtual Hard Disk) de la Microsoft este utilizat pe scara larga pentru a cuprinde si pentru rula sisteme de operare folosind softwareul de virtualizare Microsoft, MS Virtual PC. Spre deosebire de versiunile anterioare de Windows, Windows 7 suporta crearea si montarea unui hard disc virtual folosind utilitatea Disk Management. Nu numai ca poate crea partitii MBR, aceasta permite, de asemenea, crearea partitiilor GUID pe VHD pentru a stoca cantitati mari de date. Cu Windows 7, nu mai aveti nevoie de un instrument suplimentar sa atasati fisiere VHD pentru a accesa datele virtuale de pe hard disk si sa faceti backup fisierelor si folderelor pe fisierul care este un hard disk virtual. Când atasati un hard disk virtual, puteti accesa si modifica continutul sau la fel ca si modul în care folositi volumele unitatilor fizice ale hard diskului. De cand Windows 7 ofera toate caracteristicile legate de atasarea unui hard disk virtual, îl puteti folosi ca un backup securizat. In acest articol, va vom ghida prin procesul de creare a unui hard disc virtual si criptarea lui cu BitLocker pentru un backup al fisierelor si folderelor sigur.
Pentru a rula sarcinile de management ale discului trebuie sa va autentificati in Windows ca administrator. Deci, asigurati-va ca aveti privilegii administrative pentru crearea unui nou volum hard disk. In primul rand, deschideti consola Computer Management facand clic dreapta pe MyComputer -> Manage si navigati la Storage -> Disk Management.
Pentru a crea un disc virtual disk, selectati Create VHD din meniul Action. Se va deschide un dialog, care va cere sa specificati locatia fisierului VHD si dimensiunea acestuia. Windows 7, de asemenea, va permite sa specificati formatul hard diskului virtual pe care doriti sa-l creati; alege fie formatul Fixed sau Dinamically expanding. Odata ce ati terminat, faceti clic pe OK pentru a crea un hard disk virtual.
Odata ce hard disk-ul virtual este creat, trebuie sa-l initializati inainte sa-l formatati. Faceti clic dreapta pe Disk si selectati optiunea Initialize Disk.
Acesta va cere sa alegeti stilul partitiei – MBR sau GPT. Stilul de format Master Boot Record permite sa bootati de pe disc, in timp ce stilul GPT este utilizat pentru medii de stocare de mari dimensiuni. Va recomandam selectarea stilului MBR, deoarece este folosit pe scara larga, si suporta versiunile anterioare de Windows. Daca faceti clic pe OK va incepe initializarea hard discului virtual.
Atunci cand discul este initializat, trebuie sa formatati unitatea pentru a stoca date. Faceti clic dreapta pe noul VHD creat pentru a porni wizard volum simplu, care va cere sa specificati litera unitatii, sistemul de fisiere, dimensiune unitatii de alocare si eticheta volumului.
Dupa formatarea unitatii, un dialog auto-play va aparea (daca nu este dezactivat), indicand faptul ca puteti utiliza acum hard discul virtual pentru stoca date.
Acum, aveti posibilitatea sa faceti backup fisierelor si folderele pe hard diskul virtual. Asa cum am mentionat mai devreme, Windows 7 va permite sa efectuati toate operatiunile de baza si avansate legate de hard diskul virtual, puteti cripta unitatea utilizand utilitatea de criptare BitLocker. Dupa ce ati facut backup fisierelor si folderelor necesare pe hard diskul virtual, faceti clic dreapta pe unitatea virtuala, si selectati Turn On BitLocker din meniul contextual clic-dreapta.
Acum va incepe wizardul BitLocker Drive Encryption, care va solicita sa introduceti parola pentru deblocarea unitatii. De asemenea, va permite sa creati fisierul de recuperare, care va ajuta sa recuperati datele de pe hardul blocat atunci când uitati parola. Odata ce fisierul cheie este generata, va incepe criptarea hard diskului virtual.
Trebuie sa notati ca Windows 7 desprinde in mod automat de hard diskul virtual pentru repornirea sistemului, si, prin urmare, trebuie sa-l atasati de fiecare data cand porniti Windows din consola Disk Management. Odata atasat, el va va solicita introducerea parolei BitLocker pentru a debloca unitatea. Cu toate acestea, daca vi se pare ca pierdeti timpul deschizand consola Disk Management doar pentru a atasa o unitate hard virtuala, instalati VHD Attach, o aplicatie care va permite sa atasati si sa detasati unitatea hard virtual din meniul contextual clic-dreapta. Aplicatia permite adaugarea de pana la 4 hard diskuri virtuale din meniul contextual clic-dreapta al Windowsului, inclusiv Attach, Detach, Attach read-only, si Detach drive. Aveti posibilitatea sa alegeti ce optiuni sa adaugati în timp ce instalati aplicatia.
Odata instalat, nu mai trebuie sa deschideti Disk Management pentru a atasa unitatea. Doar faceti clic dreapta pe fisierul VHD, si selectati Attach. De asemenea, atunci cand doriti sa scoateti unitatea hard virtuala, salvati toate modificarile si selectati optiunea Detach.
In afara de atasarea si detasarea fisierelor VHD din meniu, se pot vedea, de asemenea, informatii detaliate cu privire la hard diskul virtual inclusiv dimensiunea fisierului, dimensiunea virtuala, marimea blocului, ID-ul distribuitorului, ID-ul dispozitivului, timestamp de creare, geometrie discului (numarul de cilindri, capete si sectoare ), tipul discului (fix sau dinamic). Doar lansati aplicatie si trageti fisierul VHD in interfata sau folositi optiunea Open de pe bara de instrumente pentru a lista toate detaliile disponibile.
Aplicatia va permite sa auto-montati hard diskul virtual selectat la pornirea sistemului. Doar selectati optiunea „Not auto-mounted” pe bara de instrumente si va monta în mod automat fisierul VHD la pornirea Windowsului. VHD Attach funtioneza pe Windows XP, Windows Vista si Windows 7, cu conditia sa aveti NET Framework 3.5 sau o versiune mai avansata instalata.
Pentru DOWNLOAD click aici.