Connect with us

Security

Protejeaza-ti sistemul cu BitLocker (Windows 7 Ultimate & Enterprise)

Published

on

Cand vine vorba de protejarea datelor de pe un computer, cel mai bun lucru ce poate fi facut este criptarea datelor. Realizand acest lucru bine, datele iti vor fi protejate chiar daca vei fi martorul unui atac online sau fizic asupra computerului tau. Desi exista multe software-uri care iti vor cripta intregi partitii, astazi va voi vorbi despre programul de criptare BitLocker, care este integrat in Windows 7 Ultimate si Enterprise.

Pasul 1: Evalueaza-ti sistemul

La nivelul tehnologie de astazi, ideal ar fi sa ai printre componentele sistemului tau o placa de baza cu chip Trusted Platform Module (TPM). Un chip TPM stocheaza si protejeaza chei criptografice, pe care BitLocker le va folosi sa iti acceseze unitatea de boot inainte ca Windows-ul sa porneasca. De asemenea, BitLocker detecteaza ultimele fisiere de boot care au fost modificate, protejandu-te de rootkit si malware. Verifica daca placa ta are chip TPM. Daca are, poti continua cu Pasul 3, altfel, daca vei primi un mesaj ca cel de mai jos va trebui sa continui cu Pasul 2.



bitlocker_TPM

Vei avea nevoie si de o partitie suplimentara pentru ca BitLocker sa o poata folosi la criptare. La instalarea Windows-ului, acesta rezerva implicit putin spatiu, dar daca sistemul nu dispune de aceasta partitie BitLocker o va creea automat.

Pasul 2: Activeaza stocarea USB Key

In mod implicit, BitLocker necesita un chip TPM pentru a putea functiona. Pentru a schimba acest lucru accesati meniul Run (apasati Win+R) si scrieti „gpedit.msc„, apoi apasati Enter. Odata ce ai intrat in editorul de politici navigheaza prin ierarhia din partea stanga in urmatoarea ordine: Computer Configuration -> Administrative Templates -> Windows Components -> BitLocker Drive Encryption -> Operating System Drives (vezi imaginea de mai jos). Dupa ce ai ajuns in folderul indicat click dreapta pe “Require additional authentication at startup” si click pe Edit pentru a edita intrarea.

bitlocker_policygroup

In editor, tot ce trebuie sa faci este sa bifezi casuta Enabled. In partea din stanga jos optiunea “Allow BitLocker without a compatible TPM” ar trebui sa fie bifata. Daca nu e, bifeaz-o. Click pe Ok si iesi din editorul de politici.

Pasul 3: Activeaza BitLocker

Procesul de activare al BitLocker este destul de simplu. Intri in My Computer, click dreapta pe o partitie si click pe Turn On BitLocker.

Atat timp cat ai urmarit pasii precedenti ar trebui sa vezi o fereastra cu preferintele de la pornire ale BitLocker. Daca ai TPM, ai trei optiuni. Daca selectezi “Use BitLocker without additional keys” procesul de pornire va ramane neschimbat. Oricine acceseaza computerul va avea acces la datele stocate pe el, dar vei fi protejat de rootkits si persoane care iti vor accesa datele de la distanta. Alternativ, poti alege sa introduci un cod PIN ori de cate ori deschizi computerul.

Daca folosesti metoda USB, vei putea accesa doar ultima optiune, “Require a Startup key at every startup”. Cu aceasta metoda vei putea porni computerul atat timp cat ai conectat la portul USB un stick cu cheia de pornire.

Odata ce ai accesat optiunea va trebui sa introduci un stick pe care il vei folosi ca si cheie, si apoi vei alege unde sa stochezi cheia de recuperare, de care vei avea nevoie atunci cand vei vrea sa decriptezi datele pe un alt computer sau daca TPM-ul detecteaza vreo problema.

bitlocker_bootscreen

Va dura ceva timp pana BitLocker va cripta datele, dar odata ce procesul este incheiat esti in siguranta. Oricine va incerca sa acceseze computerul fara cheia adecvata nici nu va putea ajunge la fereasta de boot a Windows-ului (imaginea de mai sus).


1 Comment

1 Comment

  1. Stanciu

    26 ianuarie 2014 at 11:21 pm

    Multumesc pt. sfaturi , dar mie nu i-mi merge sa criptez partitia cu sistemul.
    Am Win. 7 Ultimate.
    Spune ca sa dau restart sa intre in actiune setarile.
    Dau si degeaba.
    Multumesc.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Security

Top 10 cele mai proaste parole folosite în anul 2016

Published

on

By

Top 10 cele mai proaste parole folosite în anul 2016

Ne aflăm în anul 2017 iar mediul online este din ce în ce mai folosit, chiar și de oamenii mai în vârstă. Datorită agitației din viața de zi cu zi, sistemul bancar, plățile pentru diferite servicii, programarea pentru unele servicii sau cumpărăturile, sunt acum mult mai la îndemână în mediul online.


Cu toate că infracțiunile online au crescut din ce în ce mai mult, unii oameni pur și simplu nu înțeleg și nu profită de cel mai simplu lucru pe care ei îl pot face pentru a-și securiza conturile din mediul online.

Top 10 cele mai proaste parole folosite în anul 2016

Recent, cei de la Keeper Security au lansat o listă cu cele mai comune parole folosite de utilizatori în anul 2016. Eu prefer să le numesc cele mai proaste parole din 2016 pe care oamenii ar trebui să le evite.

Top 10 cele mai proaste parole folosite în anul 2016

De acum încolo ai grijă ce parole foloseși pentru contul tău și îți recomand să citești și articolul cu sfaturi despre cum să prevenim furtul de identitate.

Continue Reading

Security

Sfaturi despre cum să prevenim furtul de identitate

Published

on

By

furtul_de_identitate_digitala

Furtul de identitate nu mai constituie de mult o noutate pentru noi. În anul 2012, existau aproximaitv 12.6 milioane de cazuri de furt de identitate, numai în SUA, iar din păcate, numărul infracţiunilor de acest gen este din ce în ce mai mare. Furtul de identitate este furtul de informaţii ce aparţin unei alte persoane şi folosite pentru câştig personal sau financiar. De la numerele cardurilor de credit până la informaţii personale, cum ar fi nume, adresa, datele de contact, CNP şi alte documente personale, toate acestea constituie o mare problemă dacă ajung pe mâinile unei persoane nepotrivite.


Identitatea dvs. poate fi furată în numeroase moduri. Hoţii vă pot fura numerele de card de credit atunci când vă faceţi cumpărăturile on-line, prin diferite metode de hacking, viruşi sau malware. Ei pot chiar să vă manipuleze să daţi datele personale fără ca dvs. să vă daţi seama de acest lucru (phishing).

cum-previi-furtul-de-identitate-digitala

În agitaţia de zi cu zi, mulţi trec cu vederea pericolul potenţial de a fi o victimă a unui furt de identiate, care, cum spuneam şi mai sus, este în creştere datorită internetului. În acest articol vă vom da câteva sfaturi care vă vor ajuta să nu ajungeţi victima unui furt de identitate.

Mare atenţie la alegerea parolelor

Cele mai multe conturi on-line conţin date personale precum nume, adresa, chiar şi CNP-uri sau carduri de credit, pe site-uri precum paypal.com (să nu uităm că acesta a fost atacat de nenumărate ori). Prin urmare, trebuie să fim foarte atenţi la alegerea parolelor. Alegeţi cuvinte şi numere pe care nimeni nu ar fi în măsură să le ghicească. Există chiar şi o mulţime de programe care generează parole automat.

  • Nu folosiţi aceiaşi parolă pentru toate conturile dumneavoastră, parolele trebuie să fie diferite!;
  • Nu folosiţi PIN-uri uşor de ghicit precum, data de naştere, numărul de telefon, etc.;
  • În parolă folosiţi atât litere cât şi cifre;
  • Nu ţineţi parolele şi datele importante pe computer. Dacă este necesar să aveţi un document cu parole şi date importante precum copii de acte, facturi, etc. cel mai bine este să le stocaţi pe un CD sau un hard disk extern care va fi conectat, ATENŢIE! la un computer care nu are acces la internet;
  • Nu utilizați niciodată „Reține parola” pe orice site care conține informații personale sau financiare.
  • securitate

    Protejați-vă computerul

    Mulţi hoţi de identitate folosesc programe spyware sau keylogger pentru a obţine informaţii personale din calculatoarele victimelor. Deoarece nu puteţi observa nimic în neregulă cu computerul dumneavoastră, nu înseamnă că acesta este complet securizat. Spre deosebire de viruşii normali, spyware şi programele keylogger sunt proiectate să acţioneze invizibil, din această cauza un simplu antivirus nu le-ar putea detecta. Astfel, un keylogger se instaleaza în computerul victimei şi adună cât mai multe informaţii precum parole, conturi bancare, date personale, şi tot ceea ce victima tastează. Un firewall puternic actualizat în mod regulat, un program antivirus şi un program antispyware vă vor ajuta să preveniţi instalarea unui keylogger în computerul dumeavoastră.

  • Antivirus, firewall, antispyware – toate cu upgrade la zi;
  • Descărcaţi aplicaţiile de pe site-urile oficiale;
  • După descărcarea oricărei aplicaţii verificaţi-o cu programul antivirus şi antispyware;
  • Nu instalaţi orbeşte aplicaţii luate de la cunoscuţi sau chiar „prieteni”;
  • Nu descărcaţi ataşamentele din e-mail-urile primite de la persoane necunoscute! Dacă le descărcaţi verificaţi-le imediat cu un antivirus şi antispyware;

  • Feriţi-vă de escrocheriile de tip phishing

    Phishing-ul presupune acele email-uri aparent inofensive, care vă solicită verificarea anumitor lucruri, cum ar fi „validarea parolelor”, „validarea numerelor de cont” sau „verificarea conturilor inactive”, cerandu-vă astfel logarea pe un anumit site, care defapt este unul de tip phishing (vezi imaginea de mai jos). Orice e-mail care vă solicită introducerea unor parole, PIN-uri sau logarea pe anumite site-uri, ar trebui să vă stârnească semne de întrebare.

    facebook-phishing

  • Dacă primiţi un e-mail care pare a fi trimis de banca la care dumneavoastră aveţi deschis un cont, prin care vă sunt cerute informaţiile dvs., cum ar fi o parolă sau oricare alte date personale, nu contează din ce motiv, NU deschideţi link-urile din e-mail. Cel mai bine este să contactaţi personalul de la bancă folosind numerele de telefon de pe site-ul oficial al băncii, nicidecum din e-mail;
  • Un alt tip de phishing includ e-mail-urile în care afli că ai câştigat o maşină sau mai ştiu eu ce model de telefon. Serios? Nu ai participat la nici un concurs sau joc de neoroc şi totuşi eşti unul dintre fericiţii câştigători ai….? Nimeni nu îţi va face cadou o maşină sau orice alt ceva peste noapte. În concluzie nu daţi click pe link-urile din e-mail-urile de acest tip.

  • Aveți grijă atunci când faceţi cumpărături on-line

    Dacă vrei să faci cumpărături on-line, ar trebui să fii antent la unele aspecte înainte de aţi introduce datele cardurilor de credit. Preţurile foarte scăzute sau cadourile oferite de unele „magazine on-line” te pot face să regreţi. Înainte de a introduce datele cardului de credit, verifică dacă site-ul foloseşte adresa URL https, această adresă garantează criptarea datelor introduse în browser până în momentul în care acestea ajung la server. Un alt aspect care trebuie luat în vedere este certificatul de securitate şi identitatea vânzătorului, aceste informaţii trebuie să se afle pe site.

  • Recomandat ar fi să folosiţi un card de credit separat doar pentru cumpărăturile on-line;
  • Nu stoca informaţii pe site-ul magazinului, indiferent cât de popular ar fi. Imaginaţi-vă ce s-ar întâmpla dacă site-ul magazinului va fi spart.
  • securitate-card-de-credit

    Continue Reading

    Security

    A fost gasit un backdoor in firmware-ul routerelor D-Link

    Published

    on

    By

    Un backdoor a fost gasit in firmware-ul folosit de numeroase routere D-Link care ar putea permite atacatorului sa schimbe setarile dispozitivului, aceasta fiind o problema de securitate serioasa si care ar putea fi folosita pentru supraveghere.

    Craig Heffner, un cercetator de vulnerabilitate de la Tactical Network Solutions, care este specializat in sisteme incorporate si wireless a gasit o vulnerabilitate. Acesta a scris pe blog-ul sau ca interfata web de la cateva modele de routere D-Link ar putea fi accesata daca „user agent string-ul” din browser este setat la „xmlset_roodkcableoj28840ybtide„. Curios este ca daca cealalta jumatate a user agent string-ului este inversata si numarul este sters va afisa „edit by joel backdoor„, ceea ce inseamna ca a fost plasat intentionat.

    D-Link_DI-524

    Presupun ca dezvoltatorii au realizat ca anumite programe/servicii trebuie sa fie capabile sa schimbe automat setarile dispozitivului. Realizand ca serverul web dispunea de codul care schimba aceste setari, acestia au decis sa trimita serverului cereri ori de cate ori aveau nevoie sa schimbe ceva„, a scris Heffner.

    Singura problema era ca accesul la serverul web se facea cu un username si o parola, pe care utilizatorul o putea schimba. Insa, intr-un moment de eureka, Joel a aparut si a spus:’Nu va faceti griji, am eu un plan’!„.

    Industria tehnologiei a fost zguduita de documentele oferite de Edward Snowden din interiorul NSA, care indica clar ca urmaritorii din agentiile de spionaj au backdoor-ul ca metoda pentru a pacali securitatea. Insa dezvoltatorii fac uneori greseli sau in alte cazuri, iau decizii proaste de securitate.

    Avand accesul la setarile router-ului, un atacator ar putea fura traficul de Internet printr-un alt server si ar putea citi datele de trafic necriptate. Pentru a gasi medelele de routere D-Link vulnerabile, Haffner a folosit un motor de cautare numit Shodan, care este proiectat sa gaseasca orice dispozitiv conectat la Internet, incepand de la frigidere la camere de supraveghere si routere. „Modelele de la D-Link afectate includ: DIR-100, DI-524, DI-524UP, DI-604S, DI-604UP, DI-604+, TM-G5240 si, posibil, DIR-615. Acelasi firmware este folosit si de routerele BRL-04UR si BRL-04CW fabricate de Planex. O cautare web mai amanuntita a scos la iveala ca user agent string-ul a fost postat pe un forum rus in urma cu trei ani, ceea ce inseamna ca se stia de el de ceva timp.” a scris Heffner.

    Continue Reading

    Misiuni Grand Theft Auto

    Personaje din jocuri

    Trending